Airedale Terrier

rsa de caine Airedale Terrier

Airedale Terrier este cel mai mare si mai dur din familia terrierilor. Haina sa este densa si zvelta, cu un strat subtire mai moale, si vine atat in ​​bronz, cat si in negru si bronz si gri. Aceasta rasa a fost una dintre primele utilizate pentru serviciul de politie si a fost populara si in randul presedintilor SUA (de exemplu, Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge si Warren Harding).

Caracteristici fizice Airedale Terrier

Airedale Terrier cu picioare lungi are oase rotunde puternice care combina efectiv puterea si agilitatea. Acest lucru permite rasei sa vaneze vanatul dificil. Blana ingrosata, dura si groasa se afla aproape si dreapta cu corpul, in timp ce cativa fire de par raman incretite.

Personalitate si temperament Airedale Terrier

Acest insotitor protector si plin de viata este unul dintre cei mai versatili terieri. Airedale jucaus, aventuros si indraznet este inteligent, dar totusi cap de cap si incapatanat uneori. Desi unii caini domina, cei mai multi dintre ei raspund la dorintele proprietarului si sunt de incredere.

Atata timp cat Airedale este prevazut cu exercitii fizice si mentale zilnice, este un caine de casa bine purtat. Ii place sa fie lider si nu-i place sa fie provocat de alti caini. Cu toate acestea, cainii mai mici si terrierii se inteleg bine.

Ingrijire Airedale Terrier

Fiind o rasa activa, Airedale Terrier necesita exercitii fizice zilnice. Plimbarile lungi, jocurile energetice si vanatoarea si vanatul in zone sigure pot indeplini cerintele cainelui. Invelisul cu fir trebuie sa fie pieptanat de trei ori pe saptamana, in plus fata de modelare si taiere o data sau de doua ori pe luna. Decuparea este utila in stratificarea culorii si texturii stratului. Urechile catelusilor trebuie „lipite” astfel incat sa fie modelate corespunzator atunci cand devin adulti. Airedale poate trai confortabil in exterior in conditii climatice reci, dar ar trebui sa i se permita sa doarma in interior.

Sanatate Airedale Terrier

Airedale Terrier, care are o durata medie de viata de 10 pana la 13 ani, sufera uneori de boli de colon. Alte probleme grave de sanatate ale acestei rase sunt predispuse sa includa displazia canina de sold (CHD), torsiunea gastrica si hipotiroidismul. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medic veterinar poate efectua examene tiroidiene si de sold la caine.

Rasa de caini Airedale Terrier
Airedale Terrier

Istorie si context Airedale Terrier

Airedale Terrier sau „Regele Terrierilor” este cel mai inalt dintre terieri. Se crede ca provine de la Black and Tan Terrier sau English Terrier, Airedale de dimensiuni medii a fost crescut de vanatorii din Yorkshire pentru a vana vanatul mic, cum ar fi vulpea si sobolanul de apa. Cainii au fost, de asemenea, buni la recuperarea si gasirea pasarilor.

La mijlocul secolului al XIX-lea, unii terieri de langa raul Aire din South Yorkshire s-au incrucisat cu Otterhounds pentru a-si spori abilitatea de parfumare si abilitatile de vanatoare in jurul apei. Aceasta incercare a dus la cresterea cunoscuta sub numele de Waterside Terrier sau Bingley, care era expert in vanatoarea de vidre. Cu toate acestea, abia in 1878 rasa a fost acceptata ca Airedale Terrier.

Dupa ce a devenit un caine de spectacol, a fost incrucisat cu Bull si Irish Terriers, pentru a elimina trasaturile crucii Otterhound care nu a fost foarte populara.

Pana in secolul al XX-lea, Maestrul campion Briar, patriarhul rasei, a popularizat cainele, iar copilul sau a obtinut acelasi rezultat in SUA. Cainele a reusit sa devina un bun animal de companie de familie si un caine de politie pentru maniera si aspectul sau inteligent. Perioada de dupa Primul Razboi Mondial a cunoscut o scadere a popularitatii cainelui, dar astazi multi crescatori de caini sunt pasionati de Airedale Terrier.

Pentru a afla mai multe informatii si despre alte rase de caini cititi categoria noastra din site Rase de caini