Alimentatia cainilor – cat si ce trebuie sa manance un caine

alimentatia cainilor

Te-ai gandit cat de importanta e alimentatia cainilor in functie de varsta acestuia si ce hrana este potrivita blanosului tau? Desigur, in multitudinea de produse existente in piata este greu sa te decizi. Iata un ghid care te poate ajuta, mai ales daca dragalasul tau este de curand in casa ta.

Nutrienti de care are nevoie cainele tau

Nutrientii sunt substante obtinute din alimente si utilizate de un animal ca sursa de energie si ca parte a metabolismului necesar pentru intretinere si crestere. Exista sase clase esentiale de substante nutritive de care au nevoie cainii pentru o viata sanatoasa optima.

Apa

Esentiala pentru viata, apa reprezinta intre 60 si 70% din greutatea corporala a unui animal de companie adult. In timp ce mancarea poate contribui la satisfacerea unora dintre nevoile de apa ale animalului dvs. de companie (alimentele uscate au pana la 10% umiditate, in timp ce alimentele conservate au pana la 78% umiditate), animalele de companie trebuie sa aiba apa curata proaspata in orice moment.

O deficienta de apa poate avea repercusiuni grave asupra animalelor de companie. O scadere cu 10% a apei din corp poate provoca boli grave, in timp ce o pierdere de 15% poate duce la deces.

Proteine

Proteinele sunt elementele de baza pentru celule, tesuturi, organe, enzime, hormoni si anticorpi si sunt esentiale pentru crestere, intretinere, reproducere si reparare.

Proteinele pot fi obtinute din mai multe surse, inclusiv carne de origine animala, cum ar fi pui, miel, curcan, carne de vita, peste si oua (care au profiluri complete de aminoacizi) si in legume, cereale si soia (dar acestea sunt considerate proteine incomplete) .

Va rugam sa retineti:

Nu dati animalului de companie oua crude. Albusul de ou crud contine avidina, un anti-vitamina care interfereaza cu metabolismul grasimilor, glucozei, aminoacizilor si energiei.

Grasimi

Grasimile sunt cea mai concentrata forma de energie alimentara, oferind animalului tau de companie mai mult de doua ori energia proteinelor sau carbohidratilor.

Grasimile sunt esentiale in structura celulelor, necesare pentru producerea unor hormoni si sunt necesare pentru absorbtia si utilizarea anumitor vitamine.

Grasimile asigura, de asemenea, izolare si protectie pentru organele interne. Un deficit de acizi grasi esentiali (cum ar fi acidul linoleic) poate duce la cresterea redusa sau la cresterea problemelor pielii.

Glucidele

Glucidele furnizeaza energie, joaca un rol vital in sanatatea intestinului si sunt importante pentru reproducere. Desi nu exista o cerinta minima de carbohidrati, exista o cerinta minima de glucoza necesara pentru a furniza energie organelor critice, cum ar fi creierul.

Fibrele sunt tipuri de carbohidrati care modifica populatia bacteriana din intestinul subtire, care pot ajuta la gestionarea diareei cronice la caini. Pentru ca cainii sa obtina cel mai mare beneficiu din fibra, sursa de fibre trebuie sa fie moderat fermentabila.

Fibrele moderat fermentabile – inclusiv pulpa de sfecla, care este utilizata in mod obisnuit in alimentele pentru caini – sunt cele mai bune pentru a promova un intestin sanatos evitand in acelasi timp efectele secundare nedorite ale fibrelor foarte fermentabile, cum ar fi flatulenta si excesul de mucus.

Alte exemple de fibre moderat fermentabile includ tarate (porumb, orez si grau) si grau. Alimentele bogate in fibre nu sunt bune pentru cainii cu cerinte energetice ridicate si care sunt tineri si cresc.

Vitamine

Cantitati mici de vitamine sunt necesare la caini pentru o functionare metabolica normala. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate in organism si, prin urmare, sunt esentiale pentru a fi obtinute in dieta.

Va rugam sa retineti ca atunci cand va hraniti cainele cu o dieta completa si echilibrata, nu este necesar sa administrati un supliment de vitamine, cu exceptia cazului in care un medic veterinar diagnostica o deficienta specifica de vitamine.

Datorita suplimentarii excesive, otravirea din cauza excesului de vitamine (hipervitaminoza) este mai frecventa in zilele noastre decat deficienta de vitamine (hipovitaminoza).

Excesul de vitamina A poate duce la dureri osoase si articulare, oase fragile si piele uscata. Excesul de vitamina D poate duce la oase foarte dense, calcificare a tesuturilor moi si insuficienta renala.

Minerale

Mineralele sunt substante nutritive care nu pot fi sintetizate de animale si trebuie furnizate in dieta. In general, mineralele sunt cele mai importante ca constituenti structurali ai oaselor si dintilor, pentru mentinerea echilibrului fluidelor si pentru implicarea lor in multe reactii metabolice.

Intarcarea si alimentatia catelusului tau

Daca aveti grija de pui in primele luni ale vietii, va trebui sa fiti pregatiti sa-i mutati dintr-o dieta cu lapte mamei in mancare obisnuita pentru pui. Acest proces de reducere treptata a dependentei unui catelus de laptele mamei sale, cunoscut sub numele de intarcare, ar trebui sa inceapa, in general, intre trei si patru saptamani si, in mod ideal, este complet pana cand catelul are sapte pana la opt saptamani.

Cand sa intarcati puii

Puii primesc nutritie completa din laptele mamei lor in primele patru saptamani de viata, deci nu este nevoie sa le hraniti cu nimic in acest timp.

Cu toate acestea, in cazul in care cainele-mama este bolnav sau nu produce suficient lapte in aceste patru saptamani, sau daca puii sunt gasiti ca orfani – poate fi necesar sa ii hraniti cu inlocuitorul comercial de lapte.

Daca va aflati in aceasta situatie, contactati medicul veterinar pentru recomandari privind produsele si hrana. Dupa acest timp, este mai bine sa lasati intarcarea sa fie un proces treptat care are loc in cateva saptamani.

Acest lucru permite cainelui mama sa-si usuce incet aportul de lapte, iar puii au nevoie de timp pentru a invata comportamente importante de la mama lor si de la fratiorii lui, inclusiv cum sa interpreteze semnele de dominare, sa-si inhibe propriile obiceiuri de muscare si sa se supuna cainilor mai dominanti.

Puii incep in general sa manance alimente pentru pui in jurul varstei de trei pana la patru saptamani.

Cum sa intarcati puii

Incepeti prin a separa mama de asternutul ei cateva ore la rand. De aceasta data, se va reduce dependenta puilor de laptele mamei si de prezenta generala. In timp ce sunt separati, introduceti puii sa manance dintr-un bol.

Cantitatea de alimente, frecventa si durata separarii pot fi crescute treptat. Pe masura ce puii devin independenti si increzatori in ei insisi, pot petrece din ce in ce mai mult timp departe de mama lor pana cand sunt complet intarcati.

Nu va grabiti. Poate fi frustrant daca puii nu trec imediat la tranzitie, ci au rabdare – contracararile periodice sunt normale!

Ingrijirea mamei in timpul procesului de intarcare

Pentru a preveni mama sa produca excesiv de lapte – ceea ce poate duce la glande mamare dureroase si inglobate – este important sa urmam un program de hranire si separare atat pentru ea, cat si pentru pui. Acest lucru ar trebui discutat cu medicul veterinar pentru a va asigura ca puii primesc o nutritie adecvata si ca aportul de hrana al mamei este ajustat in mod corespunzator atunci cand nu mai alapteaza puii.

Hranirea catelusului in timpul procesului de intarcare
In timp ce intarcati, este o idee buna sa hraniti puii cu aceeasi mancare de inalta calitate pe care o vor manca pe toata perioada de crestere. Asigurati-va ca umeziti alimentele cu apa calda (sau un inlocuitor de lapte de catelus) pentru a crea un amestec de supa care sa fie atragator pentru cerul gurii lor sensibil.

Puii se joaca adesea cu mancarea lor cand este introdusa prima data, dar vor invata rapid ce sa faca cu ea! Incepeti cu cantitati mici si cresteti treptat cantitatea de alimente pentru pui. Pana cand puii sunt complet intarcati la varsta de sapte pana la opt saptamani, ar trebui sa-si manance alimente uscate in mod constant.

Cata hrana uscata aveti nevoie pentru a va hrani catelul

Puii necesita pana la dublul aportului energetic al cainilor adulti si, in functie de rasa, vor trebui hraniti cu un aliment care contine 25-30% proteine. Amintiti-va, dimensiunea adulta a unui caine este determinata genetic – nu de viteza cu care creste animalul.

Nu supraalimentati in incercarea de a accelera rata de crestere a unui catelus.Daca li se permite sa manance in exces, puii pot consuma prea multe calorii, pot creste prea rapid si pot dezvolta probleme de sanatate.

Rasele mici ating adesea greutatea corporala a adultului in noua pana la douasprezece luni. In calitate de pui, este bine sa lasati mancarea uscata afara pentru ca acestia sa poata ciuguli dupa dorinta.

Dar majoritatea puiilor de rasa medie si toti puii de rasa mare sau gigant pot suferi de probleme osoase sau articulare daca mananca prea mult in aceasta etapa si beneficiaza cel mai mult de hranirea controlata.

alimentatia cainilor
alimentatia cainilor

Hranirea cainelui dvs. adult

Cainii adulti necesita substante nutritive suficiente pentru a satisface nevoile de energie si pentru a intretine si repara tesuturile corpului. Cantitatea pe care o hranesti cu cainele adult ar trebui sa se bazeze pe dimensiunea si puterea sa de energie. Nivelurile de activitate pot varia intre animalele de companie si vor juca un rol important in determinarea aportului caloric din alimentatia cainilor.

Cat sa-ti hranesti cainele

Cantitatea pe care o hranesti cu cainele adult ar trebui sa se bazeze pe dimensiunea si puterea sa de energie. De exemplu, un animal cu un nivel normal de activitate ar trebui sa primeasca ceea ce numim energie de „intretinere”. Un caine rasfatat poate necesita doar 10% din acesta, in timp ce un animal de companie activ care face exercitii regulate in aer liber poate necesita intretinere plus 20-40%.

Este posibil sa trebuiasca sa ajustati portiile pe masura ce invatati cantitatea ideala de „intretinere” a cainelui. Proprietarii de animale de companie trebuie sa se consulte intotdeauna cu medicul veterinar al cainelui pentru a stabili cel mai bun program de hranire si tipurile de alimente pentru animalele de companie.

Factorii externi, cum ar fi temperatura, pot contribui la cat de mult ar trebui sa manance cainele. Intrucat mentinerea calda si racoroasa necesita cheltuieli suplimentare de energie, vremea extrema calda sau rece poate creste, de asemenea, nevoile de energie ale unui caine. Discutati cu medicul veterinar al animalului dvs. de companie despre ce trebuie sa faceti atunci cand mercurul scade sau creste.

Alimentatia caninilor antrenati pentru diverse ocupatii

Nevoile energetice ale unui caine vor creste odata cu munca si nivelul de stres al acestuia, iar nevoile dietetice ale caninilor care lucreaza – cum ar fi cainii de politie, cainii ghizi si cainii de turma – vor depinde de ocupatiile lor.

Un caine cu o sarcina de lucru moderata poate necesita o crestere a energiei de 40% in comparatie cu intretinerea, in timp ce un caine cu o sarcina mare de lucru poate necesita un plus de 50 pana la 70%.

Alimentatia cainelui pe masura ce isi revine dupa operatie

Un animal care se recupereaza dupa o interventie chirurgicala sau care sufera de o boala poate avea o cerinta nutritionala crescuta pentru repararea, vindecarea si combaterea infectiei. Asigurati-va ca consultati medicul veterinar despre nevoile nutritionale post-operatorii ale animalului dvs. de companie.

Limitati tratamentele

Tratamentele trebuie administrate cu moderare si reprezinta cinci la suta sau mai putin din aportul zilnic de hrana al cainelui. Restul ar trebui sa provina dintr-o hrana pentru caini concurentiala nutritional.

Atunci cand utilizati tratamente ca motivatie, cum ar fi in timpul exercitiilor de antrenament, utilizati cele mai mici piese pe care le puteti.

Setarea unui program in alimentatia cainilor

Va recomandam ca toti cainii sa fie hraniti de doua ori pe zi. Pur si simplu impartiti cantitatea de mancare pe care o are animalul dvs. de companie in doua mese, distantate intre opt si douasprezece ore.

Cainii pot fi hraniti intr-o serie de moduri care satisfac atat nevoile proprietarului, cat si cele ale animalului. Aceste metode includ controlul portiunilor, alegerea libera si hranirea temporizata.

Hranirea cu portiase refera la controlul cantitatii de alimente pe care animalul de companie o consuma prin masurarea hranei animalului de companie si furnizarea acesteia intr-una sau mai multe mese zilnic.

Aceasta metoda este adesea utilizata pentru programele de control al greutatii si pentru animalele care ar putea manca in exces daca sunt hranite in mod liber.

Hranirea cu alegere libera permite mancarii sa fie disponibila animalului de companie in orice moment, atat cat doreste animalul de companie si ori de cate ori el sau ea o doreste.

Aceasta metoda este cea mai buna atunci cand hraniti alimente uscate, care nu se vor strica atunci cand sunt lasate afara. Majoritatea mamelor care alapteaza sunt adesea hranite cu libera alegere, dar unii caini vor manca in exces atunci cand sunt hraniti in acest fel, ducand la obezitate.

Hranirea temporizata implica punerea la dispozitie a unei portii de alimente pentru animalul de companie pentru o anumita perioada de timp. De exemplu, mancarea poate fi plasata in bolul cainelui timp de 30 de minute. Dupa acest timp, daca animalul de companie nu a consumat mancarea, aceasta este indepartata.

alimentatia cainilor
alimentatia cainilor

Alimentatia cainelui dvs. senior

Cainii incep sa prezinte modificari vizibile legate de varsta la aproximativ sapte pana la 12 ani. Exista, de asemenea, modificari metabolice, imunologice si ale compozitiei corpului. Unele dintre acestea pot fi inevitabile, in timp ce altele pot fi gestionate prin dieta.

Cand va hraniti cainele mai in varsta, obiectivul principal ar trebui sa fie mentinerea sanatatii si a greutatii corporale optime, dezvoltarea lenta a bolilor cronice si reducerea la minimum a bolilor care ar putea fi deja prezente.
Marimea animalului dvs. de companie va stabili cand sa incepeti o dieta pentru seniori

Pe masura ce cainele imbatraneste, pot aparea probleme de sanatate, inclusiv deteriorarea pielii si a blanii, pierderea masei musculare, probleme intestinale mai frecvente, artrita, obezitate, probleme dentare si capacitatea scazuta de a combate infectiile.

Deoarece cainii mai mici traiesc mai mult si nu experimenteaza aceste modificari legate de varsta inca de la cainii mai mari, dimensiunea este utilizata pentru a determina cand este timpul sa va hraniti caninii cu o dieta pentru seniori.

Un ghid bun de urmat este sa fie alimentati diferentiat astfel:

  • Rase mici si caini cu o greutate mai mica de 20 de kilograme – varsta de 7 ani
  • Rase medii si caini care cantaresc intre 21 si 50 de kilograme – varsta de 7 ani
  • Rase mari si caini care cantaresc intre 51 si 90 de kilograme – varsta de 6 ani
  • Rase si caini uriasi care cantaresc 91 de kilograme sau mai mult – 5 ani

Evitati dietele „pentru seniori” care au niveluri reduse de proteine
Studiile au aratat ca necesarul de proteine pentru cainii mai in varsta nu scade odata cu varsta si ca nivelurile de proteine nu contribuie la dezvoltarea sau progresia insuficientei renale (renale).

Este important sa hraniti dietele cainilor in varsta care contin niveluri optime de proteine foarte digerabile pentru a ajuta la mentinerea unei mase musculare bune.

S-a demonstrat ca cainii mai in varsta se imbraca progresiv cu grasime corporala, in ciuda consumului de calorii mai putine. Aceasta modificare a compozitiei corpului este inevitabila si poate fi agravata fie de cheltuieli de energie reduse, fie de o modificare a ratei metabolice.

Oricum ar fi, este important ca alimentatia cainilor sa fie o dieta cu o densitate calorica mai mica pentru a evita cresterea in greutate, dar cu un nivel normal de proteine pentru a ajuta la mentinerea masei musculare.

Discutati cu medicul veterinar despre cresterea consumului de GLA si FOS pentru cainele dvs. senior.

Acidul gamma-linolenic (GLA) este un acid gras omega-6 care joaca un rol in mentinerea pielii si a stratului sanatos. Desi este produs in mod normal in ficatul unui caine, nivelurile de GLA pot fi diminuate la cainii mai in varsta.

Imbatranirea poate afecta bacteriile intestinale ale unui caine, ceea ce poate duce la simptome de boala gastro-intestinala. Dietele pentru seniori pentru caini trebuie sa contina FOS (fructooligozaharide) pentru a promova cresterea bacteriilor benefice.

Cautati alimente cu niveluri ridicate de vitamina E si beta-caroten
Antioxidantii precum vitamina E si beta-carotenul ajuta la eliminarea particulelor de radicali liberi care pot deteriora tesuturile corpului si pot provoca semne de imbatranire.

Dietele pentru seniori pentru caini ar trebui sa contina niveluri mai ridicate ale acestor compusi antioxidanti. Antioxidantii pot creste, de asemenea, eficacitatea sistemului imunitar la cainii seniori.

alimentatia cainilor
alimentatia cainilor

Mentineti coerenta in alimentatia cainilor

Ingrijirea de rutina pentru animalele de companie geriatrice ar trebui sa implice o rutina zilnica constanta si examene veterinare periodice pentru a evalua prezenta sau progresul bolilor cronice.

Situatiile stresante si schimbarile bruste ale rutinelor zilnice ar trebui evitate. Daca trebuie facuta o schimbare drastica in rutina unui animal de companie mai in varsta, incercati sa minimizati stresul introducand schimbarea in mod treptat.

Caini supraponderali

Una dintre cele mai frecvente capcane pe care posesorii cainilor ar trebui sa le aiba in vedere este supraalimentarea. Incercarile de a ne rasfata cainii cu dragoste prin mese mari si o multime de delicii gustoase sunt dulci, dar gresite.

La caini, ca si la oameni, greutatea suplimentara poate duce la probleme de sanatate. Asigurati-va ca va rasfatati prietenul cu patru picioare cu afectiune, nu cu mancare!

Cauzele obezitatii la caini

Obezitatea este o problema extrem de frecventa la animalele de companie si, la fel ca in cazul oamenilor, poate fi in detrimentul sanatatii unui caine. Animalul supraponderal are multe stresuri suplimentare asupra corpului sau si are un risc crescut de diabet, probleme hepatice si dureri articulare.

Obezitatea se dezvolta atunci cand aportul de energie depaseste necesarul de energie. Acest exces de energie este apoi stocat ca grasime. Majoritatea cazurilor de obezitate sunt legate de supraalimentarea simpla, impreuna cu lipsa exercitiului.

Anumite grupuri de caini par a fi mai predispuse la obezitate decat altele. Rase specifice, cum ar fi Labrador Retrievers si Pugs, si cainii mai in varsta sunt deosebit de sensibile.