Alimentatia pisicilor – cat trebuie sa manance o pisica

alimentatia pisicilor

Căutați mai multe informații despre cum să vă structurați alimentatia pisicilor, pisicilor adulte sau pisicilor seniori? Citiți mai departe sfaturi nutriționale importante pentru o hranire sanatoasa a prietenului felin.

Nutrienți de care are nevoie pisica ta

Nutrienții sunt substanțe obținute din alimente și utilizate de un animal ca sursă de energie și ca parte a mașinilor metabolice necesare pentru întreținere și creștere.

Cu excepția oricăror nevoi speciale, deficiențe legate de boli sau instrucțiuni de la medicul veterinar, animalele de companie ar trebui să poată obține toți nutrienții de care au nevoie din hrana comercială de înaltă calitate pentru animale de companie, care sunt formulate ținând cont de aceste standarde speciale.

Iată cele șase clase esențiale de nutrienți fundamentali pentru alimentatia pisicilor:

Apa este cel mai important nutrient. În timp ce mâncarea poate ajuta la satisfacerea unora dintre nevoile de apă ale animalului dvs. de companie, animalele de companie trebuie să aibă apă curată proaspătă în orice moment. Un deficit de apă poate provoca boli grave sau chiar deces.

Proteinele sunt elementele de bază pentru celule, țesuturi, organe, enzime, hormoni și anticorpi și sunt esențiale pentru creștere, întreținere, reproducere și reparare. Proteinele pot fi obținute din mai multe surse. Proteinele pe bază de animale au profiluri complete de aminoacizi. (Vă rugăm să rețineți: Nu dați animalelor de companie ouă crude.) Proteinele se găsesc și în legume, cereale și soia, dar acestea sunt considerate proteine ​​incomplete.

Aminoacizii sunt elementele constitutive ale proteinelor și sunt împărțite în aminoacizi esențiali și neesențiali:

Aminoacizii esențiali nu pot fi sintetizați de animal în cantități suficiente și TREBUIE să fie furnizați în dietă. Aminoacizii esențiali includ arginina, metionina, histidina, fenilalanina, izoleucina, treonina, leucina, triptofanul, lizina, valina și taurina.

Aminoacizii neesențiali pot fi sintetizați de animalul de companie și nu sunt necesari în dietă.

Taurina de aminoacizi esențială este necesară pentru pisicile însoțitoare. Taurina este necesară pentru prevenirea bolilor oculare și cardiace, precum și pentru reproducere, creșterea fetală și supraviețuirea. Acest aminoacid esențial se găsește numai în alimente de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și peștele.

Grăsimile sunt cea mai concentrată formă de energie alimentară, oferind animalului tău de companie mai mult de două ori energia proteinelor sau carbohidraților. Grăsimile sunt esențiale în structura celulelor și sunt necesare pentru producerea unor hormoni. Sunt necesare pentru absorbția și utilizarea vitaminelor liposolubile. Grăsimile asigură izolația corpului și protecția organelor interne.

Acizi grași esențiali trebuie furnizați în dieta unui animal de companie, deoarece nu pot fi sintetizați de o pisică în cantități suficiente. Acidul linoleic este un acid gras esențial pentru pisici. Acidul arahidonic, un acid gras omega-6, este, de asemenea, esențial pentru pisici pentru întreținerea pielii și a stratului, pentru funcția rinichilor și pentru reproducere.

Acizii grași Omega-6 și Omega-3 joacă un rol vital în vindecarea inflamației. Înlocuirea unor omega-6 cu acizi grași omega-3 poate diminua o reacție inflamatorie – indiferent dacă este în piele (datorită alergiilor), articulațiilor (de la artrită), intestinelor (de la boli inflamatorii intestinale) sau chiar la rinichi ( de la insuficiență renală progresivă).

Carbohidrații furnizează energie pentru țesuturile corpului, joacă un rol vital în sănătatea intestinului și este probabil să fie importante pentru reproducere. Deși nu există o cerință minimă de carbohidrați, există o cerință minimă de glucoză necesară pentru a furniza energie organelor critice (adică creierul).

 Fibrele sunt tipuri de carbohidrați care modifică amestecul populației bacteriene din intestinul subțire, care poate ajuta la gestionarea diareei cronice. Pentru ca pisicile să obțină cel mai mare beneficiu din fibre, sursa de fibre trebuie să fie moderat fermentabilă. Alimentele bogate în fibre nu sunt bune pentru pisicile cu cerințe energetice ridicate, cum ar fi cele tinere și în creștere.

Vitaminele sunt catalizatori ai reacțiilor enzimatice. Cantități mici de vitamine sunt esențiale pentru pisici pentru o funcționare metabolică normală. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate în organism și, prin urmare, sunt esențiale în dietă.

Atunci când hrăniți cu o dietă completă și echilibrată, nu este necesar să administrați un supliment de vitamine sau minerale, cu excepția cazului în care un medic veterinar diagnostică o deficiență specifică. Suprasolicitarea poate duce la otrăvirea cu unele vitamine și minerale cheie!

Mineralele sunt compuși anorganici care nu sunt metabolizați și nu produc energie. Acești nutrienți nu pot fi sintetizați de animale și trebuie furnizați în dietă. În general, mineralele sunt cele mai importante ca constituenți structurali ai oaselor și dinților, pentru menținerea echilibrului fluidelor și pentru implicarea lor în multe reacții metabolice.

Iata sfaturi pentru alimentatia pisicilor in functie de varsta:

alimentatie pisoi
alimentatia pisicilor

Sfaturi pentru alimentatia sanatoasa la puii de pisica

Dacă sunteți responsabil pentru îngrijirea pisoilor în primele câteva luni ale vieții lor, ar trebui să fiți pregătiți să le mutați dintr-o dietă de lapte în mâncarea obișnuită pentru pisoi. Citiți mai departe pentru sfaturi pentru realizarea tranziției.

Pisoii

Pisoii nou-născuți primesc nutriție completă din laptele mamei lor în primele patru săptămâni de viață. Laptele mamei este perfect pentru nevoile lor, deci nu este nevoie să le hrănești altceva.

În cazul în care pisica mamă este bolnavă sau nu produce suficient lapte – sau dacă pisoii sunt găsiți ca orfani – poate fi necesar să hrăniți pisoii cu un înlocuitor comercial de lapte. Dacă vă aflați în această situație, contactați medicul veterinar pentru recomandări privind produsele și hrana.

În primele săptămâni de viață, greutatea corporală a unui pisoi se poate dubla sau chiar tripla. Această creștere rapidă va continua, deși într-un ritm descrescător, până la scadență. Cantități mari de energie și substanțe nutritive sunt necesare în cantități echilibrate pentru a susține această creștere spectaculoasă.

Pisoii au nevoie de cantități mari de energie – de aproximativ două până la trei ori mai mari decât o pisică adultă. Pisoii au nevoie de aproximativ 30% din energia lor totală din proteine. Asigurați-vă că mâncarea pe care o oferiți este formulată special pentru pisoi. Animalul dvs. de companie va trebui să mănânce alimente cu formula de pisoi până ajunge la maturitate, la vârsta de aproximativ un an.

Până când pisoii au vârsta de cinci până la șase săptămâni, ar trebui să ciugulească în mod constant un aliment uscat de înaltă calitate, chiar dacă încă alăptează. Acest proces de introducere treptată a hranei pentru pisici este important în antrenarea pisicilor să mănânce pe măsură ce sunt înțărcate.

Majoritatea pisicilor-mamă își vor alăpta pisoii până la vârsta de aproximativ opt săptămâni. În acest moment, 80 până la 90% din aportul total de nutrienți al pisoiului ar trebui să provină din alimentele pentru pisici.

Pisoii pot fi hrăniți în mod liber – ceea ce înseamnă că mâncarea este disponibilă în orice moment, atât cât dorește animalul de companie, ori de câte ori acesta dorește. Puteți să le hrăniți cu mâncare uscată pentru pisici sau cu conservă cu pisici cu nutrienți – cu toate acestea, metoda de liberă alegere este cea mai potrivită atunci când hrăniți mâncare uscată, care nu se va strica dacă este lăsată afară.

Dacă aveți un câine acasă, asigurați-vă că nu poate ajunge la mâncarea pisoiului (câinii adoră mâncarea pentru pisici!). De asemenea, asigurați-vă că apa proaspătă este disponibilă în orice moment.

La început, pisoii curioși vor dori probabil să se joace cu mâncarea lor, mai degrabă decât să o mănânce, dar tinerii vor prinde curând și își vor da seama că ar trebui să mănânce mâncarea, nu doar să o bată!

Este bine să-ți hrănești pisicuța cu câteva delicii. Cu toate acestea, delicatesele ar trebui să reprezinte nu mai mult de 5% din aportul zilnic de nutrienți al pisoiului, iar restul dietei sale ar trebui să provină dintr-un aliment de înaltă calitate pentru pisoi.

Înțărcarea unui pisoi

Înțărcarea este procesul de tranziție a pisoilor de la laptele matern la alimentele solide. În timpul înțărcării, pisoii progresează treptat de la dependența de îngrijirea unei mame la independența socială. În mod ideal, înțărcarea este gestionată în întregime de pisica mamă.

Când să înțărci un pisoi

Procesul de înțărcare începe în mod normal când pisoii au aproximativ patru săptămâni și se finalizează de obicei când ajung la opt până la zece săptămâni. Dacă sunteți însărcinat cu înțărcarea unui pisoi orfan, vă rugăm să nu uitați că înțărcarea nu trebuie încercată la o vârstă prea devreme. În general, atunci când ochii unui pisoi sunt deschiși și capabili să se concentreze, iar acesta este constant pe picioare, poate începe în siguranță introducerea de alimente solide.

Procesul durează de obicei între patru și șase săptămâni, majoritatea pisoilor fiind complet înțărcați până la vârsta de opt până la 10 săptămâni.

Cum să începeți procesul de înțărcare

Este important să ne amintim că îndepărtarea bruscă de la pisica mamă poate avea un efect negativ asupra sănătății și abilităților de socializare ale pisoiilor – ei învață să mănânce, folosesc o cutie de gunoi și se joacă, printre altele, observându-și mama. Ori de câte ori este posibil, pisoii ar trebui să rămână la mama lor în timpul procesului de înțărcare, deoarece ea va ști în mod inerent ce să facă.

Când pisoii au vârsta de patru săptămâni, îi puteți așeza într-o zonă separată timp de câteva ore, pentru a reduce dependența lor de laptele matern și de prezența sa generală.

Puneți-le în propria zonă specială, cu o cutie de gunoi și boluri pentru mâncare și apă.

Pe măsură ce pisoii devin mai independenți, pot petrece mai mult timp departe de mama lor până când sunt complet înțărcați.

Cum să înțărcați un pisoi din laptele mamei sau sa il hrăniti cu biberonul

Serviți un înlocuitor de lapte pentru pisoi într-un castron de mică adâncime. Nu utilizați lapte de vacă, deoarece acest lucru va provoca tulburări de stomac și diaree la unii pisoi.

Îndepărtați vârful degetelor (sau seringa sau sticla de la care pisica este obișnuită) în lichid, lăsați-l să-l lingă, apoi ghidați-l deplasând degetul în jos în castron.

Vă rog, nu împingeți nasul în castron. El poate inhala lichidul și poate dezvolta pneumonie sau alte probleme pulmonare.

Odată ce se obișnuiește să bage lichide, creați un „gruel” amestecând o mâncare de pisică uscată sau conservată de înaltă calitate cu un înlocuitor de lapte de pisoi până când este consistența făinii de ovăz.

Deși ar trebui să continuați să vă hrăniți cu biberonul în timp ce pisoiul învață să mănânce din vas, puteți ajuta la tranziția treptată oferind întotdeauna vasul mai întâi, apoi sticla.

Cum să introduci un pisoi în alimentele solide

Pe măsură ce pisoiul se obișnuiește să mănânce, micșorați treptat cantitatea de înlocuitor de lapte pe care o adăugați, în timp ce creșteți încet cantitatea de alimente pentru pisoi. Până la cinci, până la șase săptămâni, el ar trebui să mănânce doar alimente ușor umezite.

Acum puteți începe să lăsați în permanență cantități mici de alimente uscate și apă proaspătă. Până la opt, până la 10 săptămâni, pisoii ar trebui să fie obișnuiți să mănânce mâncare de pisoi neumidificata.

Înțărcarea unui pisoi orfan

În general, pisoii orfani sau hrăniți manual pot începe înțărcarea puțin mai devreme, la vârsta de aproximativ trei săptămâni, dar în caz contrar procesul este în esență același.

Începeți prin a oferi un înlocuitor de lapte într-un vas, învățându-l pe pisoi cum să se retragă din vas. Pe măsură ce pisoiul se obișnuiește încet să mănânce, reduceți treptat cantitatea de înlocuitor de lapte pe care o utilizați.

Până la vârsta de cinci până la șase săptămâni, el ar trebui să se bazeze exclusiv pe alimentele pentru pisici pentru nutrienții săi.

Sfaturi pentru a ajuta procesul de înțărcare

Pisicuțele se pot juca cu mancarea, bătând și pășind în castron înainte să înțeleagă că este mâncare. Ai răbdare și nu te grăbi cu procesul – vor prinde în cele din urmă. Între timp, utilizați o cârpă moale și umedă pentru a șterge orice formulă de pe fața și picioarele animalului după fiecare hrănire. Uscați-l ușor cu un prosop și păstrați-l într-o zonă caldă, fără curenți, până când este complet uscat.

alimentatie sanatoasa
alimentatia pisicilor

Sfaturi pentru alimentatia pisicilor adulte

Pisicile adulte ar trebui să mănânce suficient dintr-un aliment nutritiv de înaltă calitate pentru a-și satisface nevoile de energie și pentru a întreține și repara țesuturile corpului. Cantitatea pe care o hrănești cu pisica adultă ar trebui să se bazeze pe dimensiunea și puterea sa de energie. Nivelurile de activitate variază dramatic între animale de companie și vor juca un rol important în determinarea aportului caloric.

O pisică cu un nivel de activitate „normal” ar trebui să primească ceea ce numim energie „de întreținere”. O pisică care se află în cea mai mare parte a casei poate necesita 10% sub întreținere, în timp ce o pisicuță activă care joacă toată ziua poate necesita întreținere, plus 20 până la 40%.

Pisica dvs. ar trebui să aibă întotdeauna acces gratuit la apă curată și proaspătă. Bolurile de apă trebuie curățate în fiecare zi.

Toate pisicile necesită taurină, un aminoacid important pentru funcția normală a inimii, vederea și reproducerea. Deoarece taurina se găsește numai în proteine ​​pe bază de animale, toate pisicile au nevoie de diete pe bază de carne pentru a-și îndeplini cerințele nutriționale.

Ca și în cazul oamenilor, vremea extremă caldă sau rece poate crește nevoile de energie ale unui pisicuț. Atât păstrarea căldurii, cât și răcirea consumă energie suplimentară, deci vă recomandăm să consultați medicul veterinar al animalului dvs. de companie despre ce trebuie să faceți atunci când temperaturile scads au cresc.

O pisică care se recuperează după o intervenție chirurgicală sau care suferă de o boală poate avea cerințe nutriționale crescute pentru a repara, vindeca și combate infecția. Discutați cu medicul veterinar despre ajustarea dietei pisicii în perioadele de boală și recuperare.

Ca regulă generală, recomandăm ca toate pisicile să fie hrănite de două ori pe zi folosind metoda de control al porțiunii. Începeți prin împărțirea cantității sugerate pe eticheta mâncării animalului dvs. de companie în două mese, distanțate între opt și doisprezece ore.

Este posibil să fie necesar să ajustați porțiile pe măsură ce învățați cantitatea ideală zilnică de „întreținere” a pisicii. Proprietarii de animale de companie ar trebui să se consulte cu medicii veterinari pentru a stabili cel mai bun program de hrănire și tipurile de alimente pentru animalele lor de companie.

Unele persoane au programe care nu pot găzdui regimuri normale de hrănire cu două mese pe zi. Nu vă faceți griji – pisicile pot fi hrănite cu succes în mai multe moduri pentru a satisface atât nevoile și circumstanțele proprietarului, cât și ale animalului. Diferitele tipuri de metode de hrănire sunt următoarele:

Hrănirea cu porțiuni de control presupune măsurarea hranei animalului de companie și oferirea acestuia ca masă, controlând astfel cantitatea de alimente care poate fi consumată. Această metodă este utilizată pentru programele de control al greutății și pentru animalele care ar putea mânca în exces dacă sunt hrănite în mod liber. Mâncarea poate fi furnizată în una sau mai multe mese zilnic.

Metoda de hrănire temporizată implică punerea la dispoziție a unei porțiuni de alimente pentru animalul de companie pentru o perioadă de timp specificată. De exemplu, așezați mâncarea în bolul pisicii dvs. și lăsați animalul dvs. să treacă timp de 30 de minute. După acest timp, orice mâncare pe care nu a mâncat-o pisica este eliminată.

Hrănirea la alegere liberă este cunoscută și sub numele de hrănire la discretie sau „hrănire gratuită”. Mâncarea este disponibilă în orice moment, atât cât dorește animalul de companie, oricând dorește animalul de companie. Această metodă este cea mai potrivită atunci când hrăniți alimente uscate, care nu se vor strica dacă sunt lăsate afară. Cu toate acestea, unele pisici vor mânca în exces atunci când sunt hrănite în mod liber, ceea ce poate duce la obezitate.

Laptele nu trebuie hrănit pisicilor ca tratament sau înlocuitor pentru apă. Pisicile nu posedă cantități semnificative de lactază, enzima care descompune lactoza din lapte. Hrănirea laptelui și a produselor pe bază de lapte pisicilor le poate provoca de fapt vărsături sau diaree.

Tratamentele trebuie administrate cu moderație și trebuie să reprezinte 5% sau mai puțin din aportul zilnic de hrană al unei pisici. Restul ar trebui să provină dintr-o hrană pentru pisici completă din punct de vedere nutrițional.

Sfaturi pentru alimentatia pisicilor senior

Pisicile încep să prezinte modificări vizibile legate de vârstă la aproximativ șapte până la doisprezece ani. Există, de asemenea, modificări metabolice, imunologice și ale compoziției corpului. Unele dintre acestea sunt inevitabile. Altele pot fi gestionate cu dieta.

Pentru o alimentatia pisicilor adecvata varstei. incepeți sa acordati pisicii dvs. o dietă pentru vârstnici la aproximativ șapte ani.

Principalele obiective în hrănirea unei pisici mai în vârstă ar trebui să fie menținerea sănătății și greutatea corporală optimă, încetinirea sau prevenirea dezvoltării bolilor cronice și reducerea sau îmbunătățirea semnelor clinice ale bolilor care ar putea fi deja prezente.

Pe măsură ce o pisică îmbătrânește, pot apărea probleme de sănătate, inclusiv:

  • Deteriorarea pielii și a stratului
  • Pierderea masei musculare
  • Probleme intestinale mai frecvente
  • Artrită
  • Obezitatea
  • Probleme dentare
  • Scăderea capacității de a combate infecția

Îngrijirea de rutină pentru animalele de companie geriatrice ar trebui să implice o rutină zilnică constantă și examene veterinare periodice pentru a evalua prezența sau progresul bolilor cronice. Situațiile stresante și schimbările bruște ale rutinelor zilnice ar trebui evitate.

Dacă trebuie făcută o schimbare drastică la rutina unui animal de companie mai în vârstă, încercați să minimizați stresul și să realizați schimbarea în mod treptat.

Obezitatea este o problemă extrem de frecventă la animalele de companie și, la fel ca în cazul oamenilor, poate dăuna sănătății unei pisici. Animalul supraponderal are multe stresuri suplimentare asupra corpului său și are un risc crescut de diabet, probleme hepatice și dureri articulare.

Obezitatea se dezvoltă atunci când aportul de energie depășește necesarul de energie. Excesul de energie este apoi stocat ca grăsime. Odată ce un animal de companie este obez, el poate rămâne obez chiar și după oprirea aportului caloric excesiv. Majoritatea cazurilor de obezitate sunt legate de supraalimentarea simplă, împreună cu lipsa exercițiului.

Ca o evaluare subiectivă a stării corpului, ar trebui să puteți simți coloana vertebrală și să palpați coastele la un animal cu greutate sănătoasă. Dacă nu puteți simți coastele animalului de companie fără a apăsa, există prea multă grăsime.

De asemenea, ar trebui să vedeți o „talie” vizibilă între partea din spate a cutiei toracice și șolduri atunci când vă uitați la animalul de companie de sus. Privit din lateral, ar trebui să existe un „tuck” în burtă – abdomenul ar trebui să urce din partea inferioară a cutiei toracice până în interiorul coapselor.

Vă recomandăm să consultați medicul veterinar al animalului dvs. de companie înainte de a începe un program de slăbire, care ar trebui să includă aceste domenii majore:

Animalele supraponderale consumă mai multe calorii decât necesită. Colaborați cu medicul veterinar pentru a determina necesarul caloric al animalului dvs. de companie, selectați un aliment adecvat și calculați cât să hrăniți.

Dieta trebuie să conțină un nivel normal de fibre moderat fermentabile și tipul de grăsime care împiedică deteriorarea pielii și a stratului în timpul pierderii în greutate. Dietele care diluează caloriile cu fibre bogate duc la creșterea volumului scaunelor, la nevoile frecvente de a defeca și la scăderi variabile ale digestibilității nutrienților.

Creșterea activității fizice poate fi un contribuitor valoros atât la pierderea în greutate, cât și la întreținere. Exercițiul fizic obișnuit arde mai multe calorii, reduce pofta de mâncare, modifică compoziția corpului și va crește rata metabolică de odihnă a animalului de companie.

Un program de gestionare a greutății de succes necesită schimbări permanente în comportamentele care au permis animalului să devină supraponderal. Poate că îi oferi animalului tău prea multe delicii, de exemplu, sau nu îi oferi suficientă oportunitate de a face mișcare.

Sunteți dedicați pierderii în greutate a animalului dvs. de companie? Iată câteva lucruri importante pe care le puteți face pentru alimentatia pisicii:

  • Scoateți animalul de companie din cameră atunci când familia mănâncă.
  • Hrăniți-vă animalul de companie cu câteva mese mici pe parcursul zilei.
  • Hrăniți toate mesele și delicii numai în vasul animalului de companie.
  • Reduceți gustările.
  • Oferiți o atenție non-alimentară.