Pisica bengaleza e o sportiva agila si gratioasa, cu un corp puternic si musculos, asa cum se potriveste unei pisici care arata ca si cum ar fi apartinand junglei.
In ciuda aspectului lor salbatic, pisicile bengaleze sunt de fapt destul de afectuoase cu familiile lor umane. Acestea fiind spuse, au si o energie mare si o latura iubitoare de distractie si jucausa. Vor sa ramana activi si au nevoie de o casa care sa se potriveasca cu energia lor.
Daca poti indeplini nevoia de exercitiu a bengalezei, vei avea o pisica inteligenta, iubitoare, care te poate tine pe picioare.
Este important sa ne amintim ca pisicile de orice rasa pot suferi de probleme de sanatate de-a lungul vietii. Un plan bun de asigurare pentru animale de companie va poate ajuta sa va pregatiti pentru a oferi pisicii dumneavoastra ingrijirea de care are nevoie la orice varsta. Faceti clic aici pentru a obtine un plan de asigurare pentru animalele de companie pentru bengaleza dvs.!
Cititi mai jos pentru o lista completa a caracteristicilor rasei de pisici Bengaleze
Istorie pisica bengaleza
Cu blana sa cu pete distinctive si dimensiunea mare, pisica bengaleza arata ca o pisica salbatica la varste, dar desi unul dintre stramosii sai este pisica leopard asiatica mica si salbatica, el este o pisica domestica din totdeauna.
Bengalezele isi iau numele de la numele stiintific al pisicii leopard asiatice, Felis bengalensis. Au fost create prin incrucisari intre o pisica leopard asiatica – care in anii 1950 si in anii 1960 putea fi achizitionata de la magazinele de animale de companie – si pisici domestice cu par scurt. Jean Mill, crescator din California, a fost prima care a facut o astfel de incrucisare, dar nu pentru ca ar fi vrut sa creeze o noua rasa.
Ea dobandise o pisica leopard si i-a permis sa tina companie cu o pisica neagra ca sa nu fie singura. Spre surprinderea ei, din moment ce nu crezuse ca cele doua specii se vor imperechea, au rezultat pisoi, iar Mill a pastrat o femela patata. Cresterea ei cu spatele la tatal ei a produs o adapostire de pisoi patati si solidi.
Aproximativ in acelasi timp, Dr. Willard Centerwall incrucisa pisici leopard asiatice cu pisici domestice la Universitatea Loyola. Pisicile leopard erau rezistente la virusul leucemiei feline , asa ca cercetatorii au fost interesati sa afle daca trasatura ar putea fi transmisa descendentilor hibrizi.
Diferiti crescatori au devenit interesati de dezvoltarea pisicilor ca rasa. Mill a fost unul dintre ei. Schimbarile din viata ei au determinat-o sa renunte la cresterea pisicilor, dar era gata sa inceapa din nou. Ea achizitionase cativa dintre hibrizii Dr. Centerwall si cautase masculi potriviti pentru a se reproduce cu ei.
Unul era un portocaliu cu par scurt, pe care l-a gasit in India, din toate locurile, iar celalalt era un tabby cu pete maronii, achizitionat dintr-un adapost. Pisicile bengaleze de astazi sunt considerati a fi unul si acelasi cu pisicile domestice si orice Bengaleza achizitionata ar trebui sa fie indepartata de cel putin patru generatii de orice stramosi cu linii de sange salbatice.
Prima asociatie de pisici care a recunoscut pisica bengaleza a fost Asociatia Internationala a Pisicilor, care a acordat rasei statutul experimental in 1983, urmata de recunoasterea deplina in 1991.
Pisicile bengaleze sunt atat de cautate, incat o femeie britanica a platit peste 50.000 de dolari pentru pisica ei bengaleza in 1990, denumindu-le „Rolls Royce” al insotitorilor feline.
marimea
Aceasta este o pisica medie spre mare. Bengalezele cantaresc intre 4 kg si 9 kg masculul si 3,6 kg – 5 kg femela.
Personalitate pisica bengaleza
Bengaleza este foarte activa si foarte inteligenta . Acest lucru il face sa traiasca distractiv, dar uneori poate fi provocator. In general, bengaleza este o pisica increzatoare, vorbareata , prietenoasa, care este mereu alerta. Nimic nu-i scapa atentiei. Ii place sa joace jocuri, si este un pasionat in a invata trucuri.
Labele ei agile sunt aproape la fel de bune ca mainile si este bine ca nu are degete mari opozabile sau probabil ca ar conduce lumea. Pisicile bengaleze plictisite pot adopta, de asemenea, unele obiceiuri neconventionale (si usor distructive), inclusiv: aprinderea si stingerea luminilor, pescuitul sigiliilor din canalizare si smulgerea entuziasmata a CD-urilor de pe DVD player-ul.
Pasionata de a se juca in apa , Bengaleza nu este mai presus de a sari in cada sau de a se plimba in dus cu tine. Pestii de acvariu si iaz pot fi expusi riscului din cauza labelor sale inteligente. De asemenea, ii place sa urce si poate fi adesea gasit cocotat in cel mai inalt punct in care poate ajunge in casa. Un copac inalt sau doi pentru pisici este o necesitate pentru acest felin, la fel ca si jucariile puzzle care ii vor provoca inteligenta.
In rarele ocazii in care nu se balanseaza pe candelabre sau inoata in piscina dvs., afectuosa bengaleza va fi incantata sa stea in poala. Este de la sine inteles ca va va imparti patul. Si da, fura husele.
Sanatate pisica bengaleza
Atat pisicile cu pedigree, cat si pisicile de rasa mixta au incidente diferite ale problemelor de sanatate care pot fi de natura genetica. Bengalezele sunt in general sanatoase, dar urmatoarele boli au fost observate la rasa:
- Neuropatie distala, o tulburare a sistemului nervos care provoaca slabiciune. Poate aparea inca de la varsta de 1 an. Din fericire, multe pisici se recupereaza singure, desi cateva recidiva.
- Sindromul pisoiului cu piept plat, o deformare care poate varia de la usoara la severa. Pisicile care supravietuiesc pana la varsta adulta, de obicei, nu prezinta semne odata ce ajung la maturitate.
- Displazia de sold, care in cazuri severe poate provoca schiopatura
- Cardiomiopatie hipertrofica, o forma de boala de inima care este ereditara la unele rase.
- Luxatia patelara, o luxatie ereditara a rotulei care poate varia de la usoara la severa. Cazurile severe pot fi atenuate prin interventie chirurgicala.
- Atrofie progresiva a retinei, o boala degenerativa a ochiului.
Indiferent de cat de sanatoasa este pisica ta cand o aduci acasa pentru prima data, ar trebui sa te pregatesti pentru orice probleme care pot aparea de-a lungul vietii. Un plan de asigurare pentru animale de companie va poate ajuta sa fiti pregatit pentru oricare dintre nevoile veterinare ale pisicii dvs. Faceti clic aici pentru a gasi un plan de asigurare pentru animalele de companie pentru Bengalul dvs.!
Ingrijire pisica bengaleza
Blana scurta si groasa a bengalezei este usor de ingrijit cu pieptanare saptamanala pentru a indeparta parul mort si pentru a distribui uleiurile pielii. O baie este rareori necesara.
Periati dintii pentru a preveni boala parodontala . Igiena dentara zilnica este cea mai buna, dar periajul saptamanal este mai bine decat nimic. Taiati unghiile la fiecare doua saptamani. Stergeti colturile ochilor cu o carpa moale si umeda pentru a indeparta orice scurgere.
Utilizati o zona separata a carpei pentru fiecare ochi, astfel incat sa nu riscati sa raspanditi vreo infectie. Verificati urechile saptamanal. Daca par murdare, stergeti-le cu o minge de bumbac sau o carpa moale umeda umezita cu un amestec de 50-50 de otet de cidru si apa calda. Evitati utilizarea tampoanelor de bumbac, care pot deteriora interiorul urechii.
Pastrati cutia de gunoi curata impecabil. Pisicile sunt foarte deosebite in ceea ce priveste igiena baii, iar o cutie murdara le poate determina sa inceapa sa foloseasca alte locuri din casa.
Este o idee buna sa pastrati bengaleza ca pisica doar pentru interior, pentru a-l proteja de bolile raspandite de alte pisici, atacurile de caini sau coioti si de celelalte pericole cu care se confrunta pisicile care ies in aer liber, cum ar fi sa fie lovite de o masina.
Mentinerea lui in casa protejeaza si pasarile si fauna locala de acest vanator avid. Daca este posibil, construieste-ti pisicii bengaleze o incinta mare in aer liber unde sa poata sari si sa urce in siguranta. Bengalezele care ies in aer liber risca, de asemenea, sa fie furati de cineva care ar dori sa aiba o pisica atat de frumoasa fara sa plateasca pentru ea.
Culoarea blanei si ingrijirea
Bengaleza nu ar putea fi numita niciodata delicata. Este un atlet: agil si gratios, cu un corp puternic, musculos, asa cum se cuvine unei pisici care arata de parca ar fi apartinand junglei. Capul sau lat are o forma de pana modificata, mai lung decat lat, cu contururi rotunjite.
Deasupra ei sunt urechi de dimensiuni medii pana la mici, care sunt relativ scurte, asezate in partea laterala a capului. Ochii mari ovali sunt aproape rotunzi. Unirea capului de corp este un gat lung si musculos. Sustin corpul picioare de lungime medie, putin mai lungi in spate decat in fata, cu labe mari, rotunde. O coada groasa, de lungime medie, se ingusteaza la capat si are varful in negru. Cand un Bengal se rastoarna, poti vedea ca o alta caracteristica este o burta cu pata.
Imbunatatirea aspectului salbatic al bengalezei este o piele scurta si groasa, care se simte luxos de moale si matasos. Vine in mai multe culori si modele, inclusiv tabby maro, nurca sigiliu tabby, negru argintiu tabby si varf de ras argintiu sigiliu.
Blana poate fi reperata la intamplare sau in modele orizontale, sau poate fi marmorata, cu dungi orizontale dispuse aleator pe un fundal mai deschis. Unele bengaleze au o blana care este descrisa drept „sclipitoare”. Blana straluceste in lumina, de parca ar fi fost acoperita cu praf de aur.
Copiii si alte animale de companie
Bengaleza activa si sociala este o alegere perfecta pentru familiile cu copii si caini prietenosi cu pisicile. Se va juca la fel de bine ca orice Golden Retriever, invata trucuri cu usurinta si adora atentia pe care o primeste de la copiii care il trateaza politicos si cu respect.
Este suficient de inteligent pentru a scapa din calea copiilor mici, dar ii iubeste pe copiii de varsta scolara pentru ca se potrivesc cu nivelul sau de energie si curiozitate. Nimic nu-l sperie, cu siguranta nu cainii , si se va imprieteni fericit cu ei daca nu-i vor da probleme. Introduceti intotdeauna orice animal de companie, chiar si alte pisici, incet si intr-un cadru controlat.
La fel ca multe pisici active, bengalezele au o putere mare de prada si nu ar trebui sa li se acorde incredere animalelor de prada mai mici, cum ar fi: hamsteri, iepuri mai mici si cobai.
Esti interesat si de alte rase de pisici? Citeste categoria Rase de pisici