Pisica birmaneza, cu ochii sai rotunzi, albastri, cu o expresie blanda, este usor recunoscut de toti crescatorii de pisici. Este colorata, de preferinta cu o turnata aurie si poarta sosete albe pe labe. (In mod curios, pisica este alb pur la nastere, dar dezvolta culoarea mai tarziu in viata.)
Bland, activ si jucaus, dar linistit si discret cand va vedeti ca sunteti ocupat, pisica birmaneza este un companion excelent.
Caracteristici fizice pisica birmaneza
Aceasta este o pisica lunga si robusta, construita pe linii destul de grele. Acoperirea alba a labei din fata se termina intre a doua si a treia articulatie a labei, in timp ce in labele din spate acopera toate degetele si se extinde in sus.Bland, activ si jucaus, dar linistit si discret cand va vedeti ca sunteti ocupat, pisica birmaneza este un companion excelent.
Personalitate si temperament pisica birmaneza
Bland si afectuos din fire, Birmanul are toate trasaturile unui tovaras loial si fidel. Este una dintre cele mai usoare pisici de manipulat si ofera cea mai mica cauza de probleme.
Inteligenta si curioasa, este extrem de receptiva la antrenament. Ii place sa se lase adorati si asteapta multa dragoste si atentie. Cand este prezentat strainilor, Birmanul este mai degraba curios decat rezervat si temator. De asemenea, se adapteaza usor la copii si la alte animale de companie din casa.
Sanatate si ingrijire
Hranire: Avand in vedere grosimea si bogatia blanei lor, pisicile birmane trebuie sa manance alimente uscate de calitate, bogate in nutrienti. Sunt pisici cu corp mare, cu nevoi calorice mai mari decat rasele mai mici.
Ingrijire: pisicile birmane nu necesita ingrijire excesiva. O periere ocazionala ar trebui sa fie suficienta pentru a pastra blana lor sanatoasa si atractiva.
Nivel de activitate: Desi jucause, aceste pisici prezinta doar un nivel de activitate general moderat. Demnitatea lor este importanta pentru ei si sunt perfect fericiti sa se straduiasca, observand lucrurile si oamenii din jurul lor, fara a deveni prea rau.
Probleme de sanatate: o afectiune cardiaca cunoscuta sub numele de cardiomiopatie hipertrofica felina poate pune probleme pisicilor mai in varsta. Crescatorii de pisica birmaneza au descoperit ca aceste pisici sunt relativ sanatoase si in mare parte lipsite de probleme specifice rasei. Ca si in cazul tuturor pisicilor, urmariti cu atentie semnele problemelor frecvente, cum ar fi viermii si asigurati-va ca ramaneti la curent cu vaccinarile pentru pisici.
Durata medie de viata: rasa pisicii Birman prezinta longevitate exceptionala, supravietuind frecvent dincolo de cei 15 ani.
Istorie si context pisica birmaneza
Istoria acestei pisici sacre birmaneze este cufundata in legenda. Povestea spune ca pisicile albe pure au trait in temple dedicate Domnului Buddha din Birmania (in prezent Myanmar). Ei erau considerati purtatorii sacri ai sufletelor preotilor care plecasera de pe pamant pentru locuinta lor cereasca. Acest proces a fost numit transmutatie.
Zeitatea Tsun-Kyan-Kse a prezidat acest proces si a fost simbolizata de o statuie de aur cu ochi de safir luminosi. Mun-Ha, care a slujit ca preot, s-a inchinat acestei zeite in templul LaoTsun. I s-a alaturat adesea Sinh, una dintre veneratele pisici albe, pentru rugaciunile sale de seara in fata statuii de aur. Intr-o zi, raufacatorii din Siam au jefuit templul si l-au ucis pe Mun-Ha.
In timp ce zacea tragand ultima respiratie, Sinh, tovarasul sau credincios, si-a asezat una dintre labele pe capul lui Mun-Ha si a infruntat statuia de aur. A avut loc o minune: Sinh a fost transformat intr-o pisica de culoare aurie, cu picioare de nuanta pamanteasca si ochi de albastru safir. Cu toate acestea, labele lui si-au pastrat culoarea originala ca simbol al puritatii. Toate pisicile apartinand templului au suferit, de asemenea, aceasta schimbare magica. Sinh a murit dupa o saptamana indurerata pentru tovarasul sau si refuzand sa manance. Conform legendei, el a dus spiritul lui Mun-Ha in paradis.
Exista, totusi, o poveste mai stiintifica a originii rasei, care poate fi urmarita in 1919. In acel moment, cateva pisici aventuroase Birman erau transportate in Franta din Birmania. Exista doua relatari despre poveste in spatele sosirii lor.
Potrivit unei povesti, templul Tsun-Kyan-Kse a fost din nou atacat. Doi occidentali, maiorul Russell Gordon si Auguste Pavie, au ajutat cativa preoti si pisicile lor sacre sa scape in Tibet. La intoarcerea in Franta, li s-au inzestrat doua pisici birmaniene pentru serviciile prestate. Potrivit unei relatari mai prozaice, aceste pisici au fost cumparate de un domn Vanderbilt care, la randul sau, le-a cumparat de la un servitor nemultumit apartinand templului din LaoTsun. Una dintre pisici, Madalpour, a murit in calatorie, dar pisica, Sita, a ajuns in Franta. Dupa ce a ramas insarcinata in timpul calatoriei, Sita este adesea considerata matriarhul rasei Birman din Europa.
Rasa va continua sa se raspandeasca si, in 1925, a fost recunoscuta oficial in Franta. Cel de-al doilea razboi mondial a diminuat numarul bimanilor in Europa, aproape provocand disparitia lor. Cu toate acestea, cativa supravietuitori au asigurat continuitatea rasei. Cu traversari atente, Birmanul a revenit din nou si a fost chiar exportat in Anglia in 1955, dar nu a obtinut recunoasterea oficiala pana in 1966.
Pisica birmaneza a fost introdusa in America in 1959 si a fost recunoscuta oficial de catre Asociatia Cat Fanciers in 1966. Rasa s-a stabilit de atunci in inima oamenilor si este una dintre cele mai populare. Are statut de Campionat in toate asociatiile.
Cititi mai multe despre alte Rase de pisici