20 plante otravitoare pentru pisici

Plante otravitoare pentru pisici

Multi oameni se bucura sa pastreze plante in casele lor. Ele pot fi decorative, distractive de ingrijit si bune pentru calitatea aerului. Cu toate acestea, este posibil sa nu va dati seama ca unele dintre acestea sunt plante otravitoare pentru pisici. Fie ca sunt de interior sau pot fi plantate in propria gradina, aceste plante pot pune in pericol sanatatea pisicii tale.

 Pisica dvs. poate fi atat in interior cat si in exterior expusa la pericolele cauzate de plante otravitoare ce-i pot face rau daca pisica dvs. Le mananca sau le mesteca. Oricine cunoaste pisicile stie ca la majoritatea le place sa ciuguleasca plante. Din pacate, unele plante pot imbolnavi pisicile.

Aflati ce plante de interior si exterior ar trebui sa nu le pastrati la indemana pisicii dvs. Este o idee buna sa eviti sa pastrezi plante periculoase in curtea si casa ta, chiar daca crezi ca nu sunt la indemana pisicii tale. O serie de plante comune de gradina sunt de fapt toxice pentru pisici.

Cand este disponibila iarba, majoritatea pisicilor o vor prefera inaintea plantelor sau a florilor. Ocazional, din plictiseala sau curiozitate, o pisica poate ciuguli o frunza sau tulpina. Desi este rar ca o pisica sa consume o cantitate suficient de mare pentru a se imbolnavi, este mai bine sa fii in siguranta si sa stii ce plante sunt potential daunatoare si in ce masura. Unele pot provoca pisicilor doar un pic de disconfort, iar alte plante pot fi letale.

Plantele prezentate sunt unele dintre cele mai populare plante care va pot dauna pisicii. Aceasta nu este o lista exhaustiva si veti dori, de asemenea, sa consultati si indicatiile veterinarului in privinta plantelor toxice pentru a va asigura ca animalele de companie raman in siguranta in gradina.

Daca credeti ca pisica dvs. a mancat oricare dintre acestea si prezinta semne de imbolnavire, contactati medicul veterinar sau sunati imediat la Centrul de control al otravurilor pentru animale.

Iata o lista de 20 plante otravitoare pentru pisica:

  • Amaryllis: Stomac si tulburari intestinale (varsaturi, diaree)
  • Azalea: Dezechilibru, tremur, prabusire, varsaturi, diaree, slabiciune si insuficienta cardiaca
  • Aloe Vera: Varsaturi, letargie, diaree
  • Cactus: Punctia pielii / gurii, infectii
  • Caladium: Greata, varsaturi, diaree, scuturare a capului, dificultati de respiratie
  • Dieffenbachia: Arsuri si iritatii ale gurii / limbii / buzelor, salivare excesiva, varsaturi si probleme de inghitire
  • Iedera engleza: Varsaturi, diaree, salivatie excesiva, dureri abdominale
  • Crini: varsaturi, pierderea poftei de mancare, letargie, insuficienta renala, deces
  • Vasc: ingerarea boabelor poate provoca varsaturi, diaree, vezicule in gura, dificultati de respiratie
  • Limba soacrei: greata, varsaturi, diaree
  • Crinul Pacii: arsuri si iritatii ale gurii / limbii / buzelor, salivare excesiva, varsaturi, probleme de inghitire
  • Philodendron: greata, varsaturi, diaree, scuturare a capului, dificultati de respiratie
  • Floarea Craciunului: ingerarea poate provoca varsaturi, diaree, vezicule in gura, dificultati de respiratie
  • Iedera dracului: arsuri si iritatii ale gurii / limbii / buzelor, salivare excesiva, varsaturi, probleme de inghitire
  • Sagotier japonez: varsaturi, cresterea setei, gastroenterita hemoragica, vanatai, probleme de coagulare a sangelui, leziuni hepatice, deces
  • Crizanteme: varsa, saliva sau obtine diaree.4 De asemenea, puteti cauta semne de depresie si lipsa de pofta de mancare.
  • Narcise: varsaturi, diaree, convulsii, tensiune arteriala scazuta, tremuraturi si aritmii cardiace
  • Hortensii: dureri de stomac, varsaturi si slabiciune
  • Iris – bulbi: simptome gastro-intestinale
  • Galbenelele: usoara a gurii, posibila salivare, dureri de burta si diaree.
Amaryllis planta otravitoare pentru pisici
Amaryllis planta otravitoare pentru pisici

1. Amaryllis belladonna

Amaryllis este o floare rosie frumoasa care este adesea cultivata in interior in timpul iernii de la bulbi. Aceasta planta cu flori dezvolta flori in forma de trambita rosie aprinsa, care sunt o placere de privit.

Din pacate, Amaryllis contine substante toxice precum licorina, care este otravitoare pentru pisici daca este consumata. Ingerarea poate duce la salivatie excesiva, varsaturi, diaree, pierderea poftei de mancare, disconfort abdominal, letargie si tremuraturi. Bulbul acestei plante este considerat a fi mai toxic decat florile sau tulpina.

Azaleea planta otravitoare pentru pisici
Azaleea planta otravitoare pentru pisici

2. Azalea

Azaleele sunt membre ale familiei Rhododendron. Toate plantele din aceasta familie sunt moderat toxice pentru pisici, inclusiv toate partile plantelor. Potrivit Colegiului de Medicina Veterinara al Universitatii Purdue, „acesti arbusti ornamentali nu sunt frecvent ciugulite, dar pot provoca probleme cardiace fatale la caini, pisici si pasari de companie”. Semnele clinice ale consumului includ varsaturi, diaree, slabiciune si insuficienta cardiaca.

Aloe vera planta otravitoare pentru pisici
Aloe vera planta otravitoare pentru pisici

3. Aloe vera

Desi este folosita de oameni ca remediu pentru arsuri si chiar adaugat la bauturi pentru beneficiile sale potentiale pentru sanatate, aloe vera poate fi toxica pentru pisici daca este ingerata. Toxicitatea este usoara pana la moderata si este cauzata de saponine si antrachinone din planta. Semnele includ varsaturi, diaree si letargie.

Cactus planta otravitoare pentru pisici
Cactus planta otravitoare pentru pisici

4. Cactus

Majoritatea cactusilor nu sunt de fapt otravitori pentru pisici. Cu toate acestea, consumul de material vegetal fibros poate provoca iritatii semnificative ale tractului gastro-intestinal al pisicii. Tepii pot strapunge pielea si gura, ducand la infectie. Consumul poate duce la varsaturi si diaree.

Caladium planta otravitoare pentru pisici
Caladium plante otravitoare pentru pisici

5. Caladium

Aceasta planta de apartament cu flori populare poate avea multe nume, inclusiv Angel Wings, Candidum, Elephant’s Ears, Exposition, Malanga, Stoplight, Pescarus, Nori roz si Texas Wonder. Compusii toxici sunt oxalati de calciu insolubili. Ingerarea la pisici poate duce la iritatii orale, greata, varsaturi, diaree, salivare excesiva si probleme la inghitire.

Difenbahia plante otravitoare pentru pisici
Difenbahia plante otravitoare pentru pisici

6. Dieffenbachia

Cunoscuta si sub numele de Dieffenbachia fermecatoare, Bastonul Giant Dumb, Snow Tropic, Dumbcane, Exotica, Spotted Dumb Cane, Exotica Perfection, aceasta populara planta de apartament poate dauna pisicilor daca este consumata. Toxicitatea este cauzata de oxalatii de calciu insolubili si de enzimele proteolitice. Semnele de toxicitate includ arsuri si iritatii ale gurii, limbii si buzelor, salivare excesiva, varsaturi si probleme de inghitire.

iedera engleza plante otravitoare pentru pisici
Iedera engleza plante otravitoare pentru pisici

7. Iedera engleza

De asemenea, numita Iedera ramificata, Iedera ghetara, Iedera Needlepoint, Iedera iubita si Iedera din California, Iedera engleza este uneori pastrata ca planta de casa. Poate fi plantata singura sau ca o caracteristica a unui aranjament de ghiveci. Din pacate, saponinele triterpenoide din planta pot provoca varsaturi, diaree, salivatie excesiva si dureri abdominale daca sunt consumate de pisici.

Iedera este folosita in mod obisnuit ca acoperire a solului sau pentru umbra, ca si in acoperirea foisoarelor sau a spalierelor. Este, de asemenea, o planta populara de casa. Multe specii de iedera – inclusiv populara iedera engleza si iedera arum (sau pothos) – sunt considerate moderat toxice pentru pisici.

Aceste plante pot provoca simptome gastrointestinale si arsuri sau iritatii la nivelul gurii, impreuna cu dificultati de respiratie, coma sau chiar moarte, daca este ingerata o cantitate suficienta de frunze. Fructele nu sunt la fel de otravitoare pentru pisici, desi nici nu sunt sigure.

Crinii plante otravitoare pentru pisici

8. Crini

Toti crinii din familia Liliaceae pot fi toxici pentru pisici daca sunt ingerate. Pisicile otravite cu crin pot avea varsaturi, pierderea poftei de mancare, letargie. Fara tratament, pisica poate intra in insuficienta renala sau chiar poate muri. Toate partile acestor plante pot provoca toxicitate.

Nu stim ce face ca crinul sa fie toxic, dar stim ca toate partile plantei de crin sunt daunatoare pentru pisici. Daca aveti o pisica, va recomandam sa pastrati aceste plante in afara casei dvs.

Primele semne de toxicitate a crinului la o pisica pot fi vazute inca de la doua ore. La inceput, puteti observa letargie (nivel scazut de energie), pierderea poftei de mancare si varsaturi. Pe masura ce starea progreseaza, pot aparea tremuraturi si convulsii. Expunerea prelungita la aceasta toxina va duce la deshidratare, insuficienta renala si moarte daca nu este tratata. Crinul Vaii este putin diferit prin faptul ca nu provoaca insuficienta renala, dar poate provoca insuficienta cardiaca.

Daca banuiti ca pisica dvs. a ingerat orice parte a unei plante de crin, chiar daca ar fi putut exista o posibila expunere la polen, solicitati imediat asistenta veterinara. Va fi util daca stiti la care crin au fost expusi si cantitatea pe care au consumat-o. Deoarece timpul este crucial, medicul veterinar va incepe tratamentul pentru a incepe tratarea daunelor. Apoi vor efectua o serie de teste pentru a determina cat de grava este starea pisicii tale. Ingrijirea veterinara prompta este esentiala pentru un rezultat cat mai favorabil.

Cu cat va aduceti pisica mai devreme pentru tratament, cu atat sunt cele mai mari sanse de supravietuire. In primele etape, medicul veterinar poate efectua o procedura cunoscuta sub numele de decontaminare. Pisicii dvs. i se va administra un lichid oral gros care se va lega de toxine si le va muta din corp prin tractul gastro-intestinal. Terapia agresiva cu lichide initiata in 24 de ore de la ingestie poate preveni insuficienta renala anurica, in care rinichii nu produc urina.

In cazurile mai severe, dializa este singurul tratament eficient. Fii pregatit pentru ca pisica ta sa fie internata cateva zile in spital.

V otravitoare pentru pisiciascul planta
Vascul plante otravitoare pentru pisici

9.  Vasc

Numita si vasc american, aceasta planta contine lectine si foratoxine care otravesc pisicile daca sunt ingerate. Pisicile care mananca fructe de padure sau frunze de vasc pot dezvolta varsaturi, diaree, tensiune arteriala scazuta, ritm cardiac scazut, probleme de respiratie si probleme neurologice.

Limba soacrei plante otravitoare pentru pisici
Limba soacrei plante otravitoare pentru pisici

10. Limba soacrei

Numita si Planta de sarpe, Cuibul pasarilor de aur si Planta Norocului, limba soacrei contine saponine care pot duce la greata, varsaturi si diaree la pisici.

Crinul pacii plante otravitoare pentru pisici
Crinul pacii plante otravitoare pentru pisici

11. Crinul Pacii

Cunoscuta si sub numele de Crinul de pace Mauna Loa, aceasta planta de apartament populara nu se afla de fapt in familia Liliaceae. Cu toate acestea, oxalatii de calciu insolubili fac ca aceasta planta sa fie toxica pentru pisici (desi nu la fel de toxica precum crinii reali). Semnele includ arsuri si iritatii ale gurii, limbii si buzelor, salivare excesiva, varsaturi si probleme de inghitire.

Philodendron plante otravitoare pentru pisici
Philodendron plante otravitoare pentru pisici

12. Philodendron

PHilodendronul este o alta planta de casa populara care contine oxalati de calciu insolubili. Pisicile care mananca aceasta planta pot prezenta iritatii orale, dureri si umflaturi, salivare excesiva, varsaturi si dificultati la inghitire.

Floarea Craciunului planta otravitoare pentru pisici
Floarea Craciunului planta otravitoare pentru pisici

13. Poinsettia (Floarea Craciunului)

Multi oameni sunt constienti de faptul ca plantele Poinsettia pot fi daunatoare pisicilor. Cu toate acestea, aceasta este probabil una dintre cele mai putin periculoase plante de pe aceasta lista. Poinsettia nu este cu adevarat otravitoare. Cu toate acestea, seva din aceste plante, atunci cand este ingerata, poate provoca varsaturi si iritatii orale. Este totusi cel mai bine sa tineti Poinsettias la indemana pentru a va impiedica pisica sa experimenteze efecte neplacute dupa ce ciuguleste florile sau frunzele.

Pothos plante otravitoare pentru pisici
Pothos plante otravitoare pentru pisici

14. Pothos (Iedera dracului)

Pothos este o planta de apartament foarte populara si multi oameni nu realizeaza ca poate dauna pisicilor. Alte nume pentru aceasta planta includ Ivy Arum, Golden Pothos, Taro Vine si Devil’s Ivy. Oxalatii de calciu insolubili din aceasta planta provoaca arsuri si iritatii orale, salivare excesiva, varsaturi si probleme la inghitire.

Sago palm plante otravitoare pentru pisici
Sago palm plante otravitoare pentru pisici

15. Sago Palm

Sago Palm este mai frecvent in aer liber, dar multi oameni se bucura sa pastreze un Sago Palm in casa. Din pacate, aceasta planta este extrem de toxica pentru pisici (si pentru caini). Alte nume pentru Sago Palm includ Coontie Palm, Cardboard Palm, Cycads si Zamias. Principiul toxic al acestei plante este ciclina. Ingerarea poate duce la varsaturi, sange digerat in scaun (melena), sete crescuta, gastroenterita hemoragica, vanatai, probleme de coagulare a sangelui, leziuni hepatice si moarte.

Crizantemele plante otravitoare pentru pisici
Crizantemele plante otravitoare pentru pisici

16. Crizanteme

Crizantemele (numite si simplu mame) sunt plante perene populare care ofera o explozie minunata de culoare de toamna. Exista o varietate de specii de crizanteme – inclusiv margarete comune – ale caror frunze si tulpini sunt otravitoare atat pentru pisici, cat si pentru caini. Pisicile care ingera acele parti ale plantei pot varsa, saliva sau obtine diaree. Deasemenea, puteti observa semne de depresie si lipsa de pofta de mancare.

Narcise plante otravitoare pentru pisici
Narcise plante otravitoare pentru pisici

17. Narcisa

Narcisa (cunoscuta si sub numele de narcis, jonquil sau alb de hartie) este vestitorul traditional al primaverii, chiar alaturi de lalele, care sunt, de asemenea, otravitoare pentru pisici. Desi sunt frumoase, aceste flori frumoase (impreuna cu tulpinile si frunzele) pot provoca varsaturi, diaree, convulsii, tensiune arteriala scazuta, tremuraturi si aritmii cardiace daca sunt consumate de pisica ta.

Cand vine vorba de plante cultivate din bulbi, inclusiv narcise si lalele, bulbul este cel mai toxic pentru animalele de companie. Daca le aveti in gradina dvs., este posibil sa trebuiasca sa luati masuri pentru a va descuraja pisica sa nu dezgroape bulbul.

Hortensiile plante otravitoare pentru pisici
Hortensiile plante otravitoare pentru pisici

18. Hortensiile

Hortensiile se gasesc in multe gradini de casa datorita frumusetii si popularitatii lor imense ca flori uscate in aranjamente. Nivelul lor de toxicitate pentru pisici este scazut si poate duce la dureri de stomac, varsaturi si slabiciune daca sunt ingerate capetele de flori.

Irisi plante otravitoare pentru pisici
Irisi plante otravitoare pentru pisici

19. Iris bulbi

Irisii sunt florile preferate in gradinile de moda veche, unde candva erau cunoscute sub numele de „steaguri”. Sunt destul de sigure de utilizat in gradinarit, odata plantate. Desi toate partile plantei sunt periculoase pentru pisici, bulbii pot provoca simptome gastro-intestinale.

Luati masuri de precautie daca pisicii (sau cainelui) ii place sa sape. De asemenea, poate fi intelept sa va pastrati pisica inauntru in timp ce transplantati sau impartiti irisii.

Galbenelele plante otravitoare pentru pisici
Galbenelele plante otravitoare pentru pisici

20. Galbenelele

Galbenele sunt mici anuale robuste si pline de viata. Sunt colorate si extrem de usor de cultivat, motiv pentru care sunt atat de populare. Aroma lor intepatoare ajuta la mentinerea insectelor la distanta si sunt plantate in mod obisnuit langa trandafiri pentru a descuraja afidele. Daca pisica ta mananca frunze sau tulpini de galbenele, acestea pot suferi de iritatie usoara a gurii, posibila salivare, dureri de burta si diaree. Contactul cu seva plantei poate provoca, de asemenea, iritarea pielii.

Ce trebuie sa faci daca crezi ca pisica ta a ingerat plante otravitoare:

Trebuie sa actionati rapid daca suspectati ca pisica dvs. a fost expusa unei plante periculoase. Pastrati o lista de numere de telefon importante intr-o locatie vizibila, usor accesibila. Salvati si numerele pe telefonul dvs. mobil. Asigurati-va ca animalele de companie si alte persoane care ar putea fi in casa dvs. sunt la curent cu locatia listei. Includeti urmatoarele numere de telefon:

Daca banuiti ca animalul dvs. este bolnav, sunati imediat la medicul veterinar pentru a administra tratamentul si medicamentele potrivite. Pentru intrebari legate de sanatate, consultati intotdeauna medicul veterinar, deoarece acestia v-au examinat animalul de companie, cunosc istoricul sanatatii animalului de companie si va pot face cele mai bune recomandari.