Boxerul este o rasa cu parul scurt, de dimensiuni medii, cu botul patrat si scurt. Originara din Germania in anii 1800, rasa este legata de Bulldog si a fost initial crescuta ca tovarasi de vanatoare. Puterea si agilitatea Boxerului l-au facut perfect pentru a alerga in jos si a se tine de prada mare pana cand vanatorul a putut ajunge la ea.
Acest caine este clasificat in grupul cainilor de lucru. Atat in ββtrecut, cat si in prezent, a lucrat cu armata ca purtator de pachete si mesager, cu unitati de politie K9, ca ghizi pentru nevazatori si ca si caini de atac si de paza. Nivelul ridicat de intelect al boxerului, devotamentul sau fata de cei de care este atasat si capacitatea sa de a fi relaxat cu cei mici sau cu dizabilitati fac din aceasta rasa un animal de companie ideal.
Caracteristici fizice
Boxerul este strans muscular, cu un corp proportional. Are o inaltime de 52 pana la 62 cm si cantareste intre 25 si 35 de kg. Capul este cel mai distinctiv si cel mai apreciat in aspectul general. cu botul larg si contondent si maxilarul subunghiular β ceea ce inseamna ca maxilarul inferior este mai lung decat cel superior. Aceasta este o rasa brahicefalica, desi nu la fel de extrema ca Bulldogul. Botul nu este la fel de scurt, iar muscatura nu este atat de pronuntata. Dintii si limba nu apar impreuna cu Boxerul cand gura este inchisa.
Cand Boxerul sta in atentie, linia corpului, din partea din spate a capului, se inclina usor pe gat pana la greaban, iar pieptul este plin de corp, parca umflat de mandrie. Boxerul este musculos peste tot, dar nu prea mult in nici o zona. Aceasta rasa ar trebui sa aiba un aspect proportional atletic.
In miscare, Boxerul acopera mult teren cu mersul sau larg. Blana este stralucitoare si scurta, si poate fi in mai multe nuante de cafeniu, care variaza in nuante de bronz / galben, pana la maro. Cealalta colorare acceptabila este tigrata, un tip de banda de imbracaminte in care orice nuanta de cafeniu este dungata de negru. Este obisnuit ca boxerii sa aiba un marcaj suplimentar numit βblitβ, unde pieptul, fata sau labele sunt albe. Blitul poate fi intr-o zona sau in toate zonele asteptate ale corpului.
Boxerul are o expresie alerta, ceea ce face sa para ca vegheaza intotdeauna sa se intample ceva, chiar si atunci cand este odihnit. Aspectul sau puternic si maxilarul puternic fac din Boxer un caine de paza impresionant. Cu combinatia sa neobisnuita de forta si agilitate, combinata cu eleganta eleganta, Boxerul se deosebeste de ceilalti caini.
Personalitate si temperament Boxer
O familie activa va gasi cu siguranta ca acest caine este un tovaras perfect. Boxerul este plin de spirit, curios, plin de viata si dedicat. Raspunde bine la comenzi si este sensibil la nevoile celor pe care ii serveste. In general, aceasta rasa este buna cu alte animale de companie si caini de uz casnic, dar uneori poate prezenta semne de agresivitate fata de cainii ciudati sau cainii de acelasi sex. In caz contrar, nu ar trebui sa existe alte semne de agresiune fata de necunoscuti la care este introdusa.
Se stie ca Boxerul este rezervat temperamental pentru straini, asa ca, in cel mai rau caz, ar trebui sa fie indiferent fata de oamenii noi. Cu cei pe care ii cunoaste. El poate deveni excesiv si va trebui sa fie instruit inca de la o varsta frageda pentru a nu sari pe oameni. Cu toate acestea, jocul trebuie incurajat. Atitudinea sa stralucitoare, jucausa si natura extrem de sociala fac din rasa un partener excelent pentru parc, pentru exercitii si pentru a mentine familia motivata.
Ingrijire Boxer
Blana Boxerului are nevoie doar de periaj ocazional pentru a scapa de parul mort. Exercitiul fizic si mental zilnic este esential pentru caine, caruia ii place, de asemenea, sa alerge. O plimbare lunga cu lesa sau un jogging bun este suficienta pentru a satisface nevoile exercitiului cainelui. Nu este potrivit pentru a trai in aer liber si nici nu ii place vremea calda. Cainele este in cel mai bun moment cand i se ofera sansa sa petreaca un timp egal in curte si acasa. Unii boxeri pot sforai.
Sanatate
Durata medie de viata este de 8 pana la 10 ani si sufera de boli minore, cum ar fi colita, torsiunea gastrica, eroziunea corneei si hipotiroidismul. Bolile care sunt mai complicate sunt displazia canina de sold (CHD), cardiomiopatia si stenoza aortica subvalvulara (SAS). Uneori, mielopatia degenerativa si tumorile cerebrale sunt de asemenea observate in rasa. Rasa reactioneaza sever la acepromazina si este sensibila la caldura. Boxerii albi pot fi surzi. Testele tiroidiene, de sold si cardiace sunt recomandate pentru aceasta rasa de caini.
Istorie si context Boxer
Brabenter Bullenbeiser si Danziger Bullenbeiser sunt cele doua rase disparute din Europa Centrala din care provine actualul Boxer. Bullenbeiser inseamna bull-biter, iar aceste tipuri de caini au fost de ajutor in urmarirea vanatului mare, cum ar fi ursul mic, caprioara si mistretul din paduri. Cainii s-au agatat de prada pana cand a venit vanatorul si a ucis-o.
Pentru a realiza acest lucru, a fost necesar un caine agil si puternic, cu nasul incastrat si o maxilara larga puternica. Acestea erau aceleasi calitati cautate la un caine folosit pentru momeala taurului, un sport popular in mai multe tari europene. Englezii au favorizat Bulldog-ul pentru acest sport, in timp ce germanii foloseau caini mari de tip mastin.
In anii 1830 si in jurul valorii de 1830, vanatorii germani au facut eforturi pentru a forma o noua rasa prin incrucisarea Bullenbeiserilor lor cu caini asemanatori unui mastin pentru dimensiune si cu buldogi si terieri pentru tenacitate. Incrucisarea care a fost creata a fost un caine rezistent si agil, cu o aderenta puternica si un corp rationalizat. Cand legea britanica a pus capat momelii cu tauri, germanii au folosit cainii in principal ca caini de macelar, preluand controlul asupra vitelor din curtile de sacrificare.
In 1895, un boxer a intrat intr-o expozitie de caini, iar in anul urmator a fost infiintat primul club de boxeri, Deutscher Boxer Club. Se crede ca numele rasei ar fi putut proveni din cuvantul german, Boxl β numele cu care cainele era cunoscut ca in abatoare.
Fiind printre primele rase care au functionat ca caini militari sau de politie in Germania, s-a stabilit ulterior ca un caine utilitar, caine de spectacol si animal de companie de familie pana in 1900. Rasa a fost recunoscuta de American Kennel Club in 1904, dar nu a fost decat anii 1940 ca Boxerul a inceput sa castige popularitate. De-a lungul anilor, a devenit unul dintre cei mai populari caini de companie din Statele Unite, in prezent fiind a sasea cea mai populara rasa din S.U.A.
Citeste si despre alte Rase de caini