British Shorthair

British Shorthair

Caracteristici fizice British Shorthair

British Shorthair are o haina clara, plusata, densa si impermeabila, peste un corp compact, cobby. Are pieptul plin si picioarele groase pana la medii pana la scurte. Shorthair este o pisica de lucru si personifica acest standard cu putere si putere. Este de dimensiuni medii pana la mari, cu un corp bine tricotat si muschi puternici. Capul este masiv si rotund, cu ochii largi si rotunzi asezati pe un gat scurt si gros. Ar putea fi descris ca un Bulldog al lumii feline. Urechile sunt largi si rotunjite, tampoanele pentru mustati sunt pline si rotunde, oferind Shorthairului un aspect de ursulet de plus cu gura rasturnata – dand impresia unui zambet.

Desi aceasta rasa este cel mai bine cunoscuta pentru ca are culoarea albastra (care este de fapt mai mult de un gri mediu spre intens), aceasta pisica este crescuta in alte culori, inclusiv culori mai deschise si combinatii de modele tabby sau calico, precum si in alte modele si multicolore.

Personalitate si temperament British Shorthair

Aceasta este o pisica linistita, nemonstrativa, dotata cu o anumita cantitate de rezerva britanica. Desi initial ezitanta, se incalzeste oamenilor odata ce se familiarizeaza cu ei si se leaga strans de tovarasii sai umani. Va arata loialitate fata de toti membrii familiei, mai degraba decat o singura persoana. Animalul de companie perfect, este cel mai bun cu copiii, dand dovada de rabdare si afectiune si adaptare usoara la schimbarile din casa. Va puteti astepta ca Shorthair-ul dvs. sa fie bine temperat, cu o personalitate stabila si modele de comportament stabile. Are o natura independenta si prospera bine chiar si atunci cand este lasat singur si nu este probabil sa se implice in activitati cu energie ridicata dupa ce a parasit pisica. Shorthair este, de asemenea, cunoscut pentru faptul ca este deosebit de linistit, folosindu-si vocea doar atunci cand are nevoie de ceva de la tine.

Ingrijire si sanatate British Shorthair

British Shorthair are o durata de viata generala de 14 pana la 20 de ani, dar acest lucru depinde in mod direct de sanatatea lor. Aceasta este o rasa speciala care trebuie hranita cu atentie, pentru risc de obezitate. British Shorthair nu este deosebit de activ, preferand sa-si petreaca o mare parte din timp luandu-l usor, deci nu are ocazia sa arda calorii. Daca aveti intrebari cu privire la cantitatea perfecta de proteine ​​si carbohidrati, ar trebui sa va hraniti cu parul scurt, medicul veterinar va poate ajuta sa creati un plan de dieta de viata, astfel incat etapele de crestere sa poata fi luate in considerare, iar pisica dvs. are toate nevoile sale nutritive satisfacute.

British Shorthair
British Shorthair

Istorie si context British Shorthair

Britanicul Shorthair detine panoul istoric pentru ca a fost primul showcat oficial. Aceasta rasa este, de fapt, antecedentul programului modern de reproducere si, dupa cum sugereaza si numele rasei, rafinamentul acestei rase a inceput in Marea Britanie. Pana in ultima parte a secolului al XIX-lea, British Shorthair a fost o simpla pisica domestica medie, numita in mod obisnuit un moggy in Marea Britanie (rasa este acum denumita in mod obisnuit doar Shorthair). Pana atunci, Shorthair devenise un membru omniprezent al gospodariei britanice tipice, fiind pisica aleasa pentru a pazi casa si pamantul de rozatoare de peste o mie de ani.

Din punct de vedere istoric, sosirea Shorthair in Marea Britanie este legata de invaziile romane care au avut loc in mod obisnuit in timpul domniei Imperiului Roman. Prezenta lor a fost in general considerata ca fiind fortuita, deoarece au fost apreciati pentru puterea, rezistenta, abilitatile de vanatoare si bunatatea generala.

De-a lungul timpului, Shorthair-ul a ajuns sa fie considerat mai mult decat o pisica care lucreaza si au inceput sa fie intampinati si in casa, pentru a impartasi caldura vetrei cu familia cuvenita. Shorthair a fost atat de obisnuit in viata britanica si „zambetul” sau atat de cunoscut, incat a inspirat poate cea mai cunoscuta imagine ilustrata a unei pisici pana in prezent, cand John Tenniel a proiectat pisica Cheshire pentru Aventurile lui Alice in tara minunilor de Lewis Carroll in 1865.

La sfarsitul anilor 1800, crescatorul de pisici Harrison Weir si-a luat admiratia pentru Shorthair cu un pas mai sus. Principalele consideratii ale lui Weir au fost sa aduca altii din gandirea sa impreuna, astfel incat cel mai bun din rasa Shorthair sa poata fi afisat si judecat, si astfel incat rasa sa poata fi intarita si cultivata prin imperechere atenta. Weir a reusit sa organizeze primul spectacol de pisici organizat vreodata la Crystal Palace din Londra, pe 13 iulie 1871. Inceputul sau si concursurile de spectacole ulterioare s-au dovedit a fi extrem de populare printre pasionatii de pisici, anuntand pentru totdeauna pe Harrison Weir drept tatal fanteziei pisicii.

Pe masura ce fantezia a crescut de-a lungul anilor, distinctiile in rase au crescut si ele, iar pe masura ce publicul a ajuns sa fie introdus in rase noi si diferite, afectiunile s-au schimbat si popularitatea Shorthair a fost exclusa pentru rase mai la moda. La inceputul secolului, pisicile cu par lung erau furia printre crescatorii de pisici din Anglia.

Asa cum se intampla adesea in perioadele de mare conflict, populatia Shorthair a fost sever diminuata in timpul primului razboi mondial (la fel ca o mare parte din populatia de animale). Crescatorii de dupa razboi au incercat sa incorporeze rasa persana cu Shorthairs-urile ramase pentru a reinvia numarul, dar Consiliul guvernator al pisicii Fancy nu a auzit de ea, cerand crescatorilor sa readuca rasa la forma initiala.

Ar fi nevoie de trei generatii de reproducere inapoi la Shorthairs pentru ca pisicile sa fie eligibile din nou ca pedigree. Acest ciclu urma sa se repete cu ocazia celui de-al doilea razboi mondial, dar cu numarul ramas de Shorthairs si mai grav decat inainte, circumstantele cereau crescatorilor sa ceara permisiunea Consiliului guvernatorilor britanici ai Cat Fancy pentru a traversa British Shorthair rase.

Permisiunea a fost acordata si, printr-o selectie atenta, incrucisarile cu rase precum Russian Blue, Chartreux si Persian au adus britanicul Shorthair inapoi in casa britanica, desi cu unele modificari ale aspectului. British Shorthair a imbracat acum un aspect de ursulet de plus, cu un corp robust, tampoane pline de mustati, o gura rasturnata natural si ochi rotunzi, larg deschisi. Aceeasi dispozitie blanda pentru care rasa fusese apreciata a ramas, iar haina luxoasa de blana a mostenit o mai mare moliciune de la traversarile alese cu grija.

Desi British Shorthair ramane popular ca insotitor de familie in Marea Britanie, numarul sau din SUA nu a fost suficient de semnificativ pentru a fi luat in considerare pentru inregistrare de catre American Cat Fanciers Association pana in 1970, cand Blue British Shorthair a fost inregistrat.