Chow Chow

chow chow

Chow Chow este o rasa cu aspect curios, cu o expresie incruntata si o limba neagra unica, care a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de „caine salbatic din China”. Dupa ce a petrecut secole in China si Anglia, a fost adus in America, unde de atunci a fost intampinat ca un caine devotat si protector.

Caracteristici fizice Chow Chow

Cainele Chow Chow este un tip arctic construit, robust si puternic, cel mai potrivit pentru diverse sarcini, inclusiv vanatoare, pastorire, protectie si tragere. Blana sa poate fi de o varietate aspra sau neteda, ambele avand substraturi de puf pentru izolare impotriva vremii reci. Culorile comune ale rasei sunt rosu (auriu deschis pana la mahon profund), negru, albastru, scortisoara si crema.

Angulatia dreapta tipica a picioarelor din spate ale lui Chow explica un mers inclinat si scurt sunt o caracteristica bine cunoscuta a rasei. O alta caracteristica esentiala a lui Chow este limba sa neagra si expresia incruntata.

Personalitate si temperament Chow Chow

Chow Chow incapatanatul si independentul este rezervat, demn si chiar regal uneori. Desi este bun cu animalele de casa, poate fi ostil fata de alti caini sau suspect de straini. Chow este, de asemenea, devotat si protector al familiei sale umane.

Ingrijire Chow Chow

Chow Chow se bucura sa fie in aer liber pe vreme rece, dar ar trebui pastrat ca animal de companie in interior, in regiuni uscate si aride sau calde si umede. Aceasta nevoie de a fi in interior provine si din dorinta sa de atentie si interactiune umana.

Tipul de strat aspru necesita periaj in fiecare zi sau zilnic in perioadele de varsare. Intre timp, Chow cu acoperire neteda are nevoie doar de periaj o data pe saptamana. Chow Chow iubeste, de asemenea, sesiunile scurte de joaca pe tot parcursul zilei sau plimbarile casual seara sau dimineata.

Sanatate

Cu o durata medie de viata de 8 pana la 12 ani, rasa de caine Chow Chow poate fi predispusa la probleme minore de sanatate, cum ar fi displazia cotului, torsiunea gastrica, palatul alungit, eruptiile stenotice, glaucomul, distichiaza, membrana pupilara persistenta (PPM) si cataracta sau afectiuni grave precum entropion, displazie de sold canin (CHD) si luxatie rotuliana. Rasa poate fi, de asemenea, susceptibila la hipoplazie corticala renala. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medic veterinar poate efectua examene de sold, cot si ochi.

chow chow

Istorie si context Chow Chow

Se considera ca rasa de caine Chow Chow are 2.000 de ani – poate chiar mai in varsta. Deoarece Chow impartaseste anumite trasaturi de la Spitz – o rasa antica asemanatoare lupului – se crede ca Chow este fie un descendent al unui stramos Spitz, fie un progenitor al unor rase Spitz, dar adevarata origine a cainelui nu poate fi niciodata cunoscut. Cu toate acestea, a fost obisnuit in China de mai multe secole si poate a servit ca un caine de vanatoare, aratator sau de pasari pentru nobili.

Numarul si calitatea rasei au scazut la scurt timp dupa incetarea vanatorilor imperiale, dar unii descendenti puri ai primului Chow au fost pastrati de aristocratie si in manastiri. Unii au teoretizat, de asemenea, ca rasa a furnizat hrana si blanuri in Mongolia si Manciuria. Limba sa neagra se numara printre cele mai unice caracteristici ale lui Chow si multe porecle chinezesti pentru caine se bazeaza pe aceasta caracteristica.

Cand rasa a fost introdusa in sfarsit in Anglia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, i s-a dat numele chinezesc Chow Chow. Numele, care provine dintr-un cuvant care inseamna curiozitati asortate si intelepciuni din Imperiul Oriental, a fost aplicat rasei, deoarece cainii erau inscrisi in incarcatura de incarcare a navei ca curiosi atunci cand erau adusi in Anglia.

Rasa a castigat din nou multa faima atunci cand regina Victoria s-a simtit placuta la Chow Chow. Si pana in 1903, a intrat in Statele Unite si a primit statutul de rasa de catre Kennel Clubul american. Aspectul nobil al rasei a atras crescatorii de caini, dar abia in anii 1980 popularitatea sa a crescut in America, devenind a sasea rasa cea mai admirata.