Comportamentul pisicii si emotiile. Cum le recunosti?

Comportamentul pisicii si emotiile

Pisicile pot fi extrem de volatile, cum ar fi o bomba cu ceas tic-tac … pot trece de la draguti si pufosi, la slujitori furiosi de intuneric in 0,01 secunde. Comportamentul pisicii si emotiile pufosilor nostri nimeni nu le cunoaste mai bine decat tine.

Daca nu ati mai avut niciodata o pisica si ati introdus un nou membru al familiei in casa dvs., pot exista unele semne care ar putea fi confundate cu un comportament fericit, atunci cand animalul dvs. de companie este in primejdie.

Asadar, am creat aceasta lista pentru a va ajuta sa recunoasteti semnele comune – nu este exhaustiva si fiecare pisica are o personalitate ciudata diferita, dar folositi-o ca baza pentru a afla semnele comune pentru ceea ce pisica dvs. incearca sa comunice cu dvs.:

comportamentul pisicii si emotiile

Comportamentul pisicii si emotiile prin expresii faciale

Urechile

Desi sunt de obicei miscari subtile, urechile pot insemna semne povestitoare ale emotiei pisicii tale. Daca sunt rotite inapoi, ar putea fi iritat de ceva (adesea insotit de o coada care da din cap) sau pur si simplu doar sa ascultati mai bine orice zgomot le-a atras atentia in spatele lor. Urechile plate, fixate la spate sunt inconfundabile, cu toate acestea, pisica ta este speriata sau amenintata.

Ochii

S-ar putea sa fi observat ochii pisicii tale pe jumatate inchise si clipind cu incetinitorul. Acesta este un semn excelent ca sunt total multumiti de compania dvs. si au incredere in voi!

Ochii larg deschisi cu pupile care se dilata rapid inseamna ca pisica ta se afla in modul „pradator” si este gata sa sara in orice secunda. In timp ce o pisica cu o spranceana incretita, ochii taiati si privirea directa nu sunt deloc fericiti si sunt furiosi, amenintati si defensivi. Lasati o pisica care arata aceste semne singura, deoarece probabil veti fi atacata.

Gura / voce

Stiati ca pisicile adulte foarte rar miauna la alte pisici? Ele miauna doar la oameni pentru a cere hrana, pentru a cere mangaieri sau pur si simplu pentru a fi vorbareti.

Exista atat de multe tipuri diferite de miau in comportamentul pisicii dar cele mai comune identificabile sunt:

  • salutul prietenos care este identificat de miauuri scurte, rapide, inalte
  • avertismentul, caracterizat printr-un gajait scazut sau miaunit ascutit
  • semnele „Nu te apropia” includ urletul, suieratul, scuipatul si dezgolirea tuturor dintilor.

Comportamentul pisicii si emotiile prin limbajul corpului si postura

Coada

Coada este un indicator puternic al modului in care se simte o pisica. Daca este ridicata si „tremura”, el sau ea este foarte fericit sa va vada! Daca coada a format o forma de semn de intrebare, se explica de la sine – pisica ta este curioasa si nu stie cum se simte.

Cu toate acestea, o miscare de miscare brusca sau o amenintare indica faptul ca sunt iritate si, daca isi transforma coada in clasica „perie de sticla”, pisica ta este foarte nefericita si trebuie lasata singura.

Labe si gheare

De ce framanta pisicile ghearele? Exista o multime de teorii interesante, de exemplu, ca un pisoi sau o pisica va framanta, deoarece este foarte asemanatoare cu miscarea de a alapta de la mama, care este asociata cu confortul si fericirea.

Asadar, este posibil sa suferiti de multe zgarieturi (cu cat framantarea este mai tare, cu atat sunt mai fericiti), dar sa stiti ca macar pisica dvs. se distreaza minunat!

Puteti observa, de asemenea, ca pisica dvs. lasa amprente labe transpirate in spate, ceea ce inseamna, de obicei, ca sunt stresate / speriate.

Corpul

Clasicul semn de pisica furioasa pe care il recunoastem cu totii este spatele arcuit, cu blana intre picioare. Cu toate acestea, un spate arcuit insotit de marait si frecare de picior poate indica o pisica fericita (care probabil vrea doar hrana sau pur si simplu isi marcheaza teritoriul).

Alte lucruri de care trebuie sa fii atent:

O burta expusa nu inseamna neaparat „mangaie-ma” – ar putea insemna „Vreau sa ma lupt” … asa ca abordeaza cu prudenta!

Daca pisica dvs. se apleaca de dvs. si incearca sa se ascunda, acordati-i spatiu, deoarece probabil se simte stresata sau speriata.

Un miorlait mai puternic poate creste, de asemenea, la o pisica care sufera de durere si va fi mai probabil sa muste. NU folositi niciodata ameliorarea durerii umane pentru pisici. Sunati intotdeauna la medicul veterinar daca credeti ca pisica sufera. Sau miorlaitul ei poate sa exprime foamea, acordatii hrana suficienta si de calitate in permanenta.

comportamentul pisicii si emotiile
comportamentul pisicii si emotiile

Cum reconoastem comportamentul pisicii si emotiile cauzate de stres?

Multa vreme, pisicile au primit mai putina atentie de cercetare decat cainii si abilitatile lor cognitive au fost mai putin intelese. In ultimii zece ani, acest domeniu de cercetare, adica incercarea de a-i intelege mai bine pe tovarasii nostri felini si ceea ce sunt capabili sa faca, a crescut exponential. S-a demonstrat ca pisicile sunt capabile sa recunoasca alte pisici, fie adulmecandu-le si identificandu-le profilul chimic unic, fie ascultandu-le.

Pisicile pot face, de asemenea, o discriminare intre oameni cunoscuti si necunoscuti, pot recunoaste fetele si vocile umane si pot face o potrivire mentala intre cei doi. Dar sunt pisicile capabile sa recunoasca emotiile, la semenii lor feline si la oameni? Sunt capabili sa recunoasca cand o persoana sau o pisica este suparata sau fericita? Si ar fi capabili sa faca asta prin integrarea semnalelor vizuale si auditive? Asta si-au propus sa investigheze cercetatorii din cadrul Departamentului de Medicina Veterinara de la Universitatea din Bari, Italia.

In primul rand, autorii au inregistrat sunete ale unei pisici masculine si feminine, fiecare dintre ele in doua situatii, prima in care ar fi suierat si a doua in care au tors. De asemenea, un barbat si o femeie au fost inregistrati razand si bombanind. In cele din urma, un sunet neutru (sunetul brownian) a fost descarcat de pe internet. Autorii au facut apoi fotografii cu aceleasi pisici suierand si torcand si cu aceleasi persoane care demonstreaza o „fata umana suparata” si o „fata umana fericita”.

Cum au procedat cercetatorii sa descopere comportamentul pisicii si emotiile?

Zece pisici au fost testate in propriile case. Intr-o camera linistita, au fost instalate un proiector si un ecran, iar un difuzor a fost plasat in spatele ecranului. Pisicile erau cu fata la ecran, asezate pe poala proprietarului lor.

Fiecare proces consta dintr-un sunet inregistrat (suparat, neutru sau fericit) emis de difuzor, in timp ce doua fete erau proiectate simultan pe colturile de jos ale ecranului. Daca sunetul ar fi suierat sau tors, „fata pisicii suieratoare” si „fata pisicii care toarce” ar fi proiectate, iar daca sunetul radea sau murmura uman, ar fi proiectate „fata fericita umana” si „fata furioasa umana”.

Intrebarea a fost „pisicile vor fi capabile sa se potriveasca cu sunetul si fata” si, pentru a raspunde la aceasta, a fost inregistrata durata pe care pisicile au petrecut-o privind fiecare fata, impreuna cu o gama intreaga de comportamente care ar putea fi considerate expresii ale stresului sau disconfort. Fiecare proces a fost filmat de doua camere video.

Cercetatorii au analizat ce fata ar arata pisica cel mai mult, folosind un indice de congruenta: cu cat pisica se uita mai lung la fata care se potriveste cu sunetul, cu atat indicele era mai aproape de 1. Daca, dimpotriva, pisica se uita intotdeauna la fata care nu se potriveste cu sunetul, indexul ar citi minus 1.

comportamentul pisicii si emotiile

Care au fost principalele descoperiri in comportamentul pisicii si emotiile ei?

Dupa analiza, cercetatorii au descoperit ca pisicile priveau mult mai mult fata a caror expresie se potrivea cu sunetul pe care l-au auzit, pentru „suierat de pisica”, „furie umana” si „fericire umana”, dar interesant, nu pentru „supararea pisicii”, poate pentru ca nu exista o fata usor de distins. De asemenea, au descoperit ca pisicile mai tinere (3-4 ani) erau mai bune la aceasta identificare decat pisicile mai in varsta (5-9 ani).

In ceea ce priveste „comportamentele de stres”, au descoperit ca pisicile prezinta mult mai mult „comportament de stres” pentru „pisoi” si „furie umana” decat pentru orice alt stimul. Interesant este faptul ca nu s-au gasit diferente semnificative in comportamentele legate de stres intre „fericirea umana” si „torsul pisicii”, desi scorurile au fost in general scazute.

Acest studiu este cu adevarat interesant, deoarece necesita o mai profunda intelegere a pisicilor si a abilitatilor lor. Din studii anterioare, la pisici si alte specii insotitoare (caini si cai, de exemplu), stim ca sunt capabili sa se potriveasca vocilor si fetelor, dar aici se demonstreaza ca pisicile sunt capabile sa recunoasca doua emotii la om (una pozitiva si una negativa) si ca sunt capabili sa recunoasca mesajul transmis de un suierat de pisica si sa priveasca fata potrivita a pisicii.

Ne-a placut utilizarea paradigmei cu aspect preferential (adica prezentarea a doua fete) si a indicelui de congruenta, deoarece cred ca ar fi fost mai greu sa tragi o concluzie, daca pisicile ar avea o singura fata la care sa se uite.

De asemenea, au testat pisicile in mediul lor obisnuit, ceea ce este un lucru bun, deoarece pisicile pot avea nevoie de mult timp pentru a se obisnui intr-un loc nou, intr-o camera sau chiar la schimbari intr-o camera! Aceasta lucrare pune, de asemenea, informatiile in context, comparativ cu alte studii si alte specii, aratand ca trairea cu oamenii a influentat pisicile, chiar daca societatea considera adesea pisicile ca fiind animale mai independente decat alte specii, cum ar fi cainii si caii.

comportamentul pisicii si emotiile

Ce intrebari are mai fi despre comportamentul pisicii si emotiile ei? Pana unde ar putea merge cercetarea?

Gama de comportamente utilizate pentru masurarea stresului a fost destul de larga si ca este dificil sa fim siguri ca toate aceste comportamente, chiar si in timpul experimentului, ar putea fi considerate a fi indicative ale unei emotii negative si, prin urmare, ale stresului.

De exemplu. „Picioarele intarite” ar putea fi influentate de pozitia initiala a pisicii si „cautarea atentiei de la proprietar” ar putea fi pur si simplu faptul ca pisica se afla in poala stapanului si doreste atentie, nu ca este stresata. De fapt, pisicile nu cauta de obicei atentia proprietarului atunci cand sunt stresate, sunt mai predispuse sa se retraga si sa se ascunda.

Ar fi fost interesant sa intram mai in detaliu, de exemplu, sa stim ce comportamente exacte au fost efectuate atunci cand in raport cu care au fost prezentati stimulii. Daca ar fi permis acest lucru, as fi adaugat si comportamente mai subtile de stres, cum ar fi linsul buzelor, scuturarea capului si poate unele comportamente pozitive pentru a vedea daca au fost efectuate in timpul prezentarii emotiilor pozitive.

I-ar fi placut sa stie daca i s-a acordat pisicii ceva timp de obisnuinta pentru a explora camera odata ce aranjamentul a fost pus la punct, desi autorii au mentionat ca pisicile s-au obisnuit cu intreaga procedura foarte repede.

In cele din urma, studiul demonstreaza ca pisicile sunt capabile sa recunoasca emotiile pisicii si ale oamenilor prin integrarea semnalelor emotionale vizuale si acustice, nu cred ca putem merge pana la ipoteza ca abilitatea de a recunoaste emotiile umane ar putea fi innascuta la pisici. Chiar si pisicile mai tinere din studiu au trait cu oamenii timp de minimum 35 de luni pentru a experimenta o varietate de emotii si a invata sa le recunoasca.

Concluzie

Acest studiu este interesant si ne ajuta sa aflam mai multe despre capacitatea pisicii de a naviga in lumea emotiilor umane si a pisicii. Asteptam cu nerabdare noi studii care ar putea explora emotii mai complexe si, de asemenea, explorarea diferentelor dintre pisoi si pisici adulte.

Te-ar mai putea interesa si ,,De ce este pisica agresiva”

Mesajul nostru este ca pisicile pot gasi vocalizari negative si expresii faciale (de la pisici si persoane) stresante, astfel incat, pentru a le proteja bunastarea si veselia trebuie sa ne pastram casele si locurile in care traim cu pisicile cat mai fericite posibil. De fapt, este bine si pentru toate nivelurile noastre de stres!