Cainii pot suferi insolatie fatala in cateva minute. In cateva randuri veti afla cum protejam cainii de canicula. Spre deosebire de oameni, cainii nu pot transpira prin piele si, prin urmare, se bazeaza pe gafait si eliberarea caldurii prin pernutele de la labe si nas pentru a-si regla temperatura corpului si a se pastra rece. Imaginati-va ca purtati o haina groasa de iarna intr-o zi fierbinte de vara si veti intelege de ce cainii cedeaza atat de usor la insolatie.
Semnele de caldura la caini includ prabusirea, gafaitul excesiv si dezechilibrul. Daca banuiti ca animalul dvs. de companie sufera de aceasta afectiune, mutati-l intr-un loc racoros, de preferinta cu un tiraj, umeziti haina cu apa rece – nu inghetata – si contactati imediat medicul veterinar.
Odata ce un caine prezinta semne de insolatie datorita caldurii, daunele sunt adesea deja facute, motiv pentru care este atat de important sa o prevenim.

Cum protejam cainii de canicula in masinile fierbinti
Cainii cedeaza rapid la insolatie. Ca mai sus, nu pot transpira in acelasi mod in care oamenii pot si nu se pot racori la fel de usor ca noi. O masina poate deveni un cuptor foarte rapid chiar si atunci cand nu se simte atat de cald. Cand este 22 ° C afara – in decurs de o ora – temperatura intr-o masina poate atinge un 47 ° c insuportabil.
Nu lasati niciodata un caine intr-o masina, nici macar pentru o clipa. „Nu mult” este prea lung.
Pot sparge un geam pentru a elibera un caine de o masina fierbinte?
Daca vedeti un caine aflat in primejdie in interiorul unei masini, sfatul oficial este sa sunati imediat la 113 si sa cereti ajutor la politia animalelor. Un caine aflat in primejdie intr-o masina fierbinte este o urgenta, iar politia va va sfatui ce sa faceti in functie de situatie.
In functie de gravitatea situatiei, politistii pot participa si intra in masina pentru a avea acces la caine sau va pot sfatui sa faceti acest lucru. Daca decideti sa intrati intr-o masina fara o justificare adecvata, aceasta ar putea fi calificata drept prejudiciu penal si poate fi necesar sa va aparati actiunile intr-o instanta de judecata.

Cum protejam cainii de canicula oferindu-i apa
- Asigurati-va ca cainele dvs. are acces la apa curata in orice moment, in mod ideal un vas mare umplut pana la refuz
- Duceti apa si un bol cu dvs. la plimbari.
- In zilele fierbinti, plimbati-va cainele in partile mai reci ale zilei, dimineata devreme si seara tarziu
- Urmariti-va animalul de companie pentru semne de supraincalzire, inclusiv gafaie puternica si pierderi de energie.
- Daca recunoasteti aceste semne cand faceti o plimbare, opriti-va, gasiti un loc umbros si dati cainelui dvs. apa.
- Nu va lasati niciodata cainele (sau orice animal de companie) singur intr-o masina, chiar si cu ferestrele deschise
Faceti racoritoare gustari gustoase, facand cuburi de gheata cu mancarea preferata a cainelui in interior sau umplute un Kong si introduceti-l in congelator - Fiti deosebit de atenti cu cainii cu nas scurt, cum ar fi rasele de tauri, boxerii, carligii, cainii mai in varsta si cei care sunt supraponderali. Acesti caini pot suferi de caldura pur si simplu alergand in jur

Exercitii fizice vara
Ca in orice moment al anului, cainele dvs. ar trebui sa poarte o zgarda etichetata cu numele si adresa dvs. pe el. De asemenea, este o idee buna sa puneti atat eticheta, cat si numarul de telefon mobil, astfel incat sa puteti fi contactat imediat daca cainele dvs. se rataceste si va fi gasit de cineva
Mersul pe jos
- Mergeti cu cainele la orele mai reci ale zilei, fie la primul ora dimineata, fie seara tarziu. Pernutele labelor lor se pot arde pe trotuarele fierbinti.
- De regula, daca este prea cald pentru mana ta, este prea cald si pentru labele lor. Daca este prea cald pentru o plimbare obisnuita lunga, pastreaza-ti cainele stimulat mental facand in schimb cateva jocuri inteligente.
- Reimprospatati-va antrenamentul de baza cu cateva sedinte sau stati sau invatati-i noi trucuri.

Inotul
- Inotul este un exercitiu excelent pentru caini si o alternativa excelenta la mersul pe caldura de vara. Dar amintiti-va ca nu tuturor cainilor le place sa inoate, asa ca, daca ai vostri nu ii forteaza si nu aruncati niciodata un caine in apa.
- Fii atent la apa de mare, la plaja. Consumul de apa sarata va poate imbolnavi cainele si nu este prea bun pentru ei.
- Aduceti apa proaspata cu dvs. la plaja sau amenajati in curtea dvs propria lor piscina.
- Spalati sarea si nisipul de pe blana cainelui dupa inot pentru a preveni uscarea si iritarea pielii lor.
- Aveti grija sa evitati caldura pe plaja.
- Atentie la curentii din rauri
- Verificati lacurile de apa dulce, raurile, iazurile si canalele pentru a va asigura ca sunt curate inainte de a lasa cainele sa se scufunde. Unele tipuri de alge, inclusiv algele albastre-verzi, sunt toxice pentru caini. Daca cainele dvs. inoata in apa contaminata cu alge, contactati imediat medicul veterinar.
- Cainii pot si se ineaca in rauri si in mare. Daca cainele dvs. a inhalat apa, contactati medicul veterinar, deoarece acestea pot suferi complicatii.
- Unii propietari de caini au sarit sa salveze de la inot cainii lor si s-au inecat. Nu riscati situatii periculoase!
Intoxicarea cu apa: primele cinci lucruri la care trebuie sa fii atent!
Ce este intoxicatia cu apa?
Intoxicatia cu apa este atunci cand cainii inghit prea multa apa intr-un timp foarte scurt. Este rara, dar aceasta afectiune poate duce la afectarea creierului si, in circumstante extreme, poate fi fatala.
Cainii pot uneori sa inghita prea multa apa atunci cand inoata, asa ca este esential sa ii tineti cu ochii cand ii tratati.
Cinci semne ca cainele dvs. poate avea intoxicatie cu apa:
- Varsaturi
- Pierderea coordonarii (aceasta poate include caderea sau leganarea)
- Balonare
- Oboseala
- Gingii palide
Daca cainele incepe sa se lupte cu respiratia sau isi pierde cunostinta dupa ce s-a jucat in apa, sunati imediat la medicul veterinar.
Cum sa opriti cainele dvs. sa se intoxice cu apa
Monitorizati-va cu atentie cainele in timp ce se joaca in apa. Daca par sa inghita multa apa, scoateti-l si lasati-l sa se relaxeze.
Limitati cantitatea de timp petrecuta de caini jucandu-se in apa la 10 minute, permitandu-le sa mearga la toaleta intre sesiunile de inot si sa-si recapete rasuflarea
Purtati intotdeauna apa proaspata cu voi cand sunteti la plaja in recipiente de baut. Inghitirea multa apa sarata poate duce la otravirea cu sare, care prezinta aceleasi simptome ca si intoxicatia cu apa.
Cum protejam cainii de canicula ingrijindu-i blana
Cainii de culoare deschisa sunt vulnerabili la arsuri solare, in special la urechi, nas si zone cu parul rar. Afectarea solara poate duce la aparitia cancerului de piele, care poate necesita o interventie chirurgicala extinsa – chiar si amputarea in cazurile severe. Lumina soarelui poate, de asemenea, agrava afectiunile cutanate existente, mai ales daca cainele dvs. are alergii.
Cea mai buna prevenire este sa va tineti cainele in interior cand soarele este cel mai puternic, intre orele 11.00 si 15.00. Alternativ, introduceti un tricou pe caine si acoperiti zonele vulnerabile pentru a le proteja. Puteti aplica, de asemenea, o crema solara impermeabila non-toxica sau una speciala pentru animale de companie. Daca pielea cainelui dvs. arata dureroasa, crusta sau solzoasa, sunati medicul veterinar.
Aveti grija de labele delicate ale cainelui dvs. Daca trotuarul este prea fierbinte pentru mana dvs., este prea fierbinte si pentru pernutele labelor. Cizmele pentru caini pot fi cumparate de la magazinele de animale de companie si online sau plimbati cainele in momente mai reci ale zilei pentru a preveni arderea labelor.
Ingrijirea cainelui dvs. este importanta in lunile de vara, in special pentru rasele cu par lung, pentru a scapa de ghemotoace si incurcaturi. In acest sens pieptanati cat mai des blana catelului. O blana fara incurcaturi va va proteja pielea delicata a animalului de companie si va va ajuta sa le pastrati racoroase. In plus, daca blana animalului dvs. de companie este murdara, riscati ca mustele sa-si depuna ouale si sa devina viermi. Unele rase ar putea avea nevoie de tunderea blanii pentru a le mentine confortabile. Cereti sfatul unui ingrijitor profesionist.
Daca cainele dvs. inoata sau vasleste in mare pentru a se raci, nu uitati sa clatiti apa sarata si nisipul de pe blana cainelui dvs. pentru a evita uscarea si iritarea pielii lor.
Citeste si alte lucruri interesante despre ingrijirea cainilor in blog si sustine-ne cu like/share.