Cand zilele sunt lungi si temperaturile se incalzesc, va intrebati cum protejam pisica de canicula ca sa o mentinem fericita si sanatoasa? Pisicile de culoare deschisa sunt vulnerabile la arsurile solare; in special pe urechi, nas si zone cu par slab.
Iata cateva sfaturi de ingrijire si de prevenire a insolatiei:
Afectarea solara poate duce la aparitia cancerului de piele, care poate necesita o interventie chirurgicala extinsa – chiar si amputarea in cazurile severe. Cea mai buna prevenire este sa va tineti pisica in interior cand soarele este cel mai puternic, intre orele 11.00 si 15.00.
Alternativ, acoperiti zonele vulnerabile sau aplicati in mod regulat o crema solara impermeabila non-toxica sau un produs special pentru animale de companie. Cautati sfatul medicului veterinar prompt daca pielea pisicii dvs. arata dureroasa, crusta sau solzoasa.
Ingrijirea este importanta, in special pentru animalele cu par lung. O blana fara incurcaturi va proteja pielea delicata a animalului de companie si le va pastra mai racoroase. Este posibil ca unele animale sa aiba nevoie de tunderea blanei si in acest caz – solicitati sfatul unui ingrijitor profesionist.

Cum protejam pisica de canicula asigurandu-i apa
Pisica ta are nevoie de acces la apa curata in orice moment, in mod ideal intr-un castron mare umplut pana la refuz. Cea mai buna varianta este sa-i oferi in permanenta apa prin dispenser de apa tip fantana. Pisicile mai in varsta sunt deosebit de vulnerabile la deshidratare.
Urmariti-va animalul de companie pentru semne de supraincalzire, inclusiv respiratie puternica si pierderi de energie. Daca recunoasteti aceste semne, incurajati-va pisica sa bea apa.
Semnele de caldura includ prabusirea, respiratie excesiva si dezechilibru. Daca banuiti ca pisica sufera de caldura, mutati-o intr-un loc racoros, de preferinta cu un tiraj, udati o haina si contactati imediat un veterinar. Evitati racirea excesiva folosind apa rece, nu apa inghetata.

Nu deschide ferestrele
Pisicile curioase cauta vara racoritoare in timpul verii si, in aceasta perioada a anului, tratam in jur de o suta de pisici cu rani grave dupa ce au cazut de la inaltime atunci cand proprietarii lor deschid ferestrele. Din pacate, unii nu supravietuiesc ranilor lor.
Pentru a va mentine pisicile in siguranta si temperatura scazuta in interiorul casei dvs. in lunile de vara, fie instalati ferestre cu varf si inclinare, care permit aerului sa intre in camera fara a oferi acces exterior pisicilor curioase, fie folositi plasa de sarma, plasa sau un ecran peste ferestre care sunt deschise pentru a preveni iesirea pisicilor.
Daca pisica ta cade de la mai multe etaje, animalul trebuie verificat de veterinar. Chiar daca pisica pare sa fie in regula, exista riscul de rani interne. Obtineti un control dupa orice cadere daca pisica dvs. se pare ca se comporta ciudat.
Nu le tine inchise
Pisicile sunt in mod natural curioase si cunoscute pentru capacitatea lor de a se furisa in locuri in care poate nu sunt dorite. Exista multe povesti despre pisicile inchise in beciuri sau in camionete sau doar incuiate in magazia de gradina a unui vecin. Acest lucru poate avea consecinte grave, deoarece lipsa apei poate provoca deshidratare. Pisicile mai in varsta sunt deosebit de vulnerabile, deoarece rinichii in varsta inseamna ca deshidratarea are loc rapid.
Riscul ca pisicile sa fie inchise in magazii, sere si garaje creste vara pe masura ce pisicile petrec mai mult timp afara. Daca pisica ta dispare, merita sa te gandesti la ce s-a intamplat recent in cartier si sa intrebi. Suna in jurul veterinarilor locali si adaposturilor pentru animale sau societatilor de asistenta sociala, in cazul in care ratacitorul tau a fost luat de unul dintre acestea. Cautati si pe internet, deoarece exista mai multe site-uri si retele de socializare unde puteti raporta un animal de companie disparut.
Asigurandu-va ca pisica dvs. este microcipata si ca detaliile sunt actualizate, creste semnificativ sansele de a va reintalni in cazul in care pisica dvs. dispare.

Nu stii cum protejam pisica de canicula? Iata 5 sfaturi de racorire:
Când sosește căldura, pisicile nu numai că se simt fierbinți și deranjați – sunt expuse unui risc mai mare de insolatie potențial fatală. Păstrarea temperaturilor feline cât mai scăzute posibil în lunile de vară calme este vitală, așa că iată sfaturile noastre de top pentru pisicile reci …
Tratări cu gheață
Alcătuiește câteva acadele de gheață pentru pisica ta cu câteva dintre deliciile lor preferate. Congelați puțină saramură de ton sau niște brânză de pui cu conținut scăzut de sare pentru o gustare înghețată care îi va menține distrați și reci.
Joaca-te cu cuburi de gheata
Pentru oameni, ar putea aduce un plus racoarea unei bauturi – dar pentru pisici, cuburile de gheata pot oferi o intreaga lume de distractie. Pune-le pe o podea dura si urmareste pisica ta curioasa impingandu-le prin camera si sari. Pe langa faptul ca isi racoreste labele, unde pisicile absorb si pierd caldura, acesta ofera un beneficiu in zilele in care este mai bine sa va pastrati pisica in interior departe de caldura.
Racire rogojini si pachete de gheata in paturi
Exista o gama larga de covorase de racire pentru animale de companie disponibile pentru cumparare, dar plasarea blocurilor de congelare sau a tampoanelor, sau chiar a unui pachet de legume congelate, bine invelite intr-o patura in locul preferat al pisicii tale va avea un efect similar.
Prosop umed
Majoritatea pisicilor urasc sa se ude, asa ca este putin probabil sa vrea sa faca o baie in apa pentru a se racori. Dar udati un prosop mic in apa rece si tamponati peste blana pisicii dvs. sau pur si simplu mangaiati pisica cu mainile umede, pentru a va usura vremea calda.
Ingrijirea blanitei
Excesul de blana la pisici capteaza caldura, astfel incat ingrijirea zilnica in timpul valurilor de caldura pentru a scapa de parul mort va face pisica sa se simta putin mai confortabila. In aceasta perioada ingrijiti mai das blana cu perii si furminator. Puteti observa, de asemenea, ca pisica dvs. se ingrijeste si ea mai mult decat in mod normal. Nu este nimic ingrijorator – este modul lor propriu de a invinge caldura, deoarece atunci cand saliva se evapora de pe blana, le va raci.

Cum protejam pisica de canicula de afara
- Păstrați întotdeauna o cantitate abundentă de apă proaspătă și rece la îndemână pentru pisica dvs. – acest lucru ar putea necesita instalarea unui castron în câteva locuri din casă și în grădină
- Oferiți umbră și evitați orice stres
- Căutați sfatul veterinar prompt dacă pielea pisicii dvs. arată dureroasă, crustă sau solzoasă.
- TINE MINTE! Urmăriți-vă animalul de companie pentru semne de supraîncălzire, inclusiv gâfâială puternică și pierderi de energie. Dacă recunoașteți aceste semne, încurajați-vă pisica să bea ceva.
- Dacă pisica dvs. continuă să fie agitată, să respire rapid, să aibă pielea fierbinte la atingere sau să saliveze sau să verse, aceasta ar putea fi insolatie – contactați imediat medicul veterinar. Fiți deosebit de atenți la pisicile în vârstă sau supraponderale.
- Aveți grijă ca pisica să nu fie închisă în încăperi fierbinți fără aerisire (de exemplu, sere). Chiar dacă au ales să meargă acolo, merită să le verificăm în mod regulat și să le scoatem afară dacă par letargice sau confuze.
Citeste si alte lucruri interesante despre ingrijirea pisicilor in blog si sustine-ne cu like/share.