Dalmatian

dalmatian

Rasa de caine Dalmatian este bine-cunoscuta, cea mai renumita pentru blana sa alba, marcata cu marcaje negre sau maro. Utilizata istoric ca caine de trasura, aceasta rasa este foarte activa si a fost odata crescuta chiar pentru a alerga cu caii. Din aceasta cauza, dalmatianul este cel mai potrivit pentru iubitorii de caini care ii pot acorda atentie si timp pentru exercitii.

Caracteristici fizice Dalmatian

Dalmatianul are o expresie inteligenta si alerta, cu o blana scurta si stralucitoare. Punctele sale distinctive sunt o caracteristica bine considerata; cu toate acestea, petele solide nu sunt incurajate in standardul rasei – un ideal estetic abstract pentru tipul de animal. Dalmatianul are, de asemenea, o structura atletica, cu oase puternice si un corp proportional patrat, care ii confera rezistenta si un trap fara efort si constant. Culoarea de baza a unui dalmatian este alb pur, cu pete dense si negre, in timp ce dalmatienii cu pete hepatice au pete maronii hepatice.

Personalitate si temperament Dalmatian

Acest tovaras dornic si jucaus ar trebui sa fie exercitat intr-o zona sigura, deoarece se stie ca cutreiera si este capabil sa alerge kilometri inainte de a obosi. Desi un dalmatian este de obicei rezervat pentru oamenii necunoscuti si actioneaza agresiv fata de cainii ciudati, este bun in jurul cailor si altor animale de companie. Dalmatienii pot fi, de asemenea, prea vioi si activi pentru copiii mici.

Ingrijire Dalmatian

O scurta plimbare cu lesa nu este suficienta pentru a satisface nevoile rasei. In schimb, alergarile si jocurile obositoare fizic sunt necesare pentru a mentine cainele in forma; este un partener excelent de jogging. In afara de periajul frecvent pentru indepartarea parului mort, haina dalmaticului nu are nevoie de multa ingrijire. Pentru a fi fericit, asigurati-va asternut moale, adapost, dragoste si companie. Dalmatianul poate trai in interior sau in aer liber, dar numai in clima calda si temperata.

Sanatate Dalmatian

Dalmatianul, care are o durata medie de viata de 12 pana la 14 ani, poate suferi de probleme minore de sanatate, cum ar fi hipotiroidismul, alergiile, displazia sfincterului irisului, convulsiile si problemele majore precum surditatea si pietrele urinare. Unele pot fi, de asemenea, predispuse la displazie de sold canin (CHD) sau la formarea de calculi urinari, deoarece nu poate descompune acidul uric. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medic veterinar poate efectua examene de auz, tiroida, ochi si sold.

Dalmatian

Istorie si context Dalmatian

Desi originea modelului hainei dalmatianului nu este cunoscuta, este una dintre cele mai interesante rase cu model. Picturi de caini asemanatoare cu dalmatul au fost gasite de-a lungul secolelor. Un astfel de tablou, o fresca din 1360, se afla in Capela spaniola Santa Maria Novella din Florenta, Italia.

Se crede ca stramosii dalmatianului ar fi putut fi indicatori si marele danez. Si, desi nu provine din Dalmatia, o regiune sudica a Croatiei, rasa si-a derivat numele din regiune. Chiar si functia initiala a dalmatianului este obscura, dar rasa a avut probabil mai mult de un rol. De-a lungul anilor, a fost un cioban, un caine de razboi, o santinela, un retriever, un caine de tractiune, un rapitor, o remorca, un caine de pasare si un caine de circ.

In Anglia victoriana, dalmatianul a servit ca caine antrenor, indeplinind atat rolurile estetice, cat si cele practice – protejand caii de cainii jefuitori. Cainii au trapat in fata, alaturi sau sub puntea vagonului. Acum exista dovezi ca rolul de antrenor ar fi putut fi un factor ereditar.

Introducerea automobilului a diminuat pozitia dalmatianului in inalta societate, dar a continuat sa functioneze ca un caine antrenor pentru masinile de pompieri, care erau trase de cai. Era cunoscut sub numele de β€žcaine-foc”. Primul dalmatic a fost inregistrat la American Kennel Club in 1988, iar clubul american al rasei, Clubul Dalmatian al Americii, a fost fondat in 1905.

Cititi mai multe despre alte rase de caini