De ce pisica nu foloseste litiera

pisica urineaza in afara litierei

Spre deosebire de multe alte tipuri de animale de companie, pisicile au o capacitate aproape instinctuală de a învăța să folosească litiera într-o anumită zonă.  Obisnuirea cu litiera vine destul de natural pentru pisici și ajută la prevenirea excursiilor nedorite de noapte târziu în aer liber, precum și a accidentelor inevitabile care vin odată cu dresarea altor tipuri de animale de companie. De ce uneori pisica nu folosește litiera? Incercăm sa explicăm câteva cauze frecvente.

Cu toate acestea, o pisică care scapă fecale pe podea sau o pisică care nu face pipi în mod regulat în litiera amenajata poate deveni ocazional o problemă. Din fericire, există adesea o cauză de bază pentru astfel de probleme. Cu tratament și răbdare, aceste probleme se pot rezolva.

Citeste si: Cum sa inveti pisica la litiera – 8 sfaturi utile

Folosirea băii în locul nepotrivit este adesea numită „eliminare inadecvată” sau „murdărire a casei feline” la pisici pentru ca pisica nu foloseste litiera. Faptul că există mai mulți termeni pentru o astfel de problemă ar trebui să indice că problema nu este neobișnuită. Există multe motive pentru a face caca și/sau a face pipi în afara litierei, dintre care cele mai frecvente sunt problemele medicale, marcarea teritorială și măsurile de reacție.

pisica nu foloseste litiera

Cauze medicale pentru care nu foloseste litiera

O cauză comună a pisicilor care urinează în afara litierei este  boala tractului urinar .Pisica nu foloseste litiera din cauza infecțiilor tractului urinar  sau boala tractului urinar inferior la feline (FLUTD, cunoscută și sub denumirea de cistita idiopatică) pot fi dureroase, cresc dorința de a merge pisicii și împiedică pisicile să meargă normal. Urinarea în cantități mici în mai multe zone din casă, efortul de a urina și sângele în urină sunt simptome comune.

Problemele medicale care fac pisicile să bea și să facă pipi mai mult în general pot duce, de asemenea, ca o pisică să nu facă pipi în litiera. Exemplele includ  diabetul ,  hipertiroidismul și  bolile renale .

O boală comună care pentru care pisica nu foloseste litiera sau să facă pipi peste marginea litierei este  artrita . Artrita poate face dureroasă ridicarea picioarelor din spate pentru a păși peste și în litiera cu nisip. De asemenea, poate fi dureros pentru o pisică să adopte o postură normală atunci când face caca sau face pipi. Pisicile fac adesea si lângă litiera, dar evită să pășească înăuntru. Ele pot prezenta, de asemenea, alte simptome, cum ar fi probleme la mers, se luptă să sară sau dureri de-a lungul coloanei vertebrale atunci când sunt mângâiați.

Un alt tip de cauză medicală pentru caca în afara litierei este boala gastrointestinală (GI). Constipația este frecventă la pisici. Poate fi cauzată de deshidratare din cauza bolilor renale, hipertiroidism, megacolon sau alte probleme intestinale. 

De obicei, pisicile vor folosi baia foarte puțin, se strecoară pentru a face și au doar mișcări ale intestinului subțire și fecale uscate. Pe de altă parte, diareea sau scaunul moale vor cauza, de asemenea, probleme de a ajunge la cutia de gunoi, deoarece nevoia de a merge poate apărea brusc. Infecția gastrointestinală și stresul sunt cauze comune ale diareei.

pisica nu foloseste litiera

Marcaj teritorial

Marcarea teritorială, numită uneori și pulverizare, este foarte frecventă la pisici, în special la cele care trăiesc în sălbăticie. Urinarea în anumite locuri este o modalitate normală de a trimite mesaje altor pisici sau creaturi din zonă. De obicei, mesajul este de a evita o întâlnire neașteptată, cum ar fi „Bună. Acesta este arborele pisicii Fluffy, mișcă-te…” Un alt mesaj este acela de a demonstra disponibilitatea de împerechere.

Urina și uneori excrementele folosite în mod marcat sunt de obicei făcute într-o zonă evidentă, cu trafic intens (de exemplu, în mijlocul sufrageriei, o canapea folosită frecvent). Urina este adesea pulverizată pe suprafețe verticale, mai degrabă decât pe podea. Acest tip de marcare se face adesea pe sau în apropierea bunurilor proprietarului unui animal de companie. Este un comportament foarte normal, fiindca pisica nu foloseste litiera mai ales atunci când o creatură nouă este în gospodărie, din motive de gelozie. Deoarece pisicile nu vorbesc, ele folosesc limbajul corpului și mirosul pentru a arăta ce trebuie să spună.

Cauze reacţionare

Stresul și anxietatea, adesea asociate cu probleme sociale în gospodăriile cu mai multe pisici (mai ales dacă este introdusă o pisică nouă), sunt probabil cele mai grele motive pentru eliminarea nepotrivită de rezolvat. Când o pisică este stresată sau îngrijorată, pisica nu folosește litiera, pentru a se înconjura cu propriul parfum. Deși acest lucru poate părea extrem de neobișnuit pentru oameni, a avea propriul parfum în jur îi oferă un sentiment mai puternic de siguranță și încredere pentru a face față mai bine a ceea ce se întâmplă.

Mulți proprietari își fac griji că acest lucru este făcut din ciudă – un exemplu comun raportat de medicii veterinari este o pisică care elimina fecale pe podea după o vizită la veterinar. Dar nu spune atât de mult: „Hei, mamă/tată, sunt foarte supărată pe tine că m-ai făcut să merg la veterinar.” Ceea ce spune de fapt pisica este: „A fost super stresant! Mirosurile mele mă fac să mă simt mai bine pentru că știu ce sunt și de unde vin.”

Frica sau anxietatea față de  litiera  sine poate fi, de asemenea, o cauză reacționară a eliminarii în afara litierei amenajate in acest scop. Dacă folosești așternut nou care nu-i place pisicii tale, ai curățat cutia cu un detergent nou (SAU dacă nu ai curățat litiera) sau ai încercat o cutie de curățare robot elegantă care scoate zgomote ciudate, pisica ta poate doar evită litiera și merge în altă parte. În mod similar, dacă litierase află într-un loc în care pisica nu se simte în siguranță, cum ar fi la îndemâna unui cățeluș sau a unui copil mic, îl puteți găsi folosind baie într-un loc nou care îl face mai confortabil.

pisica nu foloseste litiera

Ce trebuie să faceți pentru a nu face în afara litierei

Începeți cu o vizită la veterinar. Un control va ajuta la excluderea problemelor medicale majore. Dacă pisica ta este altfel sănătoasă, discută problema cu medicul veterinar. Observați când a început, cât de des se întâmplă, dacă este face numai urina sau numai fecale și ce alte lucruri s-ar putea întâmpla în viața pisicii. Dacă are loc marcarea teritorială și pisica nu este sterilizată sau sterilizată, medicul veterinar vă poate recomanda să continuați cu o sterilizare/castrare pentru a elimina o parte din motivația pisicii.

Dacă anxietatea sau stresul fac parte din problemă, medicamentele în combinație cu antrenamentul si jaca în mediul său pot fi soluții bune. Indiferent de problemă, răbdarea, bunătatea și puțină experiență exterioară sunt adesea necesare pentru a-ți readuce pisicuța pe drumul cel bun și pentru a-i face pe toți fericiți.