Descoperirea faptului ca pisica ta are viermi poate fi o experienta neplacuta pentru orice proprietar de animal de companie. Prezenta de viermi la pisici nu numai ca poate fi inspaimantatoare (si bruta), dar prezenta lor poate ridica si unele preocupari serioase cu privire la sanatatea pisicii tale.
Cu toate acestea, exista o serie de modalitati sigure si eficiente de a trata viermii la pisici, precum si o varietate de masuri preventive pe care le puteti lua pentru a reduce sansele unei reinfestari in viitor.
Iata ce trebuie sa stiti despre viermi si cum sa scapati de viermi la pisici in conditii de siguranta si eficienta.
- Cum iau pisicile viermi?
- Tipuri de viermi la pisici
- Simptomele viermilor la pisici
- Oamenii pot lua viermi de la pisici?
- Cum sa scapi de viermi la pisici
- Ce se intampla cand viermii nu sunt tratati la pisici?
- Cum sa preveniti viermii la pisici
Cum iau pisicile viermii?
Pisicile contracteaza cel mai frecvent viermi dupa ce intra in contact cu oua de paraziti sau fecale infectate.
O pisica poate merge printr-o zona cu oua sau fecale infectate si, din moment ce pisicile sunt deseori ingrijitoare atat de fastidioase, vor ingera apoi ouale sau particule fecale pe masura ce isi curata blana si picioarele.
Acest lucru poate aparea la pisicile de interior la fel de usor ca si la pisicile de exterior, mai ales daca mai multe pisici impart o cutie de gunoi care este contaminata cu fecale infectate.
Pisicile care traiesc in aer liber si vaneaza regulat rozatoare mici prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a contracta viermi, deoarece viermii pot trai in tesuturile musculare ale prazii lor.
Dupa ce a mancat un rozator infectat cu larve de viermi, o pisica poate dezvolta o infestare cu viermi pe masura ce larvele respective se dezvolta pana la maturitate in intestinele pisicii.
Pisicile pot obtine viermi de la caini?
Da, pisicile pot ridica ouale infectate de la fecale de caine, deoarece nu toti viermii rotunzi si viermii sunt specii specifice. Ancylostoma braziliense hookworm poate afecta atat cainii si pisicile, cat si viermele rotund Toxascaris leonina.
Pisicile pot obtine, de asemenea, viermi prin purice pe caini daca locuiesc intr-o casa sau curte infestata. Daca un purice de la un caine sare pe o pisica (sau invers) si este ingerat, exista potentialul unei infestari cu tenie.
Tipuri de viermi la pisici
Cele mai frecvente tipuri de viermi la pisici sunt:
- Viermi rotunzi
- Hookworms
- Tenii
- Viermi
Exista, de asemenea, o serie de viermi mai putin frecvent diagnosticati la pisici care pot provoca probleme grave de sanatate si pot fi chiar fatale, inclusiv:
- Viermi pulmonari
- Viermi de stomac
- Viermi vezicii urinare
- Fluxuri de ficat
- Viermi de inima

Simptomele manifestarii prezentei viermilor la pisici
Infestarile cu viermi la pisici pot fi complet asimptomatice (nu prezinta simptome) sau severe si pot pune viata in pericol, in functie de tipul de vierme si de severitatea infestarii.
Semnele comune ale viermilor la pisici includ:
- Varsaturi (uneori cu viermi in varsaturi)
- Diaree (cu sau fara sange)
- Fecalele tarate
- Pierdere in greutate
- Abdomenul destins (marit)
- Leziuni ale pielii
- Starea generala a corpului este slaba si blana ravasita
Pe masura ce infestatiile se inrautatesc si simptomele progreseaza, este posibil sa vedeti semne precum:
- Slabiciune
- Deshidratare
- Buze si gingii palide datorate anemiei
- Tensiunea arteriala scazuta
- Soc
- Moartea, in cele mai severe cazuri
Simptome pentru tipuri specifice de viermi la pisici
Utilizati acest ghid pentru a determina tipul specific de vierme pe baza simptomelor pisicii dvs.
Viermii rotunzi pot cauza numeroase probleme grave, cum ar fi:
- Tuse / pneumonie (daca larvele patrund in plamani si se maturizeaza in caile respiratorii)
- Varsaturi (care pot contine viermi adulti)
- Diaree
- Abdomenul destins (marit)
- Pierdere in greutate / aspect nesanatos
- Obstructie intestinala (in cazuri severe)
Hookworms poate provoca probleme de sanatate care includ:
- Leziuni cutanate (daca larvele patrund in piele si migreaza prin tesuturi)
- Tuse (daca larvele patrund in plamani)
- Diaree (cu sange)
- Scaun intunecat, gudronat
- Pierdere in greutate
- Apetit slab
- Buze si gingii palide (secundare anemiei)
Viermii pot fi asimptomatici, dar in infectii mai severe, pot provoca:
- Diaree a intestinului gros (cu sange)
- Pierdere in greutate
- Deshidratare
- Anemie
Cu tenii, pisica dvs. poate sa nu aiba simptome, dar este posibil sa vedeti segmente de viermi care arata ca boabe albe de orez in aceste zone:
- Pe si in jurul anusului
- Atasat la blana din jurul zonei anale si sub coada
- In / pe fecalele din cutia de gunoi
Infestarile cu viermi pulmonari pot provoca:
- Tuse
- Respiratie dificila
- Pneumonia pe masura ce infestarea se agraveaza si simptomele progreseaza
Boala viermilor cardiaci la pisici poate provoca:
- Tuse
- Respiratie dificila
- Lipsa poftei de mancare
- Letargie
- Varsaturi
- Colaps brusc
- Convulsii
- Moarte subita
Infestarile cu viermi vezicale nu pot provoca simptome la unele pisici, dar cazurile severe pot provoca:
- Sange vizibil in urina
- Strecurare
- Durere la urinare
Infestarile severe de afectiuni hepatice pot provoca:
- Umflarea ficatului
- Distensie abdominala (burta umflata)
- Viermii sunt durerosi pentru pisici?
Viermii la pisici pot provoca dureri.
Migrarea larvelor prin ficat, stomac, ochi sau plamani ar provoca disconfort pe masura ce tesuturile afectate se inflameaza din cauza perturbarii.
Acest lucru s-ar putea prezenta ca:
- Dureri de burta, inclusiv gastrita cauzata de inflamatia mucoasei stomacului (greata potentiala, varsaturi, pierderea poftei de mancare, aversiune alimentara)
- Iritarea ochilor (frecare excesiva a ochilor, strabism sau descarcare)
- O modificare a ritmului / modelului de respiratie al pisicii tale
- Acumularea de lichid din pierderea de proteine poate provoca un abdomen distins la unele animale, care poate fi inconfortabil din cauza umflarii muschilor abdominali si a pielii.
- De asemenea, poate cauza probleme de respiratie daca prea mult lichid abdominal apasa diafragma si restrictioneaza capacitatea pulmonara normala pentru o respiratie adecvata.
Oamenii pot lua viermi de la pisici?
Da, oamenii pot contracta infectii cu viermi de la pisici intrand in contact direct cu fecale sau soluri contaminate.
Modurile comune de transmisie includ:
- Copiii care se joaca in cutii de nisip unde pisicile au defecat
- Mersul descult prin solul contaminat
- Gradinarit in sol fara a purta manusi
- Ingerarea accidentala a solului sau a fecalelor contaminate se poate intampla si la oameni, astfel incat bunele practici de igiena sunt vitale pentru a preveni transmiterea de la pisica la proprietar.

Cum sa scapi de viermi la pisici
Exista mai multe remedii โcasniceโ care pretind ca sunt eficiente in tratarea si prevenirea viermilor la pisici, inclusiv usturoi, otet de mere, seminte de dovleac, morcovi si turmeric.
Cu toate acestea, nu este recomandata niciodata incercarea de a va trata pisica cu remedii fara prescriptie medicala sau remedii naturale pentru viermi la pisici.
Desi poate parea o alternativa mai rapida si mai ieftina la vizitarea medicului veterinar, NU exista garantie ca aceste produse sunt sigure sau eficiente in tratarea oricarui tip de afectiune si ar putea fi de fapt daunatoare pentru pisica ta.
Iata cateva tratamente eficiente si aprobate de medicul veterinar pentru viermi la pisici.
Medicul veterinar va poate prescrie un deparazitar oral sau injectabil care va ucide viermii adulti si larveli din intestin in momentul diagnosticului.
Medicamentele cu reteta cu spectru larg, cum ar fi Panacur (fenbendazol) si Cestal Cat, pot fi utilizate pentru tratarea infectiilor cu viermi, viermi rotunzi, viermi si viermi, dar trebuie administrate cu atentie pisicii dvs., in conformitate cu instructiunile medicului veterinar.
Este posibil ca pisica dvs. sa necesite mai multe doze pentru a ucide larvele care ar putea fi eclozate dupa administrarea primei doze.
Praziquantel este, de asemenea, disponibil ca tratament injectabil unic pentru infectiile cu tenie, care functioneaza prin paralizarea si dislocarea fraierului viermelui de peretele intestinal, permitand trecerea viermilor in fecale.
Medicul veterinar va poate recomanda, de asemenea, sa incepeti pisica cu o prevenire lunara locala sau orala a puricilor, deoarece infectiile cu tenie pot reaparea daca exista purici in mediul dvs. de acasa.
Ce se intampla daca viermii nu sunt tratati la pisici?
Infestarile cu viermi care nu sunt tratate pot fi periculoase, chiar fatale, pentru pisica ta.
Migrarea larvelor prin organele si tesuturile corpului pe masura ce se indreapta spre intestin poate duce la infectii severe ale pielii, orbire, convulsii sau pneumonie, in functie de calea migratiei larvelor.
Pierderile continue de sange si substante nutritive vitale, care ar trebui absorbite de intestine, pot duce la anemie progresiva, pierderea in greutate, deshidratare si moarte.
Cum sa preveniti viermii la pisici
Infestarile cu viermi la pisici si transmiterea la copii si adulti pot fi prevenite prin bune practici de igiena si prin utilizarea pe tot parcursul anului a viermilor inimii, viermilor intestinali si prevenirii parazitilor.
Pentru pisicile de interior, curatarea cutiei de gunoi in fiecare zi, precum si schimbarea asternutului si spalarea cutiei de gunoi in mod regulat sunt vitale pentru minimizarea expunerii la fecalele contaminate.
Pentru pisicile in aer liber, scoaterea regulata a fecalelor din curte, nisip si paturi de flori va reduce la minimum potentialul de propagare a ciclului de viata al parazitului.
Un rol important in sanatatea pisicii poate avea si alimentatia. Cititi si articolul ,,Alimentatia pisicilor โ cat trebuie sa manance o pisicaโ pentru a preintampina probleme de sanatate ce pot cauza stomacului lor.