Doberman Pinscher

Doberman Pinscher

Doberman Pinscher este o rasa de caine dezvoltata pentru prima data in Germania fiind cel mai bun caine de paza. Odata cunoscut ca fiind agresiv, temperamentul Dobermanului s-a imbunatatit prin cresterea cu tact de-a lungul anilor si este acum considerat un animal de companie de incredere.

Caracteristici fizice

Constructia puternica, musculara, compacta si proportionala a cainelui Doberman ii confera viteza, eleganta, forta si rezistenta. Pozitia sa este alerta si mandra, in timp ce mersul sau este rapid si slab. Culorile acceptate pentru rasa includ negru, rosu, albastru si rosu โ€“ un maro galbui deschis. Si marcajele sale colorate in rugina se gasesc deasupra fiecarui ochi, pe bot, gat si coada, sub coada si pe toate cele patru picioare. Dobermanul poarta, de asemenea, o haina scurta, neteda, cu linii ingrijite si un petic alb pe piept.

Doberman Pinscher

Personalitate si temperament

Acest insotitor aventuros si loial este un elev talentat si ascultator, intotdeauna pregatit pentru o provocare mentala. Desi este, de obicei, sensibil si receptiv la comenzile proprietarului sau, Dobermanul poate fi dominant si dominator. Rasa este, de asemenea, timida cu strainii, in timp ce este agresiva fata de cainii ciudati. Cu toate acestea, vigilenta si capacitatea de protectie a unui Doberman sunt adesea calitatile cautate de crescatorii de caini.

Ingrijire Doberman Pinscher

Dobermanul necesita efort fizic si mental zilnic sau poate deveni distructiv sau frustrat. Aceasta nevoie poate fi usor satisfacuta cu o plimbare cu lesa, o alergare intr-o zona inchisa sau un jogging lung. Si, desi poate trai in aer liber intr-un climat racoros, Doberman este cel mai eficient in interior ca gardian si insotitor de familie. Stratul sau necesita ingrijire minima.

Sanatate

Doberman Pinscher are o durata de viata de 10 pana la 12 ani. Sindromul Wobbler, instabilitatea vertebrala cervicala (CVI) si cardiomiopatia sunt unele probleme grave de sanatate care afecteaza dobermanii; unele boli minore observate la aceasta rasa de caini includ displazia de sold canin (CHD), osteosarcomul, boala von Willebrand (vWD), demodicoza si torsiunea gastrica. Albinismul, narcolepsia, hipotiroidismul si atrofia progresiva a retinei (PRA) sunt observate ocazional la Doberman, in timp ce Dobermanul Albastru este mai predispus la caderea parului. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medic veterinar poate efectua teste cardiace, oculare, de sold si ADN.

Doberman Pinscher

Istorie si context Doberman Pinscher

Louis Dobermann, un vames german, este creditat pentru crearea Doberman Pinscher. In cautarea unui caine de paza vigilent care sa-l insoteasca in timpul rundelor sale, Dobermann a dezvoltat Doberman Pinscher la sfarsitul secolului al XIX-lea, traversand vechiul pastor german cu par scurt si Pinscherul german. Mai tarziu, Black and Tan Manchester Terrier, Weimaraner si Greyhound au fost, de asemenea, incrucisati.

Dobermanii originali aveau capete rotunde si corpuri grele dezosate, dar crescatorii au dezvoltat in curand un caine cu aspect mai robust. De-a lungul timpului, rasa a evoluat remarcabil si pana in 1899, clubul national Dobermann Pinscher, primul club pentru noua rasa, a fost creat in Germania.

Dupa ce a atras multa faima, primul Doberman a fost introdus in Statele Unite in 1908. Dobermanul a fost folosit ca si caine de paza, caine de politie si chiar in razboi, toate calitatile care l-au facut in cele din urma un favorit ca protector de familie. Conturul sau cizelat a facut, de asemenea, Dobermanul un caine de spectacol popular.

Doberman Pinscher

O noua provocare pentru rasa va aparea in anii 1970 โ€“ aparitia albinistului alb albastru. Cu aceasta gena albino a aparut o gama larga de afectiuni grave de sanatate. Intr-un efort de a remedia aceasta problema, Doberman Pinscher Club of America a convins American Kennel Club sa eticheteze numerele de inregistrare ale cainilor sensibili la gena albino cu litera โ€žZโ€.

In 1977, Dobermanul a devenit a doua cea mai populara rasa din Statele Unite. De atunci, rasa si-a pastrat statutul bine considerat atat de caine de paza, cat si de animal de companie de familie.

Citeste si despre alte Rase de caini