Egiptean Mau-ul egiptean fascineaza multi iubitori de pisici, nu numai datorita istoriei sale bogate – care a inceput in Egiptul antic -, ci si datorita naturii sale bune si a aspectului unic.
Caracteristici fizice Egiptean Mau
Aceasta pisica lunga si gratioasa iese in evidenta intr-o multime datorita petelor si marcajelor sale unice. Aceste pete vin intr-o varietate de forme, fie ele rotunde sau alungite si difera de la pisica la pisica. Chipul egipteanului Mau, intre timp, este impodobit cu un semn in forma de M pe frunte si doua linii negre striate pe obraji.
In plus, haina stralucitoare a pisicii, care este moale si matasoasa, este acoperita cu par de culoare fum, iar ochii ei sunt in forma de migdale si de culoare verde-agrisa.
Personalitate si temperament Egiptean Mau
Frumusetea poate inspira iubirea la prima vedere, dar natura buna o hraneste. Acelasi lucru este valabil si pentru Mau egiptean. Poate fi achizitionat initial pentru blana sa frumoasa, dar este apreciat si iubit pentru temperamentul si bunatatea sa extraordinara.
Urmeaza ordinele si este foarte bun la aducerea lucrurilor – poate un vestigiu al stramosilor sai, care au recuperat jocul impuscat de proprietarii lor. Vanatoarea este, de asemenea, un atribut mostenit: egiptenilor Maus le place sa joace jocuri de vanatoare in interior si, daca li se da o mana libera, ar vana in aer liber.
Desi este extrem de loial familiei sale umane, multi sunt initial atenti la straini. Mau are, de asemenea, o voce melodioasa, pe care o foloseste pentru a comunica stresul sau foamea proprietarilor sai. Egiptean Mau poate chiar sa dea din coada sau sa-si calce picioarele pentru a ilustra in continuare nemultumirea.

Istorie si context Egiptean Mau
Mau (care este cuvantul egiptean pentru pisica) este una dintre cele mai vechi rase de pisici din lume; stramosii sai faceau parte chiar din religie, mitologie si viata de zi cu zi din Egiptul antic. A fost descris, de asemenea, in arta egipteana veche, cum ar fi sculpturi si picturi, inclusiv o pictura de papirus (circa 1100 i.Hr.) care il infatiseaza pe Ra sub forma unei pisici patate care taia capul lui Apep, un sarpe malefic.
O alta pictura, datata din 1400 i.Hr., infatiseaza o pisica patata care aduce inapoi o rata pentru un vanator egiptean. Aceste dovezi arata ca pisicile nu numai ca erau venerate in Egiptul antic, ci si-au dovedit utilitatea pentru om.
Abia in secolul al XX-lea europenii au inceput sa fie foarte interesati de rasa. Cu toate acestea, tocmai cand crescatorii de pisici din Franta, Italia si Elvetia au inceput sa isi dedice energia dezvoltarii rasei, a inceput al doilea razboi mondial. La fel ca multe alte rase de pisici, putini Maus au supravietuit razboiului.
Istoria sa in America de Nord a inceput cu importul catorva Maus in 1956 de catre printesa rusa exilata Nathalie Troubetskoy. A vizitat Italia si a adunat cativa supravietuitori ai Mau si chiar a importat un Mau din Egipt.
In curand, Egiptean Mau a atras atentia iubitorilor de pisici care doreau sa pastreze aceasta rasa unica si antica. Dar din cauza micului fond de gene, o anumita cantitate de reproducere incrucisata a devenit inevitabila.
In anii 1980, crescatorul Cathie Rowan a adus inca 13 Maus din Egipt in Statele Unite, deschizand calea pentru mai multe importuri.
Egiptean Mau a fost recunoscut de Federatia crescatorilor de pisici in 1969. A primit statutul de Campionat in 1977 de catre Asociatia crescatorilor de pisici si are acum statutul in toate asociatiile.
Puteti citi si alte Rase de Pisici