Exotic Shorthair

Exotic Shorthair rasa de pisica

O rasa cu doar 50 de ani de istorie, Exotic Shorthair, cunoscut si sub denumirea de persanul cu par scurt, este o rasa populara pentru crescatorii de pisici care merg pe partea mai calma a vietii. Aceasta rasa are latura sa jucausa, dar prefera sa se aline si sa se relaxeze cea mai mare parte a zilei. Perfect pentru casele urbane sau pentru viata la tara, Exoticul este luxos si frumos de privit, cu avantajul adaugat de a fi una dintre rasele cele mai afectuoase. Un persan fara pretentii, Exoticul este, de asemenea, usor de ingrijit, cu un strat de naparlire minim, dar totusi luxos.

exotic-shorthair-rasa de pisici
Exotic Shorthair pisica

Caracteristici fizice Exotic Shorthair

Exotic Shorthair poate fi descris succint ca fiind un persan cu parul scurt, deoarece, din toate punctele de vedere, indeplineste toate standardele pentru rasa persana, cu exceptia blanei. In cazul in care persanul are un strat lung si gros, care necesita pieptanare zilnica pentru prevenirea covoraselor si incurcaturilor, Exoticul are un strat de lungime medie, dens si plusat, cu un strat gros.

Exoticul nu necesita pieptanare zilnica si nici nu naparleste puternic – de fapt, naparleste atat de putin incat sa fie considerat o rasa „fara varsare”. Pieptanarea saptamanala este recomandata pur si simplu in scopul infrumusetarii Exoticului si pentru a mentine mingi de par la un nivel minim. Blana de pe Exotic este atat de groasa, incat aceasta este una dintre acele rase speciale de pisici care arata mult mai mare decat este cu adevarat; este inutil sa spunem ca este o pisica mare.

Exoticul poate ajunge pana la 15 kilograme, dar in inaltime ramane destul de scurt si aproape de sol. Aspectul este corpului este cu picioare scurte si puternice care sustin un fizic rotund si muscular. Este compact, nu gras, cu greutatea atribuita densitatii oaselor. Trecand in sus catre coama, gatul poarta structura atletica: scurta si substantiala, acoperita de un cap impresionant. Exoticele sunt acceptabile in orice culoare si in orice model de strat, inclusiv punctul de culoare (cum ar fi siamezul), alb, dungat si calico.

Fata Exoticului este identica cu cea persana, cu aceleasi standarde in vigoare. Exista doua caracteristici care determina in mod deosebit Exoticul sa iasa in evidenta. Aceasta rasa este clasificata drept brahicefalica, ceea ce inseamna ca craniul si, prin extensie, fata, este scurt si larg, cu botul aplatizat. Cealalta caracteristica naturala pe care o are aceasta rasa si care ii sporeste popularitatea, este aspectul sau pedomorf, ceea ce inseamna ca fata Exoticului isi pastreaza expresia pisoi, cu ochi mari, rotunzi, larg stabili, urechi mici, un nas scurt si un , cap rotund. Aceasta „curatenie”, impreuna cu usurinta de ingrijire si natura sa placuta si jucausa, fac din Exotic una dintre alegerile de top pentru animalele de companie.

Exoticul nu este deosebit de predispus la boli sau anomalii genetice, iar acest lucru se datoreaza in mare masura precautiilor luate de primii crescatori la inceput. Dar, a fi o rasa brahicefala inseamna ca are problemele obisnuite care rezulta din a avea nasul si ochii atat de aproape unul de celalalt. Canalele lacrimale au tendinta de a se revarsa, lasand pete de-a lungul blanii faciale. Acest lucru se remediaza usor cu o carpa umeda. De asemenea, pot aparea ocazional probleme ale sinusurilor sau probleme cu alinierea dintilor din cauza maxilarului scurtat si a posibilitatii de aglomerare a dintilor.

In cele din urma, narile mai scurte fac Exoticul mai sensibil la caldura. Temperaturile ridicate pot duce la probleme de respiratie. Adaugati asta la haina mai grea si aveti o rasa care va cauta modalitati de a ramane rece.

Desi Exoticul iubeste contactul uman si isi va petrece o mare parte din timp ca o pisica de poala, va cauta, de asemenea, locuri unde se poate racori, cum ar fi podele, caramizi si placi nedeschise

Exotic Shorthair

Personalitate si temperament Exotic Shorthair

Exoticele timpurii au fost puțin mai active decat rudele lor persane datorită excesiunilor pentru gena parului scurt, dar în ultimele patru decenii, de când a început rasa, Exoticul a devenit mai asemănător persanelor, atât ca comportament, cât și ca aspect. Este încă mai jucăuș că ruda sa, natura sa ușoară și atitudinea calmă sunt ideale pentru familiile cu copii și fără și pentru casele rurale și urbane. Exoticul se înțelege bine cu alte animale, dar tinde spre oameni. În liniște, cu o voce blândă atunci când are nevoie să vorbească, Exoticul vă va întâmpina când ajungeți și vă va face să vă simțiți bineveniți, mulțumiți mulându-se în poală.

Această rasă este amuzată de plăcerile simple ale vieții. Un șir sau o minge de hârtie sunt suficiente pentru a vă bucura Exoticul. Nu sunt săritori și nici nu se împing în jurul casei și nu se catara pe rafturi. Preferința lor se îndreaptă mai mult spre a se relaxa și a fi mângâiat. Sunt printre cele mai afectuoase și loiale rase de pisici, un adevărat animal de companie.

Dieta si nutritia Exotic Shorthair

Dieta si nutritia pisicii dvs. vor depinde in mare masura de varsta, sexul, marimea si nivelurile de activitate. Daca nu sunteti sigur cat de mult sau cat de des sa va hraniti Exotic Shorthair, medicul veterinar va poate ajuta sa dezvoltati o dieta sanatoasa si echilibrata pentru el. De asemenea, puteti consulta ghidurile de hranire dezvoltate de marca preferata de hrana pentru pisici.

Hranirea excesiva a pisicii poate duce la obezitate, care cauzeaza o serie intreaga de probleme de sanatate. Asigurati-va ca va hraniti pisica cu o dieta sanatoasa si echilibrata si dati delicatese cu masura.

Istorie și context Exotic Shorthair

Nașterea lui Exotic Shorthair a început serios la sfârșitul anilor 1950, când crescătorul american de pisici Carolyn Bussey a traversat un persan cu un birmanez maro, în speranța de a desigina un persan de culoare maro. A ajuns cu pisoii negri, dar făcuse descoperirea serendipită că pisoii rezultați erau izbitor de drăguți. Ea credea că crescătorii de pisici ar putea lua ideea unui persan cu părul mai scurt, mai ales unul care ar fi mai ușor de îngrijit, dar care păstrează aceeași frumusețe și natură ușoară a persanului.

În acest moment, rasele cu părul scurt au fost destul de bine eliminate din fantezia pisicilor din cauza traversărilor subreptice care au fost efectuate de crescători mai puțin decât cinstiți. În timp ce American Shorthairs erau încrucișați cu persanii pentru a produce blana mai buna și pentru a recrea aspectul Shorthair, rasa Shorthair în sine pierdea majoritatea calităților care o făceau o rasă distinctă.

Crescatorii acestor pisici si-au pierdut actele pentru a face sa apara ca si cum aceste noi caracteristici fizice ar fi aparute in mod natural, iar asociatiile fanteziste ale pisicilor nu au avut alta optiune decat sa puna capat inregistrarii Shorthair.

Standardele exacte ale dnei Bussey in materie de reproducere au adus o abordare mai etica a cresterii incrucisate, iar rezultatul campaniei sale de a proiecta aceasta noua rasa a fost inregistrarea sa ca Exotic Shorthair. Dincolo de intersectiile initiale dintre birmanez si persan cu American Shorthair, Exoticul a fost limitat la incrucisari cu persanul, astfel incat rasa sa-si poata mentine statutul de pedigree.

Incrucisarile nu au facut parte din programul de reproducere exotica din 1975, cand fondul genetic a fost considerat suficient de mare pentru a produce atat pisici viguroase, cat si atractive, care indeplineau standardul.

Aceasta rasa a primit statutul de Campion in 1967 de catre Cat Fanciers Association (CFA). Exoticul a facut progrese rapide de acolo si a fost in curand cautat. In 1971, primul Exotic Shorthair a obtinut statutul de Mare Campion, iar in 1991, un Exotic a fost Pisica Anului CFA.

Cititi mai multe despre alte Rase de pisici