Himalaya

Himalaya

Himalaya, sau Himmie pe scurt, este un persan in influenta siameza, afectuos, dar discriminator. Spre deosebire de rasele sale parinte, Persanul si Siamezul , care sunt considerate rase naturale, adica nu au fost create prin interventie umana, Himalaya este o rasa artificiala dezvoltata prin incrucisarea persilor cu Siamezi pentru a aduce puncte de culoare si albastru .ochii siamezilor.

Istorie pisica Himalaya

Crescatorii au inceput sa lucreze spre acest obiectiv in 1931, la inceput pur si simplu pentru a determina modul in care a fost transmisa gena colorpoint. Prin cresterea selectiva de-a lungul unei perioade de ani, crescatoarea de pisici Virginia Cobb si cercetatorul de la Harvard Medical School Clyde Keeler au dezvoltat pisici cu par lung, cu punctele de culoare distinctive ale Siamezei. Primul pisoi care a fost numit Himalayan a fost numit Newton’s Debutante.

In anii 1950, crescatorii britanici si nord-americani au devenit interesati sa obtina un persan cu varf siamez. Incepand cu ,,reteta” Cobb-Keeler pentru a obtine modelul de puncte de culoare, apoi au crescut pisicile inapoi la persi pentru a stabili tipul de rasa. Odata ce pisicile s-au crescut adevarat, s-a cautat recunoasterea ca rasa.

Daca este considerat o varietate de persana sau o rasa distincta, depinde de ce asociatie de pisici vorbiti. Asociatia Crestinilor de Pisici a recunoscut Himalaya ca o rasa distincta in 1957, dar in 1984 Consiliul de Administratie al CFA a decis sa reclasifice Himalaya ca o varietate de culoare a Persanului.

Asociatia Americana a Pisicilor considera, de asemenea, Himalaya o varietate de culoare a persanului, iar Asociatia Internationala a Pisicilor recunoaste Himmie ca membru al ,,Grupului sau persan”, care include persanul si exoticul cu par scurt. In alte registre, inclusiv Asociatia Americana a Pasionatilor de Pisici, Asociatia Americana a Cultorilor de Pisici si Asociatia Traditionala a Pisicilor, Himalaya este clasificata separat de Persan.

Himalayenii pot fi incrucisati cu persi sau, in unele asociatii, cu parul scurt exotic, dar siamesul nu mai face parte din programul de reproducere himalayan. Si astazi, indiferent cum se numeste, Himmie este printre cele mai populare pisici cu pedigree.

Himalaya

Caracteristici pisica Himalaya

Marime

Aceasta este o pisica de talie medie. Himalayenii au de obicei o gama de greutate cuprinsa intre 3 si 5 kg.

Personalitate

La fel ca persanul, himalayanul este dulce, docil si linistit. Ea este un ornament pentru orice casa in care se poate bucura sa stea in poala – cu siguranta locul ei de drept – sa fie alinata de cei care sunt suficient de perspicace pentru a-i recunoaste calitatile superioare si sa se joace in casa cu copii amabili care ii vor pieptana usor parul, o vor roti. intr-un carucior pentru copii (dar nu o imbraca), las-o sa urmareasca o jucarie interactiva, apoi serveste-i ceaiul la petrecerile lor. Himalayenii sunt afectuosi, dar discriminatori.

Isi rezerva atentia membrilor familiei si acei putini oaspeti in care simt ca pot avea incredere. Mediile zgomotoase nu sunt stilul unui Himalaya; sunt pisici calmante care prefera o casa senina in care se schimba putine de la o zi la alta. Cu ochi mari, expresivi si o voce care a fost descris ca fiind moale, placut si muzical, Himmies isi lasa cunoscute nevoile simple: mese obisnuite, putin timp de joaca cu un soarece catnip sau cu pene si multa dragoste, pe care o intorc de zece ori.

Aceasta este o pisica care este putin probabil sa va urce pe perdele, sa sara pe blaturile din bucatarie sau sa se cocoteze deasupra frigiderului. Ea este perfect fericita sa-si stapaneasca domeniul de pe podea sau de piese de mobilier mai accesibile. Cand esti la serviciu sau esti ocupat prin casa, himalayanul se multumeste sa impodobeasca un scaun, o canapea sau un pat pana cand esti liber sa o admiri si sa-i acorzi atentia pe care o primeste de bunavoie dar pe care nu o cere niciodata.

Sanatate

Atat pisicile cu pedigree, cat si cele de rasa mixta au incidente diferite ale problemelor de sanatate care pot fi de natura genetica. Desi sunt frumoase si dulci, exoticele sunt predispuse la o serie de potentiale probleme de sanatate, cel mai frecvent legate de structura lor faciala:

  • Dificultati de respiratie sau respiratie zgomotoasa cauzata de narile inguste
  • Malocluzii dentare, adica dintii nu se imbina bine
  • Lacrimare excesiva
  • Afectiuni oculare, cum ar fi ochi de cires, entropion si atrofie progresiva a retinei
  • Sindromul de hiperestezie felina, o tulburare a sistemului nervos
  • Sensibilitate la caldura
  • Boala polichistica de rinichi , pentru care este disponibil un test genetic
  • Predispozitie la pecingine , o infectie fungica
  • Seboreea oleoasa, o afectiune a pielii care provoaca mancarime, roseata si caderea parului
Himalayan

Ingrijire

Cel mai important lucru de inteles despre ingrijirea unui Himalayan este nevoia de ingrijire zilnica. Acea blana lunga si frumoasa nu ramane curata si fara incurcaturi de la sine. Trebuie sa fie pieptanat usor, dar bine in fiecare zi, iar o baie regulata, cel putin o data pe luna este o idee buna.

Un alt factor de luat in considerare este problema litierei . Asternutul se poate aseza in labele sau blana unui Himalaya. Daca pisica si litiera nu sunt tinute scrupulos de curate, este mai probabil ca un Himmie sa nu mai foloseasca litiera.

Lacrimarea excesiva poate fi o problema la aceasta rasa, asa ca stergeti zilnic colturile ochilor pentru a preveni formarea petelor de sub ochi. Periati dintii pentru a preveni boala parodontala . Igiena dentara zilnica este cea mai buna, dar periajul saptamanal este mai bine decat nimic.

Este o idee buna sa pastrati un Himalayan ca pisica doar pentru interior . El nu este un scrapper si s-ar descurca prost impotriva altor pisici, caini, coioti si alte pericole cu care se confrunta pisicile care ies in aer liber . Himalayenii care ies in aer liber risca si ei sa fie furati de cineva care ar dori sa aiba o pisica atat de frumoasa fara sa plateasca pentru ea.

Culoarea blanei si ingrijirea la pisica Himalaya

Himalayan

In toate privintele, cu exceptia modelului de blana, Himalaya impartaseste expresia dulce si liniile rotunde ale persanului. Are capul mare, rotund; ochi mari, rotunzi; un nas scurt; obraji plini; si urechi mici cu varfuri rotunjite. Capul este sustinut de un gat scurt si gros si de un corp inselator de robust, musculos – un tip cunoscut sub numele de ,,cobby”. Picioarele unui himalayan sunt scurte, groase si puternice, cu labe mari, rotunde si ferme. Coada este scurta , dar proportionala cu lungimea corpului pisicii.

O blana lunga, groasa, stralucitoare, cu o textura fina, completeaza aspectul Himalaya. Lunga pe tot corpul siare un volan adanc intre picioarele din fata, smocuri lungi pe urechi si degete si o ,,perie” sau coada plina.

Himalaya este crescut in urmatoarele culori: ciocolata , foca, liliac, albastru, roscat, crema tortie, albastru-crema, ciocolata-tortie, liliac-crema, rosu foc. Corpul este de diferite nuante de alb pana la capriu cu culoare doar pe masca faciala si pe picioare, urechi si coada. Spre deosebire de persani si exotici, ochii himalayanului vin intr-o singura culoare: un albastru profund si viu.

Himalayenii vin in ,,aspecte” diferite, cunoscute ca extreme si traditionale. Himalayenii ,,extremi”, cei vazuti in ringul spectacolului, au o fata mai plata, care poate veni cu probleme de respiratie. Pisicile cu aspectul traditional au un aspect mai demodat, cu o fata care nu este la fel de plata si un nas care este asezat mai jos pe fata cu mai multa ,,pauza”, permitand o respiratie mai usoara. Sunt inregistrate de Asociatia pisicilor traditionale.

Copiii si alte animale de companie

Himalayenii nu sunt cea mai buna alegere pentru o casa plina de copii si caini galagiosi, dar nu au nici o obiectie sa fie obiectul atentiei blande ale unui copil sau sa se gudure cu un caine prietenos care nu ii urmareste sau nu le provoaca anxietate.

Puteti citi si alte Rase de Pisici