Pisica persana demna si docila este cunoscuta pentru ca este tacuta si dulce. Desi pisicile persane tind sa fie relaxati, ei au, de asemenea, un aer de regalitate. S-ar putea sa nu maraie sau sa se zgarie rapid, dar asta nu inseamna ca nu vor deveni enervati atunci cand sunt deranjati de copii zgomotosi sau de animale de companie.
Cu toate acestea, cei care trateaza pisica persana cu demnitatea si blandetea pe care o merita vor fi rasplatiti cu o pisica afectuoasa, care se bucura de o mangaiere buna, sau chiar de o perie prin par. Daca vrei un prieten cel mai bun care sa-ti intoarca toata daruirea si dragostea in natura, persanul poate fi felina potrivita pentru familia ta.
Este important sa ne amintim ca pisicile de orice rasa pot suferi de probleme de sanatate de-a lungul vietii. Vezi mai jos toate caracteristici pisica persana!
Mai multe despre aceasta rasa:
Origine:
Persia (cunoscuta astazi sub numele de Iran)
Istorie pisica persana
Pisica persana este o rasa veche. Pentru cei care iubesc aceasta pisica eleganta, nu va fi de mirare ca frumusetea cu parul lung isi are originea in leaganul civilizatiei: Mesopotamia, care mai tarziu a fost cunoscuta sub numele de Persia si acum este Iranul modern.
Parul lung al rasei a fost probabil rezultatul unei mutatii naturale, iar aspectul sau uimitor a atras atentia nobilului italian si calator mondial din secolul al XVII -lea Pietro Della Valle, caruia i se atribuie faptul ca a adus primele pisici cu par lung in Europa in 1626.
In timp, pisicile aveau blana cenusie stralucitoare, matasoasa, dar datorita cresterii selective, persii se gasesc acum intr-un caleidoscop de culori, inclusiv bicolor (o culoare plus alb ).
Pana la sfarsitul secolului al XIX- lea , cand cresterea si expunerea pisicilor au devenit populare, pisicile cu par lung din Persia, Turcia, Afganistan si alte locuri exotice erau cunoscute pur si simplu ca pisici „asiatice” si erau adesea crescute impreuna.
La expozitia de pisici de la Crystal Palace din 1871, pisicile de tip persan au fost printre rasele expuse. Erau animale de companie populare ale vremii si aveau o atractie speciala din cauza pasiunii reginei Victoria pentru rasa. Chiar si in epoca Victoria, asocierea cu o „celebritate” asigura dezirabilitatea unui animal.
Prin cresterea selectiva, crescatorii de pisici au inceput sa modeleze persanul dupa aspectul sau actual. Ei au crescut pisici pentru a avea un cap rotund, o fata scurta, un nas moale, obraji dolofan, urechi mici si rotunjite, ochi mari si un corp robust. Blana lor era mai lunga decat cea a pisicii Angora si aveau picioare mai scurte. Curand, persii i-au depasit pe Angora ca popularitate.
In Statele Unite, unde au fost importate pentru prima data la sfarsitul secolului al XIX- lea , au devenit, de asemenea, favoriti, depasind pisica Maine Coon cu par lung , care odinioara ocupase locul de mandrie ca favorita americana. In putin mai mult de un secol de atunci, persanul a devenit cea mai iubita rasa de pisici din lume, apreciata pentru aspectul sau frumos si personalitatea dulce.
Marimea
Aceasta este o pisica de talie medie cu dimensiuni intre 35 si 45 cm neincluzand coada. Persii au, de obicei, o gama de greutate cuprinsa intre 3.5 si 5.5 kilograme.
Personalitate pisica persana
Ea este un ornament pentru orice casa in care se poate bucura sa stea in poala – cu siguranta locul ei de drept – sa fie alinata de cei care sunt suficient de perspicace pentru a-i recunoaste calitatile superioare si sa se joace in casa cu copii amabili care ii vor pieptana usor parul, o vor ocroti. Persii sunt afectuosi, dar discriminatori . Isi rezerva atentia membrilor familiei si acei putini oaspeti in care simt ca pot avea incredere.
Mediile zgomotoase nu sunt stilul persanului; sunt pisici calme care prefera o casa senina in care se schimba putine de la o zi la alta. Cu ochi mari, expresivi si o voce care a fost descrisa ca blanda, placuta si muzicala, persii isi lasa cunoscute nevoile simple: mese obisnuite, putin timp de joaca cu un soarece catnip sau cu pene si multa dragoste, pe care o intorc de zece ori.
Aceasta este o pisica care este putin probabil sa va urce perdelele, sa sara pe blaturile din bucatarie sau sa se cocoteze deasupra frigiderului. Ea este perfect fericita sa-si stapaneasca domeniul de pe podea sau de piese de mobilier mai accesibile.
Cand esti la serviciu sau esti ocupat prin casa, persanul se multumeste sa impodobeasca un scaun, o canapea sau un pat pana cand esti liber sa o admiri si sa-i acorzi atentia pe care o primeste de bunavoie dar nu o cere niciodata.
Sanatate pisica persana
Atat pisicile cu pedigree, cat si cele de rasa mixta au incidente diferite ale problemelor de sanatate care pot fi de natura genetica. Desi sunt frumosi si dulci, persii sunt predispusi la o serie de potentiale probleme de sanatate, cel mai frecvent legate de structura lor faciala:
- Dificultati de respiratie sau respiratie zgomotoasa cauzata de narile inguste
- Malocluzii dentare, adica dintii nu se imbina bine
- Lacrimare excesiva
- Afectiuni oculare, cum ar fi ochi de cires si entropion
- Sensibilitate la caldura
- Boala polichistica de rinichi , pentru care este disponibil un test genetic
- Predispozitie la pecingine , o infectie fungica
- Seboreea oleoasa, o afectiune a pielii care provoaca mancarime, roseata si caderea parului
Indiferent de cat de sanatoasa este pisica ta cand o aduci acasa pentru prima data, ar trebui sa te pregatesti pentru orice probleme care pot aparea de-a lungul vietii.
Ingrijire pisica persana
Cel mai important lucru de inteles despre ingrijirea unei pisici persane este nevoia de ingrijire zilnica. Acea blana lunga si frumoasa nu ramane curata si fara incurcaturi de la sine. Trebuie sa fie pieptanata si periata usor, dar bine in fiecare zi, iar o baie regulata – cel putin o data pe luna – este o idee buna.
Un alt factor de luat in considerare este problema litierei. Nisipul se poate aseza in labele sau blana unui persan. Daca pisica si litiera de nisip nu sunt tinute scrupulos de curate, este mai probabil ca o pisica persana sa nu o mai foloseasca.
Lacrimarea excesiva poate fi o problema la aceasta rasa, asa ca stergeti zilnic colturile ochilor pentru a preveni formarea petelor de sub ochi. Periati dintii pentru a preveni boala parodontala. Igiena dentara zilnica este cea mai buna, dar periajul saptamanal este mai bine decat nimic.
Este o idee buna sa pastrati un persan ca pisica de interior. Ea nu este o viteaza si s-ar descurca prost impotriva altor pisici, caini si a altor pericole cu care se confrunta pisicile care ies in aer liber . Nici blana persanului nu este facuta pentru a prinde murdarie, frunze si alte scame. A lasa un persan in aer liber inseamna doar mult mai mult timp petrecut pentru ingrijirea pisicii. Persii care ies in aer liber risca, de asemenea, sa fie furati de cineva care ar dori sa aiba o pisica atat de frumoasa fara sa plateasca pentru ea.
Culoarea blanei si ingrijirea
Pisica persana are un aspect distinctiv: un cap mare, rotund; ochi mari, rotunzi; un nas scurt; obraji plini; si urechi mici cu varfuri rotunjite. Capul este sustinut de un gat scurt si gros si de un corp inselator de robust, musculos. Picioarele unui persan sunt scurte, groase si puternice, cu labe mari, rotunde si ferme. Coada este scurta, dar proportionala cu lungimea corpului pisicii.
Persanii pot avea diferite „infatisari”. Unii, cunoscuti sub numele de persi Peke-face, au o fata extrem de plata. Gandeste-te de doua ori la problemele de respiratie pe care le poate avea o astfel de pisica inainte de a te hotari sa-ti iei una. Se spune ca persii „fata de papusa” au un aspect mai demodat, cu o fata care nu este la fel de plata precum spectacolul Persian sau Peke-face.
Pisica persana se remarca prin varietatea infinita de culori si modele de blana. Imaginati-va, daca vreti, sapte diviziuni de culoare – alb, albastru, negru, rosu, crem, ciocolata si liliac – plus culorile argintii si aurii de chinchilla si argintiu umbrit sau chinchilla auriu si albastru si albastru argintiu sau auriu; si apoi sunt diviziunile umbrite, fum, tabby, calico, particolor si bicolor.
Citeste si : 11 rase de pisici cu ochi albastri
Asta fara sa iau in calcul diferitele modele ascutite ale Himalaya. Culoarea ochilor este legata de culoarea blanei. De exemplu, persii albi au ochi de un albastru profund sau stralucitori de cupru; alti persi de culoare solida au ochi de arama stralucitori; persii argintii si aurii au ochi verzi sau albastru-verzi; si asa mai departe.
O blana lunga, groasa, stralucitoare, cu o textura fina, completeaza aspectul persanului. Este lung pe tot corpul si include un guler urias in jurul gatului, un volan adanc intre picioarele din fata, smocuri lungi de urechi si degete si o „perie” sau coada plina.
Copiii si alte animale de companie
Pisica persana nu este cea mai buna alegere pentru o casa plina de copii si caini galagiosi, dar nu au nicio obiectie sa fie obiectul atentiei blande a unui copil sau sa se joace cu un caine prietenos care nu o urmareste sau nu le provoaca anxietate.
Atentia acordata in functie de varsta pisicii:
Pui: pana in 6 luni: Va avea nevoie de multa ingrijire, asa ca obisnuieste sa il piepteni si sa-l imbaiezi devreme – ii va placea atentia, iar tratarile ajuta intotdeauna!
Adult: intre 1 an si 2 ani: E tot mare! Nu e o rasa activa, asa ca am are nevoie ca sa se tina cont de greutate, ca sa nu devina prea gras.
La 9 -10 ani: Acesta este un moment grozav pentru ca sa incepeti sa il duceti pentru controale de doua ori pe an, inclusiv analize de sange pentru a detecta eventualele probleme renale ale rasei.
Vezi si alte rase de pisici.