Abisinian

pisici abisinian

Caracteristici fizice ale pisicii abisinian

Pisicul Abisinian apartine rasei bifate sau agouti, ambii termeni folositi pentru tipul de blana al pisicii. Trasatura sa distinctiva este stratul sau matasos, multicolor, care este o combinatie de mai multe culori pe fiecare fir de par. Fiecare fir de par are benzi de culoare inchisa, care contrasteaza cu benzile de culoare deschisa si se termina cu un varf intunecat. Acest lucru confera pisicii abisinian aspectul sau sic si il face uimitor sa priveasca.

Abisinianul este de marime medie, cu muschi bine dezvoltati si o plimbare gratioasa. Are, de asemenea, ochi izbitor, in forma de migdale, care sunt de culoare aurie sau verde.

Personalitatea si temperamentul pisicii abisinian

Desi este o frumusete nascuta, aceasta pisica nu este pentru spectacol. Curajul, o curiozitate naturala si spiritele inalte il marcheaza pe pisicii abisinian. Nu este o pisica careia ii place sa fie manipulata pe scara larga. Are o minte independenta, dar va insista sa participe la fiecare aspect al vietii proprietarului. Cand luati masa, se poate atasa de picioare si se poate hrani cu firimituri.

Activ si jucaus, este, de asemenea, cunoscut sub numele de clovn de clasa, facandu-te sa razi de toate trasaturile sale. Ii place sa stea pe umar, sa se tarasca sub huse si graviteaza in poala cand nu te astepti mai putin. Poate apoi sa se invarta sa se invarta la obiecte imaginare sau sa sara la cea mai inalta biblioteca.

Cu siguranta, viata nu este niciodata plictisitoare atunci cand ai un pisic abisinian in casa ta. Poate chiar sa se distreze ore in sir.

Sanatate si ingrijire

Abisinianul este un pachet de energie care impiedica restrictiile, exercitiul atat de necesar jucandu-se des. Aceasta pisica cauta frecvent interactiunea cu oamenii, legandu-se prin ingrijirea si imbratisarea cu proprietarul ei.

Desi abisinienii sunt de obicei sanatosi, sunt sensibili la gingivita si la cariile dentare. Prin urmare, ingrijirea dentara adecvata este esentiala pentru bunastarea lor. Abisinienii pot suferi, de asemenea, de amiloidoza, o boala de organ (renal) despre care se crede ca este ereditara.

Pisic asibisian
Pisic abisinian

Istorie si contextul pisicii abisinian

Originea abisinianului ramane invaluita in mister. Cu toate acestea, exista unele dovezi ca egiptenii antici venerau pisicile: picturile murale si sculpturile, unele vechi de 4.000 de ani, au o asemanare remarcabila cu abisinianul de astazi.

Cercetari genetice recente arata, de asemenea, ca actualul abisinian ar fi putut proveni dintr-o rasa gasita in Asia de Sud-Est si pe coasta Oceanului Indian. Altii indica aspectul abisinian similar cu pisica salbatica africana, care este considerata stramosul tuturor pisicilor domestice. Multi crescatori cred ca linia originala abisiniana a pierit si dau credit crescatorilor britanici pentru recrearea rasei.

Primul abisinian documentat este Zula, care a fost descris si detaliat fizic de dr. William Gordon Stables, nascut in Scotia, in cartea sa din 1876, Pisici: punctele si caracteristicile lor, cu curiozitati ale vietii pisicilor si un capitol despre afectiunile feline (Londra: Dean & Smith). Pe masura ce razboiul abisinian condus de britanici din 1868 se apropia de sfarsit, Zula (numit dupa orasul abisinian in care a construit grupul de expeditie portul) s-a alaturat calatoriei din Abisinia in Anglia alaturi de liderul expeditiei, generalul locotenent Sir Robert Napier si echipajul sau.

In timp ce britanicii au jucat, fara indoiala, un rol important in cultivarea abisinianului modern, eforturile lor au fost anulate de devastarile celui de-al doilea razboi mondial si au trebuit sa inceapa din nou. S-ar ajunge la concluzia ca o mare parte din trasaturile originale ale abisinianului s-au schimbat in acest proces, totusi chiar si acum au aceeasi veneratie si respecta rasa in Egiptul antic.

Abisinianul nu a fost recunoscut decat in โ€‹โ€‹secolul al XX-lea in Statele Unite. Expusa pentru prima data in Boston, Massachusetts, in 1909, rasa nu a inceput sa dea dovada de succes decat in โ€‹โ€‹anii 1930. Chiar si atunci succesul a fost limitat, deoarece multi dintre descendenti au murit tineri.

In 1938, totusi, un abisinian de culoare rosie numit Ras Seyum a fost importat in SUA din Marea Britanie. Pisica a atras atentia entuziastilor de pisici si popularitatea sa a dus la mai multe importuri britanice ale rasei, urmata de succesul pe care abisinianul il are astazi.