Angora turceasca

Angora turceasca

Angora turceasca este o rasa naturala din „vechea tara”, cu urme ale liniei sale care dateaza de cateva milenii. De dimensiuni medii, cu un corp lung, subtire, bine echilibrat, este chiar imaginea harului. Lungeste adjectivul care caracterizeaza cel mai bine aceasta rasa de pisici. Angora are un corp lung, picioare lungi, subtiri, coada lunga, blana lunga, urechi mari si ochi mari. Este o pisica delicata, cu oase fine, un piept subtire si un par foarte moale care ii contrazice rezistenta.

Este renumita cel mai mult pentru blana superba, lunga, matasoasa, care pare sa straluceasca atunci cand se misca. Blana este cu un singur strat, ceea ce face Angora turceasca o briza de ingrijit. Lungimea blanei este dictata de sezon. Parul se diminueaza in lunile calde, cand Angora capata un aspect mai mult cu parul scurt, iar in lunile reci blana creste din ce in ce mai groasa si mai lunga, pufurile si coama se pufesc complet, iar coada devine mai eleganta. Dar, pentru ca are un singur strat, nu este nevoie sa va faceti griji cu privire la covor, asa cum se intampla la pisicile cu dublu strat cu par lung.

Un bun exemplu al acestei comparatii este persanul, de care Angora turceasca a fost legata mult timp in societatea pisicilor. Persanul este, de asemenea, cu parul lung, dar cu un strat superior si un strat de blana care este predispus a lasa pe covor, trebuie sa fie ingrijit vigilent. Aceasta nu este singura diferenta intre cele doua rase. Ar fi nevoie doar sa ne uitam la pisici pentru a vedea diferentele definitorii. Prima si clar diferenta evidenta este fata. Persanul are o fata scurta si plata, iar Angora are un nas mai lung si o fata dezosata delicat.

Angora a fost, de asemenea, legata de pisica turceasca Van. Unul dintre motive se datoreaza tendintei sale de a avea ochi de culoare ciudata. La fel ca Van-ul, unele Angora au un ochi albastru si un ochi chihlimbar. Cealalta similitudine este naparlirea sezoniera a stratului unic, devenind cu par scurt in lunile calde si mai plina in lunile reci.

Cele doua rase au adaptat trasaturi similare pentru a supravietui climelor sezoniere disparate din Turcia. In caz contrar, diferentele dintre cele doua rase sunt suficiente pentru a le clasifica separat. Deoarece provin din aceeasi regiune a lumii, s-ar putea presupune doar ca pisicile si-au asumat propriile caracteristici unice necesare pentru a supravietui iernilor aspre si verilor fierbinti din Turcia.

In mod traditional, albul pur a fost culoarea preferata si, de multa vreme, asociatiile de pisici au acceptat doar albul pentru competitie. Dar, Angora turceasca este, in mod natural, o rasa variata si, recent, crescatorii au subliniat varietatea de culori cu care se nasc, care pot fi mai mari de douazeci de culori, pe langa modelele tarcata si soiurile de cenusiu.

Angora turceasca

Personalitate si temperament Angora turceasca

Aceasta este o pisica inteligenta si inteligenta care se leaga bine de oameni. Cu personalitatea sa afectuoasa si jucausa, Angora turceasca este o alegere de top pentru familii. Se intelege bine cu toata lumea – copii, seniori, vizitatori. Este devotat familiei sale, stapanilor, si nu face bine sa fie lasat singur. Angora are dorinta de a participa la toate activitatile dvs. si este extrem de persistent in a va atrage atentia; este o adevarata pisica alfa. Aceeasi trasatura se joaca in relatie cu alte animale.

Angora turceasca se intelege bine cu alte animale de companie din casa, dar va arata clar cine este responsabil si cui apartine casa. Ii place sa-si rezolve propria problema si sa fie independent uneori si nu este cea mai buna pisica pentru cineva care doreste o pisica de poala – nu-i place sa fie tinuta mai mult de cateva minute la rand. Dar prefera sa ramana aproape, ramanand in camera cu tine si ocupandu-se pe podea, unde poate supraveghea actiunea si ramane in picioare la toate evenimentele.

Aceasta este una dintre rasele de pisici carora le place sa vorbeasca (Tonkinese este o alta rasa careia ii place sa vorbeasca). Angora turceasca poate fi foarte vocal si poate purta o conversatie animata pentru o lunga perioada de timp. Asculta cu atentie, este posibil ca Angora ta sa-ti ceara un dans. Acesta iubeste sa danseze si este deosebit de captivant atunci cand o face.

Dieta si nutritia

Dieta pisicii dvs. depinde in mare masura de varsta, sexul si nivelurile de activitate. Daca nu sunteti sigur cat de mult va puteti hrani pisica, consultati ghidul de hranire din mancarea preferata pentru pisici sau discutati cu medicul veterinar. Hranirea excesiva poate duce la obezitate – ceea ce aduce o serie de alte probleme de sanatate – deci este important sa mentineti o dieta sanatoasa si echilibrata pentru Angora dvs.

Angora turceasca

Istorie si context Angora turceasca

Exista multe teorii cu privire la originea Angorei turcesti. Conform unei teorii, Pallas cu parul lung, o pisica salbatica asiatica care are aproximativ dimensiunea pisicii domestice, este stramosul Angorei. Cu toate acestea, acest lucru este adesea respins deoarece Pallas este salbatic si agresiv, in timp ce Angora este afectuos. O alta teorie (si un scenariu mai probabil) sugereaza ca Angora, ca si alte pisici domestice, provine din pisica salbatica africana.

Probabil ca aceste pisici au dobandit caracteristica cu parul lung din mutatii cu multe secole in urma, prosperand in zonele muntoase din Turcia. Multe povesti sunt asociate cu aceasta rasa. O astfel de legenda povesteste despre Mohamed (570 – 632 d.Hr.), fondatorul credintei islamice, si decizia sa de a-i taia maneca, mai degraba decat de a deranja o Angora Muezza care dormea ​​in bratele sale. Aceste pisici, denumite odata pisici Ankara dupa capitala Turciei, au fost trimise in Marea Britanie si Franta din Turcia, Persia, Rusia si Afganistan la sfarsitul anilor 1500.

Angora turceasca a fost apoi introdusa in America la sfarsitul anilor 1700 si a adunat fanfara rapida. Din pacate, au inceput sa-si piarda popularitatea dupa sosirea pisicii persane. Angora a fost incrucisata cu persana pentru a creste lungimea si matasea hainei sale. De-a lungul timpului, incrucisarile au permis ca genele pentru blana alba de la Angora sa devina o parte stabila a liniei persane, schimband culoarea persanei dintr-un gri static.

Beneficiul invers nu a fost adevarat pentru Angora. Isi pierdea treptat trasaturile unice si descendentii din imperechere au ajuns sa semene mai mult cu persanul, pana cand persanul a devenit rasa dominanta. Pe masura ce Angora turceasca si-a pierdut puritatea rasei datorita cresterii incrucisate, popularitatea sa a scazut pana la un nivel minim din anii 1900, fortand guvernul turc sa ia masuri. Poporul turc a acordat o mare valoare pisicilor lor imbracate in alb, cu ochi albastri si cu ochi ciudati, asa ca guvernul, impreuna cu gradina zoologica din Ankara, au inceput un program atent de reproducere pentru a proteja si conserva pisicile albe pure Angora cu albastru si chihlimbar ochi; un program care a continuat.

Ochii ciudati, inerenti ai unor Angora sunt pretuiti de oamenii din Turcia si sunt incurajati la gradina zoologica, deoarece se crede ca au fost favoritele lui Allah (Muezza, pisica iubita a lui Mohamed era o Angora cu ochi neobisnuiti). Pana in prezent, este aproape imposibil sa achizitionezi un Angora alb din Turcia. Ele pot fi gasite doar la gradina zoologica sau in casele crescatorilor. Chiar si in Turcia, proprietatea asupra unei Angora albe este rara.

Dar, in 1962, Liesa F. Grant, sotia colonelului de armata Walter Grant, care a fost detasat in Turcia, a reusit sa importe o pereche de angore turcesti in SUA, impreuna cu certificatele lor de ascendenta. Alti americani care calatoreau prin sau au fost stationati in Turcia duceau, de asemenea, Angoras inapoi in SUA, iar aceasta populatie mica, dar rezistenta, a furnizat roca de baza pentru o linie americana de Angoras. Cu o munca sarguincioasa a acestei comunitati de crescatori Angora, rasa a crescut pana la a fi suficient de numeroasa pentru a primi statutul de inregistrare la Asociatia Cat Fanciers (CFA) in 1968 si pentru a obtine statutul de concurs provizoriu in 1970.

In 1973, CFA a acordat recunoasterea deplina Angora turcesti, dar pana in 1978, inregistrarea era limitata doar la Angora albe. Din 1978, rasa a fost acceptata in toate culorile sale naturale si este acum o clasa completa participanta la toate asociatiile de pisici din America de Nord.

Numerele de inregistrare arata ca Angora turceasca alba este inca cea mai cautata, dar crescatorii au concentrat mai multa energie asupra celorlalte culori, realizand ca haina alba nu este mai frumoasa decat multe dintre celelalte culori naturale. In plus, in ceea ce priveste posibilele probleme de sanatate, haina alba nu este intotdeauna cea mai buna pentru vitalitatea rasei (a se vedea ingrijirea, mai jos). Entuziastii au contribuit, de asemenea, la cresterea popularitatii Angora colorate, deoarece au descoperit ca este mult mai usor sa gasesti si sa transporti o Angora non-alba din tara sa natala.

Deoarece gradina zoologica si guvernul turc si-au concentrat atentia doar asupra pastrarii Angorei albe, toate celelalte culori ale rasei circula liber prin peisajele rurale si urbane.

Cititi mai multe despre alte Rase de pisici