Pisica siameza

Pisica Siameza

Te-ai întrebat vreodată cine poate fi felina regală a lumii pisicilor? Siamezii, desigur! Pisica siameză se bucură de acest statut luxos și regal de secole.

De fapt, la începuturi, această rasă era denumită „Pisica Regală a Siamului” și se credea că această pisică era păstrată doar de regalitatea siameză. Pisoiul plin de vorbă este renumit pentru remarcabilii săi ochi albaștri, urechile izbitor de mari și corpul elegant, muscular Aceste pisici necesită multă dragoste și grijă, dar în schimb – sunt cel mai ideal însoțitor.

Pisica Siameza

Principalele caracteristici ale pisicilor siameze

Asociatia Internationala a Pisicilor descrie rasa moderna ca sociala, inteligenta si jucausa. Siamezele sunt pisici foarte afectuoase si inteligente, cu o natura distincta. Ele cauta si se bucura de compania oamenilor si a altor pisici. De multe ori se vor lega puternic de omul preferat. Aceste pisici sunt foarte vocale si va vor cere atentia cu o voce puternica si joasa. Aceasta caracteristica adorabila din radacinile poreclei lor comune – Meezer.

Datorita dorintei lor puternice de companie, nu este rar ca aceste pisici sa devina singure si deprimate daca sunt lasate singure pentru perioade lungi de timp. Ar trebui sa tineti cont de acest lucru daca va ganditi sa aveti o pisica siameza ca animal de companie.

Sanatate si ingrijire pisica Siameza

In medie, durata de viata a siamezilor este de aproximativ 12,5 ani. Siamezele si rasele derivate din Siam au o rata de mortalitate mai mare in comparatie cu celelalte rase de pisici. Cele mai multe decese sunt cauzate de tumori, in special tumori mamare. De asemenea, acestea prezinta un risc mai mare de probleme gastro-intestinale, infectii pulmonare, TOC felin, boli vestibulare si sindromul de hiperestezie felina.

Caracteristici fizice pisica Siameza

Rasa pisicii siameze are urechi izbitor de mari si ochi albastri atragatori. Silueta lor eleganta si subtire este accentuata de haina lor scurta si fina, cu linii lungi de conicitate. Haina vine in patru culori traditionale: sigiliu, ciocolata, albastru si varf liliac – o culoare palida a corpului cu extremitati relativ mai intunecate; adica fata, urechile, picioarele si coada.

Personalitate si temperament pisica Siameza

Aceasta este o pisica sociala iesita, care se bazeaza foarte mult pe compania umana. Este un chatterbox nascut, iubind sa comunice cu cei din jur. Cu toate acestea, aceasta nu este o pisica de avut daca nu sunteti acasa des, deoarece devine singur si trist destul de usor. Pisica siameza trebuie manipulata cu atentie, dar atunci cand i se arata dragoste, rabdare si grija, este un insotitor ideal.

Pisica Siameza

Istorie si context pisica Siameza

Aceasta pisica de renume mondial are o istorie lunga si plina de culoare. Dupa cum sugereaza si numele, pisica a venit initial din Thailanda (cunoscuta anterior ca Siam). Aspectul si comportamentul sau interesant au facut ca pisica sa fie adorata de regalitate. Cand a murit un membru al familiei regale, s-a crezut, de asemenea, ca o pisica siameza va primi sufletul acestei persoane. Pisica va fi apoi mutata intr-un templu, petrecandu-si restul vietii in lux, cu calugari si preoti ca slujitori.

Alte mituri incearca sa explice unele dintre caracteristicile sale fascinante. Un astfel de mit povesteste despre cum o pisica siameza, avand datoria de a pazi vaza regala, si-a incolacit coada in jurul ei si a privit-o atat de intens, incat ochii i s-au incrucisat. O alta poveste despre pisicile siameze care pazesc inele apartinand unei printese regale. Pisicile si-au alunecat inelele pe coada si au dezvoltat indoituri pentru a impiedica inelele sa cada.

Siamezii au ajuns, de asemenea, in Cartea Poeziilor pentru pisici, un manuscris scris intre 1350 si 1767. Descrie o pisica subtire, cu culoare inchisa pe urechi, coada si picioare si un corp pal.

Nu se stie exact cand aceasta pisica legendara a aparut prima data in Marea Britanie. Cu toate acestea, cea mai veche relatare documentata povesteste despre o pereche de pisici siameze date sorei unui consul general britanic la Bangkok in 1884. Aceste pisici au fost expuse in anul urmator la Londra. Desi, exista dovezi anterioare care indica faptul ca pisica siameza a fost expusa in prima expozitie de pisici din 1871 la Crystal Palace din Londra, unde a primit in cele din urma o primire dezgustatoare. Se spune ca participantii au fost dezgustati de „un fel de pisica nefiresc, de cosmar”.

In ciuda inceputului brusc si neprimitor, rasa de pisici siameze a inceput rapid sa castige popularitate regionala. Primul standard britanic – un ideal estetic abstract pentru tipul de animal – descrie siamezul ca o „pisica cu aspect izbitor de dimensiuni medii, daca este greoaie, care nu prezinta volum, deoarece acest lucru ar diminua aspectul admirat svelt … se distinge printr-o strambatura in coada. „

Prima pisica siameza din America ar fi fost data doamnei Rutherford B. Hayes (prima doamna catre cel de-al nouasprezecelea presedinte al Statelor Unite) in 1878 de catre consulul SUA, David Stickles, care a trait restul zilelor sale la Casa Alba. In anii 1900, pisicile siameze au participat la diferite expozitii de pisici si astazi ocupa primul loc printre rasele de pisici cu parul scurt. Datorita popularitatii sale, rasa de pisici siameze a fost folosita pentru a forma multe rase moderne de pisici, inclusiv rase Ocicat, Himalaya, birmaneza, tonkineza, Korat, Snowshoe si nenumarate rase orientale (Oriental Shorthair, Oriental Longhair, Colorpoint Shorthair, Colorpoint Longhair, Balinese , si javaneza).

Cititi mai multe despre alte Rase de pisici