Intr-o definitie foarte larga, diareea la caini este cauzata de functionarea defectuoasa a tractului gastrointestinal. Lista tuturor cauzelor de diaree este extinsa. Iata doar cateva exemple:
- Vascular: infarctul (un cheag care blocheaza fluxul de sange catre o sectiune a intestinului), socul, cum ar fi insolatia sau o reactie alergica pot cauza lipsa fluxului de sange catre tractul gastro-intestinal.
- Infectioase: virale ( Parvo , ciurala , coronavirus (NU COVID-19), paraziti antihelmintici ( viermi rotunzi , anchilostome , vierme ), paraziti protozoari ( giardia , coccidii ), bacterieni ( clostridium , leptospiroza , salmonella , E.coli , bacterii intestinale subtiri ) crestere excesiva (SIBO) )
- Trauma: Torsiunea sau rasucirea tractului gastro-intestinal , o rana penetranta, lovitura de masina, un corp strain , expunerea la toxine caustice (inalbitor etc.), toxicitate AINS si ulceratie
- Autoimuna: boala inflamatorie intestinala (exista mult mai multe diagnostice specifice in aceasta categorie larga), limfangiectazie
- Metabolice: boala renala (rinichi), hipertiroidism, hipoadrenocorticism sau boala Addison , hepatita/hepatopatie, insuficienta pancreatica exocrina (EPI)
- Iatrogen (medicul vorbeste in numele dvs. ati facut-o singur): indiscretie alimentara , stres indus, toxicitate ciocolata , supraalimentare β in special la catei
- Inflamator: pancreatita , gastroenterita hemoragica
- Neoplazie: limfosarcom, neoplazie focala (primar vs. metastatic)
Ce fel de alimente umane pot provoca diareea la caini?
Cu totii am facut-o β ne-am hranit cainii putin din farfurie sau am acoperit castronul de crochete cu ceva delicios. Stiu ca ispita este reala, iar fata aceea dulce care cere mai mult este tentanta, dar doar spune nu!
Sistemele digestive ale animalelor noastre de companie sunt foarte diferite de ale noastre. In general, cainii si pisicile nu sunt bine echipati pentru a digera cantitati mari de grasime sau chiar orice cantitati care depasesc orice ar fi normalul lor.
Tratamentele bogate in sare si zahar pot duce la diaree prin osmoza simpla β tragerea apei in tractul gastrointestinal pe masura ce este digerata. Daca aveti de gand sa hraniti animalul dvs. de companie cu ,,hrana umanaβ, ramaneti cu fructe si legume sigure, cum ar fi morcovi, fasole verde sau mere (fara seminte).
Citeste si: Hranirea cainilor: De cate ori se hraneste un caine pe zi
Tipuri de diaree la caini
Cand incercam sa restrangem lista de cauze, impartim diareea cainelui in doua categorii majore: diareea intestinului gros si diareea intestinului subtire.
Diareea intestinului gros
Diareea intestinului gros sau diareea care apare din intestinul gros sau colon, se caracterizeaza prin:
- Frecventa crescuta
- Volume mici de scaun
- Incordarea pentru a face nevoile
- Sange rosu in scaun, precum si mucoasa
Posesorii de animale de companie sunt adesea foarte ingrijorati cand vad sange in scaunul cainelui lor. Desi acesta este cu siguranta un semn de inflamatie si un moment bun pentru a veni la veterinar, o cantitate mica de sange este adesea normala atunci cand aveti de-a face cu o diaree a intestinului gros.
Iata de ce. Functia colonului este dubla:
- Depozitarea scaunului pana cand este gata de iesire
- Resorbtia apei pentru a preveni deshidratarea
Deoarece colonul trebuie sa scoata apa din excreta, vasele de sange sunt foarte aproape de suprafata si se rup cu usurinta prin incordare si inflamatie. De asemenea, exista glande mucoase in colon pentru a ajuta la lubrifierea scaunelor pentru o trecere usoara.
Cand exista inflamatie, acestea isi vor supraproduce invelisul mucos. Cand colonul nu functioneaza corect, scaunele pot fi, de asemenea, foarte apoase.
Daca exista un volum mare de sange observat in scaun (scaunul este tot sange sau arata ca dulceata de zmeura), acest lucru este mai ingrijorator si ar trebui abordat cu mai multa urgenta.
Diareea intestinului subtire
Diareea intestinului subtire sau diareea care provine din intestinul subtire se caracterizeaza prin:
- Scaun mare, produs la frecventa normala
- Scaunul este adesea gras si spumos
- Scaunul are rar sange rosu sau mucoasa
- De obicei, nu este implicata nicio tensiune
Sarcina intestinului subtire este absorbtia nutrientilor. Cand exista inflamatie sau disfunctie, poate exista o lipsa de absorbtie, rezultand scaune grase.
De asemenea, putem observa semne de malnutritie la cainii cu diaree a intestinului subtire:
- Pierdere in greutate
- Haina de par saraca
- Pofta de mancare
Diaree acuta la caini
Unele episoade de diaree la caine pot fi usor inlaturate. Un debut acut de diaree se poate rezolva adesea de la sine, cu o interventie minima din partea dumneavoastra.
Cand diareea la caini a durat 48 de ore sau mai mult, sau vezi sange in scaun sau animalul tau de companie are simptome suplimentare (varsaturi sau inapetenta), este timpul sa vizitezi medicul veterinar.
Diaree cronica la caini
Diareea la caini este cronica cand este persistenta in ciuda tratamentului initial sau este recurenta in natura. Cauzele includ (dar nu se limiteaza la):
- Paraziti precum viermii bici
- Boala inflamatorie intestinala
- Insuficienta pancreatica exocrina
- Hipertiroidism sau alta afectiune metabolica
- Cancer
- Disbioza
Diareea la caini cronica poate duce uneori la scadere in greutate, la o blana uscata si nepotrivita si la letargie.
Daca animalul dvs. de companie este expus in mod continuu la o dieta la care este sensibil, acest lucru poate provoca si diaree intermitenta cronica.
Unele alimente pentru caini si pisici care sunt comercializate ca fiind mai sanatoase pentru animalul dvs. de companie pot fi, de asemenea, bogate in grasimi si proteine. Dietele fara cereale elimina continutul de fibre sanatoase din hrana pentru caini, care poate fi foarte dur pentru un sistem sensibil.
Este important sa cauti echilibrul intr-o dieta si ca acesta sa provina de la o companie de renume care isi face temele cand vine vorba de formulari.
Diaree cu varsaturi la caini
Cand apare diareea la caini cu varsaturi, o noua sectiune a tractului gastrointestinal a intrat in imagine. Gastroenterita este termenul de grup pentru inflamatia atat a stomacului, cat si a tractului gastro-intestinal superior.
Uneori, un tratament bogat in grasimi, chiar si unul mic, poate declansa pancreatita β o afectiune in care pancreasul, care produce enzime digestive, printre altele, devine inflamat. Aceasta conditie poate provoca varsaturi acute si diaree, precum si dureri abdominale. In cazuri foarte severe, pancreatita poate fi chiar fatala.
Varsaturile care contin sange pot arata rosii, maronii sau negre. Spre deosebire de o cantitate mica de sange in scaun, orice cantitate de sange din varsaturi este ingrijoratoare si ar trebui sa duca la o vizita imediata la veterinar.
Ce inseamna culoarea diareei cainelui tau?
Culoarea miscarii intestinale a animalului dvs. de companie este cel mai adesea afectata de ceea ce mananca. Pur si simplu, alimentele de culoare mai deschisa vor avea ca rezultat o caca de culoare mai deschisa. Exista cativa indicatori de culoare care sunt importanti de retinut atunci cand discutati cu medicul veterinar.
Diaree galbena
Diareea la caini galbena este cauzata de obicei atunci cand un parinte animal de companie a inceput sa hraneasca o dieta blanda, cum ar fi puiul si orezul.
Puiul si orezul sunt albe, iar cand se amesteca cu bila galbena in tractul gastrointestinal, iese ca scaune galbene.
Diaree sangeroasa
Diareea la caini cu sange sau hematochezia este cauzata atunci cand exista diaree sau colita de intestin gros. Acest lucru apare atunci cand vasele de sange mici din partea inferioara a tractului gastrointestinal se deschid si sangereaza putin in scaun.
O cantitate mica de sange nu este prea ingrijoratoare, dar daca scaunul este in principal sange, animalul dvs. de companie ar trebui dus imediat la veterinar.
Diaree neagra
Diareea la caini neagra sau melena este cauzata atunci cand sangele este digerat inainte de a fi eliminat. Acest scaun arata ca caca de nou-nascut si poate avea o culoare neagra sau verzuie.
Melena poate fi vazuta cu afectiuni precum ulcere hemoragice sau corpi straini.
Ce sa le oferiti cainilor pentru diaree acasa
Nu ar trebui sa utilizati niciodata propriile medicamente pentru animalele dvs. de companie. Administrati medicamentele numai asa cum este prescris de medicul veterinar.
- Antibioticele pot agrava diareea la caini
- Imodium functioneaza prin paralizarea tractului gastrointestinal. Aceasta poate fi o problema pentru animalele de companie care mananca lucruri pe care nu ar trebui sa le faca (cum ar fi toxine sau obiecte straine) sau au paraziti prin care trebuie mutati.
Cel mai bun lucru pe care il puteti face acasa pentru cainele dvs. cand apare diareea este sa-i hraniti o dieta blanda .
Ganditi-va la proteine simple (pui slab, carne de vita, mandrina macinata, peste alb sau oua fierte) si carbohidrati simpli (orez alb sau brun, cartofi albi sau dulci).
Hraniti mese mici, frecvente, care ajuta la vindecarea tractului gastro-intestinal, dar nu il coplesesc.
In cazul diareei induse de stres, inceperea unui supliment de fibre cu cateva zile inainte de evenimentul stresant poate ajuta la prevenirea aparitiei diareei.
De asemenea, poti opta pentru dovleac conservat ca sursa de fibre pe care o poti adauga in hrana cainelui tau.
Cand ar trebui sa sunati la veterinar pentru diareea la caini?
Daca ai incercat sa dai o dieta blanda timp de 48 de ore si diareea este persistenta, este timpul sa mergi la veterinar.
Alte semne care ar justifica o programare prompta ar fi:
- Varsaturi (mai ales daca exista sange)
- Pierdere in greutate
- Diaree severa cu cantitati mari de sange
- Diaree dupa administrarea de vaccinuri sau medicamente
Daca nu sunteti vreodata sigur, cel mai bine este sa gresiti din partea precautiei si sa sunati la cabinetul veterinar.
Testarea si tratamentul diareei la caini
Cand mergi la veterinar, acesta poate recomanda unul sau cateva teste pentru a-i ajuta sa treaca prin lista extinsa de posibile diagnostice:
- Flotatia fecala cauta prezenta parazitilor intestinali .
- Testele Giardia cauta prezenta parazitului Giardia.
- Petele Gram cauta anumite tipuri de bacterii si/sau o crestere excesiva a bacteriilor.
- Ecrane de testare Parvo pentru parvovirus.
- Chimia si analizele de sange CBC cauta semne de pierdere de proteine, boli metabolice, inflamatii, anemie si multe altele.
- Testele CPL cauta prezenta lipazei pancreatice, care poate fi crescuta la animalele de companie cu pancreatita.
- Imagistica (radiografii sau ultrasunete ) cauta dovezi de obstructie, cancer, boli ale vezicii biliare, boli inflamatorii intestinale si multe altele.
Este important sa aduci urmatoarele informatii cu tine la programarea la medicul veterinar:
- Istoricul complet al bolii, inclusiv cand a inceput
- Simptome pe care le-ati observat
- Culorile scaunelor
- Indiferent daca exista sau nu ceva la care va puteti gandi la ceva iesit din comun care ar fi putut provoca diareea la caini
Cand un proprietar poate furniza un istoric complet, uneori inseamna ca un medic poate restrange lista de teste pe care doresc sa le efectueze, ceea ce poate ajuta la economisirea de timp si bani atunci cand ajunge la un diagnostic.
Ce tratamente va prescrie medicul veterinar pentru diareea la caini?
Tratamentul pe care il prescrie medicul veterinar va depinde de diagnosticul lor sau de diagnosticul suspectat.
Medicamente utilizate pentru diareea la caini
- Antibiotice care au proprietati antiinflamatorii cunoscute in tractul gastrointestinal sunt indicate cand se suspecteaza o crestere bacteriana excesiva, sau se pot adauga antibiotice suplimentare, cum ar fi amoxicilina .
- Probioticele si fibrele pot fi o parte importanta in rezolvarea diareei. Bacteriile bune consuma fibre si produc acizi grasi cu lant scurt care ajuta la vindecarea intestinului.
- In cazul diareei cauzate de cancer, se poate prescrie un medicament chimioterapeutic.
- Antiacidele si agentii de protectie a stomacului pot ajuta la rezolvarea iritatiei stomacului si a tractului gastrointestinal superior, iar medicamentele anti-greata sunt adesea adaugate atunci cand varsaturile sau inapetenta sunt o problema.
Schimbarea dietei pentru diareea la caini
Alte componente ale tratamentului pot include o dieta fara prescriptie medicala, o dieta bogata in calorii sau o dieta hipoalergenica.
In cele din urma, este important sa consultati intotdeauna medicul veterinar atunci cand sunteti ingrijorat de boala animalului dvs. de companie. Amintiti-va ca animalele noastre de companie nu pot vorbi cu noi pentru a ne spune cat de rau se simt. Daca aveti indoieli, consultati intotdeauna medicul veterinar.
Citeste si: De ce cainele nu mai mananca?