Daca ochii frumoasei tale feline sunt doua culori diferite – galben si albastru probabil – atunci ai un pisoi cu ochi ciudati! Aceste creaturi mici captivante sunt purtatoare ale unei forme feline, a unei afectiuni cunoscute sub numele de heterocromie completa. Heterocromia la pisici este o anomalie genetica captivanta observata cel mai frecvent la pisicutii albi.
Nu exista nicio indoiala ca ochii pisicilor sunt frumosi, iar multe pufosenii ii vor arata cu bucurie, privindu-va in timp ce mancati cina. Stiai insa ca unele pisici au ochii mai izbitori decat altele?
In spatele irisului sta obiectivul. Captuseala din spatele ochiului este un tesut sensibil la lumina numit retina. Lumina se concentreaza pe retina prin cornee, pupila si lentila. Retina este cea care va converti razele de lumina in impulsuri nervoase si le va trimite la creier. Creierul interpreteaza aceste impulsuri si formeaza o imagine.
Culorile ochilor
Irisul la felinele domestice poate varia in pigmentare de la tonuri albastre si verzi la galben si maro. Aceste culori nu sunt discrete, ci mai degraba un continuum intre tonuri. Uneori, culorile ochilor sunt legate de culoarea blanei sau de rasa. De exemplu, pisicile siameze au intotdeauna ochii albastri. In general vorbind, pisicile cu pedigree tind sa aiba pigmentari oculare mai vii si distincte datorita cresterii selective.
Cum isi obtin ochii diferiti la culoare?
Pigmentul ocular este produs de celulele producatoare de pigmenti numite melanocite, care sunt prezente in iris. Culoarea exacta si intensitatea acesteia vor depinde de numarul si activitatea melanocitelor din iris. Daca nu exista melanocite, ochiul va fi albastru.
O abundenta redusa de melanocite are ca rezultat o colorare verde, iar o abundenta mare de melanocite creeaza o culoare portocalie. Daca melanocitele sunt mai putin active, intensitatea culorii date va fi mai deschisa si invers. Prin urmare, ochii cu un numar mare de melanocite (portocalii) pot varia de la chihlimbar (melanocite mai putin active) la cupru puternic (melanocite active).
Activitatea melanocitelor este determinata genetic. Mai multe gene din diferite locatii ale cromozomilor controleaza pigmentarea irisului si determina heterocromia la pisici.
Heterocromia la pisici
Ochii ciudati, sau heterocromia iridium, pot fi genetici, congenitali sau dobanditi. Aceasta este o afectiune intalnita cel mai frecvent la felinele de culoare alba, dar poate sa apara la toate celelalte pisici care poarta si gena alba.
Cauza ochilor diferiti la culoare
Ochii ciudati pot fi mosteniti de la parinti (genetici) sau dobanditi din cauza anumitor boli, leziuni si medicamente. Ochii ciudati dobanditi nu pot fi transferati pisoilor. Cu toate acestea, cel mai frecvent, ochii ciudati sunt congenitali (asociati cu defecte de dezvoltare).
Cum se formeaza ochii congenitali?
In timpul dezvoltarii, celulele stem migreaza catre o alta parte a corpului, unde se diferentiaza in tipuri specializate de celule. Unele dintre aceste celule stem migreaza prin embrion si se opresc in ochi, unde devin melanocite. In anumite conditii, melanocitele sunt impiedicate sa ajunga la unul dintre ochi.
Acest lucru are ca rezultat ca un ochi sa aiba melanocite care ii vor da pigmentarea (verde, chihlimbar sau maro), in timp ce celalalt ochi va ramane albastru din cauza lipsei de melanina.
Acest lucru se intampla de obicei la pisicile albe sau albe solide (bicolore si smoching). Gena alba dominanta (gena care face pisicile complet albe) si gena cu pete albe (gena care face pisicile cu pete albe) interfereaza uneori cu migrarea melanocitelor intr-unul din ochi.
Aceasta afectiune, Heterocromia, nu apare foarte des la pisicile carora le lipseste aceste doua gene. La pisicile care nu sunt albe, ochii ciudati sunt adesea rezultatul unor ochi diferiti in embrion. Acesti ochi ciudati congenitali sunt ereditari si pot fi transferati pisoilor pisicii.
Heterecromia la pisici si surditatea
Surditatea la pisicile albe pare sa fie asociata cu gena alba de pata si gena alba dominanta, dar nu cu gena albina. Surditatea la pisicile albe este mai frecventa la pisicile cu ochi albastri sau cu heterocromie.
Acest lucru se datoreaza faptului ca gena alba poate provoca ocazional degradarea cohleei, in afara de perturbarea migratiei melanocitelor intr-unul sau ambii ochi. Cohleea este partea urechii interne implicata in auz. Acest lucru are ca rezultat o surditate ireversibila in una sau ambele urechi.
Stiati?
- Pisicile au un camp vizual de 200 °, comparativ cu 180 ° pentru om.
- Pisicile nu trebuie sa clipeasca regulat ca noi. Acest lucru este considerat un avantaj la vanatoare. Cu toate acestea, fac „strabismul”, de obicei ca o modalitate de comunicare cu alte pisici si oameni.
- Au a treia pleoapa! Membrana nictitatoare sau a treia pleoapa este o membrana subtire care se inchide din partea ochilor. De obicei, il puteti observa atunci cand felina dvs. are somn sau este bolnava. De asemenea, este vizibil pe scurt cand se deschide pleoapa.
- Pisicile nu sunt daltoniste. Pisicile pot recunoaste luminile rosii, albastre si galbene si pot distinge si tonurile rosii si verzi. Acest lucru poate fi urmarit daca ii veti lua jucarii pentru pisici in diverse culori
- Pisicile nu vad in intuneric complet. Dar ei vad bine in lumina foarte scazuta. Motivele pentru care vad mai bine in intuneric decat noi, simplii oameni, sunt pentru ca au mai multe lansete (prin urmare, pot detecta mai multa lumina decat noi) si au un tesut in partea din spate a ochilor numit tapetum lucidum. Acest tesut reflecta lumina din ochi si este, de asemenea, ceea ce le face sa straluceasca ochii in intuneric.
Ochii ciudati sunt o comoara nationala in Turcia. Folclorul turc sugereaza ca „ochii trebuie sa fie la fel de verzi ca lacul si la fel de albastri ca cerul” si, din 1817, Angora turceasca (o pisica alba pura, cu ochi albastri si chihlimbar) a fost crescuta printr-un program de reproducere, pastreaza si protejeaza aceasta trasatura.
Componenta ADN-ului pisicii tale conteaza. Toate informatiile necesare pentru functionarea fiecarui corp al pisicilor dvs. sunt scrise in gene. Din fericire, descoperirea fondului genetic, a stramosilor si a predispozitiilor de sanatate a pisicii dvs. a devenit acum mult mai usoara si mai putin costisitoare ca niciodata.
Pisicile sunt captivante si minunate. Cu totii ne-ar placea sa vedem cum arata lumea prin ochii micilor nostri prieteni, dar astazi, trebuie sa ne multumim doar cu un pic de stiinta din spatele heterocromiei la pisici.
Cititi mai multe articole despre pisici in blog aici.